10.3 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

Precizări ale Spitalului Județean Sibiu cu privire la serviciul de catering

Știri din Județ

În contextul în care în ultima perioadă, atât în mass media cât și în social-media au apărut mai multe referiri și interpretări, cu privire la serviciul de catering care asigură  hrana pacienților internați în cadrul SCJU Sibiu, mai exact la modul de preparare, transport și servire precum și la calitatea acesteia,  dorim să facem câteva precizări cu privire la acest proces, din dorința de a informa corect și exact opinia publică.

În primul rând, le transmitem cetățenilor că Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu a făcut și face permanent demersuri  pentru a îmbunătăți toate serviciile de care beneficiază pacienții, mai ales cel de hrană. 

Asigurarea hranei pacienților într-o unitate sanitară de dimensiunile și cu specificul SCJU Sibiu este un proces complex pe care spitalul l-a tratat cu seriozitate încercând, cu resursele avute la dispoziție, să găsească cea mai bună soluție. Astfel, în contextul în care contractul firmei care a asigurat în anii anteriori hrana pacienților a expirat iar bucătăria spitalului, situată în partea nerenovată a Blocului Materno-Infantil, va intra în proces de reabilitare, SCJU Sibiu a scos la licitație serviciul de catering, conform reglementărilor legale în vigoare, respectând toți pașii necesari.

Complexitatea acestei situații s-a evidențiat în momentul în care, la prima licitație organizată (Acord cadru prestare servicii de catering CN1037188/27.11.2021) nu s-a înregistrat nicio ofertă, fapt care a determinat anularea acesteia.  Ulterior, a fost necesară reluarea procedurii în data de 10.02.2022 (nr. anunț de participare CN 1039144). La cea de-a doua licitație s-a înscris o singură firmă participantă care, după evaluare, a fost declarată câștigătoare. Ca urmare, a avut loc atribuirea acordului cadru către SC ANSAMBLE CATERING & SERVICES SRL, contractul pe o perioadă de trei ani fiind încheiat în luna aprilie 2022, cu începere efectivă de la 1 mai 2022, cum de altfel SCJU Sibiu a mai anunțat prin comunicat de presă.

În prima lună de la intrarea în vigoare a contratului au fost semnalate unele disfuncționalități, sincope sau neconcordanțe în procesul de asigurare a hranei pe care spitalul, în calitate de autoritate contractată responsabilă atât de achiziție cât și de derularea contractului, le-a tratat cu celeritate transmițând firmei de catering necesitatea identificării și aplicării unor soluții care să optimizeze procesul. Din cauza numeroaselor șantiere deschise concomitent în pavilioanele Spitalului, a fost dificil de identificat o locație proprie de distribuție a alimentelor, fapt ce a generat unele mici întârzieri la livrarea alimentelor pe secții. În acest sens, spitalul a identificat deja un spațiu propriu de recepție a hranei, care se află in moment în fază finală de amenajare, urmând să devină funcțional în câteva zile. De asemenea, vă asigurăm că s-a solicitat constant îmbunătățirea calității hranei, cu toate că prețurile actuale ale produselor alimentare de bază creează dificultăți oricărui operator economic care derulează activități de restaurant și catering. Totodată, un aspect extrem de important asupra căruia dorim să atragem atenția este  că mâncarea, colocvial denumită “de spital” are o specificitate aparte, trebuie adaptată contextului medical în care se află pacientul, trebuie să corespundă cerințelor nutriționiștilor și a celor privind regimurile alimentare, fiind cel mai adesea limitată dau chiar interzisă folosirea condimentelor și chiar a unor alimente, fapt care se reflectă atât în gust cât și în aspect. Astfel, mâncarea de spital nu poate fi asimilată sau comparată cu mâncare de restaurant și nici judecată în relație cu astfel de meniuri.   

Toate aceste dificultăți prezentate au venit pe fondul perioadei de adaptare a firmei de catering la  specificul SCJU Sibiu, care are tratează o gamă complexă de afecțiuni și ai cărei pacienți au regimuri alimentare diferite.  De aceea, procesul de pregătire, porționare, ambalare și transport pentru hrana pacienților este unul laborios, fiind necesară asigurarea mai multor tipuri de meniuri. După ce a fost desemnată câștigătoare a licitației, firma de catering a făcut demersurile necesare pentru a porni activitatea la termenul stabilit. Inițial, firma și-a desfășurat activitatea, timp de o lună,  într-o locație temporară, situată în Șura Mare, avizată și autorizată atât de DSP Sibiu cât și de către DSVSA Sibiu, documente pe care SCJU Sibiu le-a deținut de la începutul colaborării, aceasta fiind o condiție contractuală.  În această perioadă, așa cum am subliniat, reprezentanții SCJU Sibiu s-au aflat în legătură permanentă cu reprezentații firmei de catering, le-au semnalat acestora toate situațiile apărute și au solicitat remedierea acestora. În toată această perioadă, pacienții internați nu au rămas în niciun moment fără hrană iar controalele efectuate de către DSVSA la sediul firmei de catering și la SCJU Sibiu au evidențiat faptul că mâncarea a corespuns din punct de vedere al calității, și nu i-a pus niciun moment în pericol pe cei internați.

Ulterior, începând din datade 3 iunie, firma de catering care asigură hrana pacienților și-a relocat activitatea într-o nouă locație situată în proximitatea unității sanitare, fapt care va îmbunătăți și fluidiza circuitul de livrare a meselor zilnice, astfel încât pacienții să beneficieze de servicii prompte și de calitate.

Ținând cont de cele prezentate, este evident că, pe fondul acestor dificultăți inerente întâmpinate, procesul de asigurare a hranei pacienților nu este unul perfect, dar cu siguranță este unul perfectibil, iar SCJU Sibiu va continua să trateze cu maximă seriozitate și implicare această chestiune pentru a remedia, împreună cu firma ce asigură hrana, orice disfuncționalitate care poate apărea.

Astfel, suntem încrezători că, odată ce am depășit dificultățile inerente începutului colaborării și pe fondul recentelor modificărilor legislative care au crescut nivelul alocației de hrană, procesul de servire și calitatea produselor se vor îmbunătăți considerabil. În acest sens subliniem că acordul cadrul încheia cu firma de catering prevede posibilitatea de ajustare a prețului in funcție de modificările legislative, chestiune care s-a și întâmplat deja în urma Ordinului de ministru 1488/31.05.2022 emis în baza legii 133/2022, care prevede creșterea alocațiilor de hrană de la data de 1 iunie.  În acest sens îi asigurăm pe cetățeni că spitalul, în calitate de autoritate contractantă și responsabil de derularea contractului, va monitoriza cu atenție atât procesul de distribuire cât și calitatea hranei, care trebuie să reflecte aceste modificări.

Le mulțumim tuturor celor interesați de acest subiect care transmit informații corecte, conforme realității și subliniem că SCJU Sibiu își respectă crezul de a avea o relație corectă și onestă cu toți cetățenii, dorind ca informațiile transmise să ajungă la opinia publică într-o formă care să respecte adevărul, să reflecte realitatea și nu situații scoase din context sau voit exagerate sau transmise într-o manieră alarmistă.

Reiterăm faptul că dreptul la o informare corectă este esențial pentru orice comunitate iar cetățenii au dreptul de a cunoaște punctul de vedere al tuturor părților implicate, spitalul furnizând informațiile care fac obiectul interesului public în conformitate cu prevederile legale.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri