spot_img
8.2 C
Sibiu
marți, 23 aprilie, 2024
spot_img

REPORTAJ: Ce face SOMA cu mobila și deșeurile mari strânse din Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

Astăzi s-a dat startul campaniei de toamnă de colectare a deșeurilor voluminoase din municipiul Sibiu. Orașul este tranzitat zilnic de patru mașini speciale de la SOMA care strâng de la porți în zona de case sau de pe platforme la blocuri mobilier, electronice și alte deșeuri mari. Dar nu moloz! Reporterul SIBIU INDEPENDENT a vrut să vadă unde ajung aceste deșeuri colectate de două ori pe an gratuit de la populație.

Am plecat dis de dimineață pe traseele care știam că vor patrula astăzi mașinile SOMA pentru a colecta deșeurilor voluminoase. Majoritatea celor scoase la porți sau pe platforme sunt cele de mobilă. Dar nu lipsesc și electronicele. Conform reprezentanților SOMA, întrebați anterior acestei campanii, se colectează mai ales deșeuri de mobilă și mai puține electronice în ultimii ani. O motivație sunt diferitele programe de schimb de electronice, tip rabla, sau firme specializate care le ridică de la domiciliu contra cost.

Zona de case versus zona de blocuri

Am găsit în zona Calea Poplăcii, pe străduțe scoase saltele, geamuri, mobilier. Nu la toate casele. Mașina SOMA era pe o stradă și încărca de zor din dreptul unei case. I-am întrebat dacă au întâlnit în campaniile anterioare situații deosebite. „Am avut de câteva ori toată mobila dintr-o casă scoasă la poartă” ne-a povestit un controlor SOMA prezent și el la încărcare. De altfel, politica firmei SOMA este foarte strictă, nu doar în cadrul campaniilor privind munca prestată de angajații lor din teren. Aceștia sunt mereu verificați de controlori pentru a respecta legislația de mediu și colectarea selectivă.

În cartierul Hipodrom puține platforme aveau deșeuri voluminoase. Un pătuț vechi de copil, fotolii și alt mic mobilier, alături de omniprezentele saltele.

Strada campioană la deșeuri voluminoase

La fiecare campanie de colectare a deșeurilor voluminoase o stradă ia titlul neoficial de campioană la cantitățile scoase la poartă: strada 9 mai. Situată în orașul de jos, colectarea de pe această stradă este și mai dificilă deoarece duce mereu la blocarea străzii. Reprezentanții SOMA ne-au spus că, până acum, la toate campaniile de aici au strâns cele mai multe lucruri.

Prin periplul nostru de astăzi prin oraș, am observat că zonele de case aveau mult mai mult mobilier și alte obiecte scoase, decât zonele de blocuri. Cei de la SOMA ne-au confirmat că la toate campaniile grosul colectării vine de la case, deși majoritatea populației stă la blocuri. Am găsit și explicația: cei de la blocuri nu respectă legea și aruncă deșeurile voluminoase la platforme, ilegal, tot timpul anului. Spre exemplu în campania din aprilie 2022 s-au strâns din tot Sibiul 150 de tone de deșeuri mari, iar doar în luna august, din zonele de blocuri s-au strâns 154 de tone. Iar la blocuri, mai ales în unele zone, situația se repetă tot anul.

Există câteva platforme campioane la aruncat deșeuri mari, dar și periculoase sau de construcții: platformele din strada Caprelor, Oțelarilor, Țiglari la G-uri. Poliția Locală Sibiu monitorizează des aceste platforme, dar și altele prin sisteme video de supraveghere sau cu echipaje de poliție. Dar noaptea este lungă și aruncătorii de deșeuri mari acționează încă la Sibiu. Noile sisteme pe care Primăria Sibiu dorește să le implementeze la toate platformele din oraș sunt o altă încercare de a reduce această metodă de a eluda plata gunoiului de către unii.

Unde ajung toate deșeurile mari?

Astăzi am urmărit mașina SOMA ieșită prima pe traseu până la stația de la Cisnădie. Acolo am primit acces să vedem ce se întâmplă cu deșeurile voluminoase. Acestea sunt golite toate într-o zonă de tranzit special amenajată. De acolo, sunt apoi sortate manual pe categorii ce pot fi reciclate. Lemnul, metalul, plasticul, electronicele pleaca spre diferiți contractori și sunt astfel valorificate și continuă traseul reciclării. Acestea reprezintă cam 57% din totalul cantității strânse în campaniile publice ca cea de săptămâna aceasta. Problema este că încă 43% pleacă la groapa de gunoi. Aici intră în special canapele, saltele, fotolii – părțile textile și de burete.

Cantitatea mare de mobilă adunată este pusă într-un container uriaș ridicat periodic de o firmă din Sebeș care toacă mobila și o transformă în peleți și alte materile asemănătoare.

Datele oficiale ale campaniei de colectare la Sibiu

În perioada 3-7 octombrie, între orele 07:00-19:00, organizăm în Sibiu o campanie de colectare a deșeurilor voluminoase și a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (D.E.E.E.).

Deșeuri voluminoase:

▪mobilier de grădină (scaune, mese, figurine, cuști de animale etc.);

▪mobilier din locuințe (dulapuri, mese, scaune, canapele, paturi, saltele, fotolii, tablouri etc.);

▪jucării de mari dimensiuni (tobogane, biciclete, trotinete, tractorașe etc.);

▪elemente de stolerie (tocuri, uși, ferestre etc.);

▪obiecte textile (covoare, preșuri, carpete etc.).

Deșeuri de echipamente electrice și electronice:

▪frigidere;

▪mașini de spălat;

▪calculatoare;

▪telefoane;

▪televizoare;

▪monitoare;

▪fiare de călcat;

▪radiouri;

▪alte deșeuri de echipamente electrice și electrocasnice.

Deșeurile trebuie scoase în ziua colectării astfel:

▪Pentru zonele de case: în fața porții, la bordură, în aceeasi zi în care se colecteazã deseurile reziduale (pubela neagrã);

▪Pentru zonele de blocuri: lângă platforma publică de colectare, acolo unde duceți deșeurile de obicei.

Programul de ridicare va fi următorul:

▪Luni, 3 octombrie: Hipodrom

▪Marți, 4 octombrie: Vasile Aron, Broscărie, Lazaret, Gușterița

▪Miercuri, 5 octombrie: Gara Sibiu, Terezian

▪Joi, 6 octombrie: Țiglari, Turnișor

▪Vineri, 7 octombrie: Ștrand, Valea Aurie

SOMA Salubrizare – Zona Sibiu

📞 0269 988

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri