spot_img
8.1 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

FOTO: Biblioteca mobilă de la Bâlea Lac

Știri din Județ

Publicitate

 Biblioteca Mobilă a proiectului NoMAD Library, intitulată Igloo-ul Ideilor și Inovaților a fost amplasată la Lacul Bâlea în data de 16 iulie și va rămâne până la finalul lunii octombrie.

Asociația Exploratorilor Pușcații este un ONG infiintat in Arad, care are la bază valori importante precum: pasiunea, armonia, comunitatea, echilibrul, valori care ne ajuta sa avem o conviețuire socială armonioasă.

In momentul de fata avem in derulare proiectul NoMAD Library, un concept de Biblioteca Mobila unde oamenii isi pot petrece timpul liber citind si recreându-se.

Acest proiect constă în amenajarea a zece biblioteci de tip “Igloo”,  diferențiindu-se între ele prin tematică și culoare. Bibliotecile Mobile vor fi amplasate în parcul copiiilor din Municipiul Arad pe o perioada de 2 săptămâni, începând cu data de 1 Iunie 2022. La finalul perioadei a celor două săptămâni în care s-a prezentat și promovat proiectul în Arad dar și a strângerilor de fonduri şi donații de cărți, toate Bibliotecile Mobile vor fi reamplasate în diferite locații turistice din România.

Bibliotecile Mobile au ca scop principal promovarea cititului în natură pagină cu pagină și a dezvoltării cognitive. În această lume în care trăim, unde totul în jurul nostru este digitalizat și pe viteză, dorim să ne întoarcem în trecutul uitat, la activitățile simple dar care poartă valoare.

Prin acest proiect dorim să creăm oportunități publicului larg, iubitorilor de natură și tinerilor, oferindu-le motivația de a lectura și de a-și petrece timpul liber în natură, activitate care îi va ajuta in cele din urma şi  în dezvoltarea personală.

În interiorul Igloo-urilor vor fi amplasate cutii de colectare a cărților pe care dorim sa le adăugăm stocului proiectului iar pentru binevoitori, donații financiare pentru dezvoltarea și continuarea proiectului. Astfel fiecare din noi putem avea o contribuție în aceasta inițiativă.

Întrucât fiecare amenajare de Igloo necesită o deplasare de 2 zile în natură, ne propunem și organizarea de drumeții în zonele montane și vizitarea obiectivelor turistice din apropiere, ghidându-i pe adolescenții care vor participa, către un stil de viată mai sănătos prin mișcare și sport în natură.

De asemenea, ne-am gândit la Municipiul Arad ca fiind potrivit pentru începerea proiectului, dat fiind faptul că de aici a luat naștere proiectul NoMad Library și tot aici a fost inființată Asociația Exploratorilor Puscații.

“Idea înființării O.N.G.-ului a apărut în anul 2012, în timp ce ne aflam în tura din M-ții Făgăraș împreună cu câțiva prieteni (dintre care și membrii fondatori), ne-a venit ideea înființării unui grup care avea ca țintă explorarea naturii și expedițiile montane. La acea dată nu a fost posibilă înființarea legală a acestui grup, și cum toate lucrurile bune necesită timp, după 7 ani ideea noastră nu a murit iar în anul 2019, în timp ce ne aclimatizam în tabăra de bază a vf. Ama Dablam din munții Himalaya impreună cu unul dintre fondatorii asociației, Daniel Ianchiș, ne-am gândit la nevoia împărtășirii experiențelor noastre cu prietenii, cunoscuții și astfel a luat naștere grupul și asociația – Pușcații”.

Unele dintre activităţile principale ale asociației sunt: drumeţiile în natură, expediţiile montane, acțiunile cultural-educative pentru adolescenţi și adulți cu focus pe activități montane şi culturale.

Proiectul “NoMad Library” se va desfășura pe o perioadă de cinci luni, în care cei implicați vor lucra în diferite grupuri a căror membrii se vor rula pe toată perioada proiectului iar activitatea principală va fi în natură.

La finalul proiectului se va organiza o extragere de tombolă pentru trei persoane care au reușit să viziteze toate Bibliotecile Mobile și vor beneficia de o excursie în natură pe o perioadă de două zile împreună cu organizatorii.

În acest proiect avem ca partener principal Astreea Romania și alte instituții și firme precum: Brenntag, DanEurotrans, Luar, Promun, Medinet Hygiene Consulting iar ca voluntari, ni s-au alăturat elevii câtorva licee din Arad, precum Colegiul Economic Arad cu care am colaborat anul trecut în proiectul “Casa Tradițională” ediția II-a, împreună cu elevii Colegiului National “Elena Ghiba Birta”, Arad.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Muzeul ASTRA trece la programul de vară

Cum să tratezi eficient arsurile solare?