spot_img
9.1 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

Concluziile anchetei medicale în cazul actorului Iustinian Turcu: conjunctivită acută

Știri din Județ

Publicitate

Dr. Călin Cipăian, directorul medical al Spitalului Județean Sibiu a prezentat astăzi într-o conferință de presă concluziile anchetei medicale interne. Conform acestuia medicul de gardă de la Unitatea de primire urgențe (UPU) și personalul medical au procedat corect în cazul actorului sibian Iustinian Turcu. Reamintim că acesta reclama faptul că a fost vineri noaptea, 8 iulie, la urgențe datorită unor probleme la ochi. Turcu a reclamat pe Facebook că nu a fost tratat corespunzător și a fost trimis acasă. El a apelat a doua zi la un medic specialist în oftalmologie de la Spitalul privat Polisano care i-a pus diagnosticul de „arsură de cornee” și i-a indicat un tratament.

Dr. Cipăian a precizat că simptomele pacientului prezentat la UPU erau de conjunctivită acută. El a declarat că în timpul anchetei s-au verificat documentele și procedura medicală aplicată și aceasta a fost conformă cu protocoalele medicale. Cipăian s-a consultat și cu medicii secției de Oftalmologie a spitalului și aceștia au confirmat diagnosticul și tratamentul.

Întrebat dacă a luat legătura cu actorul în timpul anchetei, Cipăian a spus că nu, deoarece actorul nu a depus o reclamație la spital. Ancheta a fost declanșată la cererea președintei Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean. Cipăian a declarat că nu a luat legătura nici cu medicul curant de la Polisano pentru a lămuri cele două diagnostice diferite, dar a precizat că din scrisoarea medicală publicată de actor în presă, emisă de medicul de la Polisano, tratamentul nu este pentru „arsură de cornee”, ci pentru conjunctivită acută.

Cipăian a explicat că la Spitalul Județean Sibiu tratamentul aplicat imediat pacientului a fost cel corect și nu se impunea internarea și nici chemarea de la domiciliu a medicului specialist oftalmolog. El a precizat că Spitalul Județean Sibiu nu are linie de gardă la oftalmologie, ci doar gardă de la domiciliu. Aceasta este practica în toate spitalele din țară, mai puțin cele specializate pe Oftalmologie.

VIDEO:

Redăm mai jos comunicatul de presă al conducerii Spitalului Județean Sibiu pe această temă:

Rezultate anchetă internă

În ceea ce privește cazul relatat de pacientul I.T. în social – media, de unde a fost preluat și difuzat de reprezentații mass-media, SCJU Sibiu a demarat cu rapiditate o anchetă internă pentru investigarea circumstanțelor  în care s-a petrecut acest caz, prin prisma modalității de acordare a serviciilor medicale pacientului.

Astfel, la solicitarea managerului Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, Consiliul Etic al spitalului s-a întrunit și a analizat următoarele documente:

  • procesul verbal de constatare întocmit de o echipă de control din cadrul Direcției de Sănătate Publică Sibiu;
  • fișa de prezentare întocmită pacientului I.T. cu ocazia prezentării în Unitatea de Primiri Urgențe;
  • punct de vedere al medicului curant al pacientului.

Pe baza analizei documentelor au fost identificate următoarele elemente: pacientul I.T. s-a prezentat în UPU la data de 09.07.2022 ora 03:09 cu dureri și iritație la nivelul ambilor ochi.  Acesta a fost preluat  în primul minut de asistentul de triaj și dus în zona de tratament unde s-a realizat spălătura sacului conjunctival conform tratamentului în caz de conjunctivită (instilații sac conjunctival cu soluție de ser fiziologic și soluție de lidocaină). Precizăm că acesta este tratamentul care se aplică în UPU în astfel de cazuri, iar în situația în care durerile sunt remise, pacientul poate fi externat la domiciliu cu recomandarea de a fi consultat de un medic specialitatea oftalmologie, în cazul în care durerile reapar.

Conduita medicului curant a fost una conformă cu situația medicală și specificul afecțiuni pacientului în condițiile în care, în practica curentă, pentru astfel de afecțiuni nu este solicitat consult de specialitate oftalmologie în Unitatea de Primiri Urgențe întrucât nu este considerată o urgență majoră care să impune solicitare medicului de gardă la domiciliu.

În urma analizării documentației medicale și a punctului de vedere al medicului curant, Consiliul Etic consideră conduita adoptată de medic a fost una corectă și adaptată patologiei constatate.

Prin urmare, având în vedere afecțiunea pacientului  (conjunctivita) care nu reprezintă o urgență majoră precum și prevederile Ordinului Ministrului Sănătății nr. 1706/2007 privind conducerea şi organizarea unităților și compartimentelor de primire a urgențelor în care se precizează că ”la sosire, în urma efectuării triajului, pacienții din UPU sunt examinați de medicii de gardă din aceste structuri, care vor decide investigațiile necesare și medicii de specialitate care urmează să fie chemați în vederea acordării consultului de specialitate, dacă se consideră necesar”. membrii Consiliului etic  opinează că nu s-a impus solicitarea consultului de specialitate oftalmologie.

Suplimentar, pentru eliminarea oricărui dubiu legat de solicitarea consultului de specialitate oftalmologie, membrii  consiliului au considerat că este oportun un punct de vedere din partea conducerii Compartimentului Oftalmologie cu privire la urgențele care impun solicitarea medicului de gardă de la domiciliu.

Conform punctului de vedere transmis de medicul coordonator al Compartimentului oftalmologie ‘’conduita terapeutică corectă aplicabilă unui pacient cu conjunctivită acută în Urgentă constă in lavajul conjunctival pentru îndepărtarea secrețiilor abundente și instilații de antibiotic”. Prin urmare  conduita terapeutică a fost una corectă iar tratamentul aplicat pacientului a fost corespunzător.

Hotărârea Consiliului Etic a fost următoarea: față de constatările anterioare nu a fost identificat vreun incident de etică sau vreo  vulnerabilitate etică. Acordarea asistenței medicale s-a realizat conform protocoalelor în vigoare, pacientul beneficiind de tratament conform afecțiunii.

În contextul acestui caz, dorim să subliniem că serviciile medicale oferite de SCJU Sibiu în toate secțiile, compartimentele și cabinetele precum și la nivelul Unității de Primiri Urgențe sunt acordate în mod egal și nediscriminatoriu tuturor cetățenilor, în funcție de codurile de triaj, protocoalele medicale și procedurile de lucru. Totodată precizăm că  managementului SCJU Sibiu se autosesizează în toate cazurile de suspiciuni privind calitatea actului medical.

Îi asigurăm pe toți cei care apelează la serviciile SCJU Sibiu și ale UPU Sibiu că facem tot ceea ce este posibil pentru ca ei să beneficieze de un act medical de calitate, în pofida unor disfuncționalități și sincope care apar în contextul în care urgența este locul unde sunt tratați zecii de mii de pacienți anual și unde sunt salvate mii de vieți.  

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Floriile, sărbătoarea Regelui care vine…