4.1 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

Cumpărând responsabil, vom arunca mai puțin

Știri din Județ


Un român aruncă 129 de kilograme de mâncare pe an, în medie, însemnând mâncare gătită, fructe, legume, produse de panificație, lactate, carne, potrivit ADI ECO Sibiu.

Din păcate, obiceiul nostru de a cumpăra „ca să fie în casă” este de multe ori păgubos pentru bugetul de familie. Întotdeauna, când se gătește prea mult sau prea variat, o parte din acele tipuri de mâncare ajung negreșit la gunoi. Așa se explică statisticile care arată că din totalul alimentelor pe care le aruncăm, 24% reprezintă hrană gătită, 24% fructe, 21% legume și 20% pâine.

Mâncare gătită
24% din hrana pe care o preparăm ajunge să se descompună în gropile de gunoi, în loc să fie preparată în vase mai mici sau pusă la păstrare la congelator, când se constată că este prea multă;


Fructe
În fiecare an sunt aruncate milioane de fructe alterate înainte de a fi consumate; depozitați-le, curate și uscate, într-un loc rece, întunecat și bine ventilat sau transformați-le în sucuri naturale;


Legume
La capitolul legume, ne oprim asupra uneia din cele mai risipite legume: cartoful. Zeci de tone din acest aliment ajung anual la gunoi : cartofii trebuie ținuți într-un loc întunecat, ca să reziste mai mult.


Pâine
Peste 240 de milioane de felii de pâine sunt aruncate în fiecare an, în condițiile în care pâinea se păstrează foarte bine înghețată sau prăjită sub formă de crutoane, pentru supă. În plus, orice pâine uscată poate fi transformată în pesmet pentru șnițele, găluște cu prune ori budinci.


Lapte
Statistici realizate la nivel European arată că peste 5 milioane de pahare de lapte sunt vărsate în canalizare, în fiecare an, deși laptele poate fi transformat foarte ușor în lapte bătut sau în iaurt natural.


Brânză
Brânza este, de asemenea, un aliment aruncat frecvent, doar pentru că își schimbă culoarea sau mirosul. Aceasta, în ciuda faptului că poate fi utilizată în multe preparate, chiar și atunci când nu mai are prospețimea de la început.


Alimentele noastre vin din natură, iar noi putem la rândul nostru să hrănim natura având grijă să punem separat deșeurile de alimente care nu pot fi evitate așa cum sunt resturile de la legume și fructe. Acestea se pot composta și apoi sunt folosite ca îngrășământ natural pentru plante.
Împreună putem schimba lucrurile în bine. FII RESPONSABIL!

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri