spot_img
8.1 C
Sibiu
joi, 25 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Infractori în libertate pe șosele

Știri din Județ

Publicitate

Publicăm tot mai des știri despre șoferi iresponsabili care circulă beți sau drogați pe șosele din județ. Îi regăsim, însă, în toată țara. Mai adăugăm și șoferii care se cred invincibili și depășesc pe linie continuă, depășesc coloane sau nu acordă prioritate pietonilor la trecere. Se moare din greu pe șosele județului și numărul răniților grav crește. Cine este de vină?

Dacă stai să te iei după comentatorii de pe Facebook, mulți poate fără carnet de șofer, de vină sunt guvernele și politicienii că nu au făcut suficiente autostrăzi. Deși avem acum mai mulți kilometri de autostradă decât acum 20 de ani, se moare mai mult acum. Și se moare și pe autostrăzi.

Principalii vinovați, o spun de data asta polițiștii, sunt șoferii. Pentru că nu respectă Codul Rutier. Punct. Și de data asta le dau dreptate polițiștilor. Cazul de astăzi cu un șofer care a depășit peste linia continuă și a intrat într-un camion este doar unul. A impresionat publicul prin faptul că toată familia a murit. Dar nu este singurul. Sunt multe asemenea cazuri. Să ne amintim de pietonul din Sibiu aflat pe trotuar și omorât de un șofer vitezoman. Sau de femeia călcată pe trecerea de pietoni în Șelimbăr sau…. sau… Știrile de acest gen curg la noi în ziar.

Din păcate pedepsele pentru șoferii indisciplinați sau care încalcă legea sunt prea ușoare încă. Hai să ne imaginăm un șofer prins că depășește pe linia continuă. Acum ia amendă și o suspendare temporară de permis. Atât. Dar dacă i s-ar suspenda permisul pe viață? Dacă amenda ar fi penală cu executare de zile de muncă în folosul comunității, să zicem la curățat șosele după accidente? Dacă o asemenea legea s-ar aplica în România și restul șoferilor s-ar gândi de două ori înainte să mai încalce legea.

Nu am înțeles niciodată legislația din România. La noi poți depăși pe linia continuă și ești amendat cu supendare de permis. Atât. Deși ești la volanul unei mașini care poate ucide. Nu doar pe tine, dar și pe ceilalți din mașină sau pe alți participanți la trafic. Deci fapta ta, de fapt, este de natură penală: seamănă cu o tenativă de omor. Poate așa și este. De ce să așteptăm până la uciderea din culpă să se petreacă pentru a pedepsi șoferul?

Traficul din Sibiu, din județ și din toată România a devenit o junglă. Poți scoate oricâți polițiști pe traseu, nu vor putea depista toți infractorii șoselelor. Da, sunteți niște infractori, toți aceia care încălcați legea cu bună știință. De aceea, sunt mereu de acord ca în ziar să publicăm și știri cu șoferi care încalcă legea surprinși de camere de bord sau de supraveghere. Indiferent că sar ca arși că au drepturi, că GDPR. Mucles! Sunteți niște infractori ordinari încă neprinși. Atât!

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Muzeul ASTRA trece la programul de vară

Cum să tratezi eficient arsurile solare?