31.3 C
Sibiu
duminică, 14 iulie, 2024

BREAKING NEWS! Avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Tăul Mare din Roşia Montană

Știri din Județ

ACTUALIZARE: 268 de persoane au fost evacuate. Intervenția este dificilă din cauza drumului greu accesibil până la baraj.


Este forfotă mare, în această noapte, în localitatea Roșia Montană din județul Alba. Imediat după ora 23:50, a fost semnalată o avarie la golirea de fund a Barajului Lacului Piscicol Tăul Mare.

Golirile de fund sunt tubații metalice care străbat corpul barajelor de la paramentul amonte la cel aval, la câţiva metri deasupra talvegului, adică linia care urmează partea cea mai joasă a albiei unui curs de apă sau a unei văi și care unește între ele punctele cele mai adânci ale albiei unei ape curgătoare sau ale unei văi uscate.

Din cauza pericolului, oamenii din zonă au primit mesaj prin RO-Alert. Pentru protecția populației aflată în proximitatea barajului, a fost dispusă măsura evacuării preventive a localnicilor din avalul Lacului de acumulare Piscicol Tâul Mare. Relocarea cetățenilor va fi temporară în spațiile puse la dispoziție de autoritățile locale.

În regim de urgență au fost dispuse până în aceste momente, următoarele măsuri:

-A fost convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență al com. Roșia Montană;
-S-a întrunit Comitetul Județean pentru Situații de Urgență al jud. Alba;
-S-a activat Centrul Județean de Conducere si Coordonare a Intervenției;
-la nivelul ISU Alba a fost alertată grupa operativa iar personalul subunităților de interventie aflat in ture libere a fost chemat la serviciu pentru creșterea capacității de intervenție;
-in zona Lacului Piscicol Tăul Mare au fost dislocate urmatoarele forte si mijloace:
-2 Autocamioane de Intervenție dotate cu motopompe remorcabile de mare capacitate (fiecare 10.000 l/min)
-2 autospeciale 4×4 cu capacitate mărita de trecere;

-2 microbuse de transport
-3 ofițeri si 40 de subofiteri si soldați aparținând ISU Alba

În cadrul ședintei Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, au participat, în sistem de teleconferință, și Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat și inspectorul general al IGSU, general- locotenent Dan-Paul Iamandi.

Totodată, din ordinul inspectorului general al IGSU, a fost suplimentată resursa de intervenție cu alte 4 motopompe de mare capacitate din județele Bihor, Cluj, Hunedoara și Mureș.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

CSC Șelimbăr va disputa un nou amical în Turcia