25.2 C
Sibiu
marți, 16 aprilie, 2024

SONDAJ POLITIC SIBIU INDEPENDENT: Candidații și partidele în top la Sibiu

Știri din Județ

Ziarul SIBIU INDEPENDENT a continuat și în această toamnă tradiția sondajelor de opinie realizate în municipiul Sibiu. În august și septembrie 2020 am dat publicității două sondaje stradale, ultimul fiind aproape identic ca rezultate la principalele partide și candidați cu rezultatul final al alegerilor locale.

Anul trecut am realizat un nou sondaj, care nu a fost dat publicității, dar prezentat reprezentanților principalelor partide. Luna octombrie 2022 a adus un nou sondaj stradal SIBIU INDEPENDENT pentru a vedea intenția de vot a sibienilor la alegerile locale și parlamentare.

Primăria Sibiu va fi liberală

După eșecul din septembrie 2020 de a câștiga postul de primar al Sibiului, PNL a continuat campania și construcția politică alături de Adrian Bibu. PNL are o intenție de vot de 42,15% pentru postul de primar al municipiului Sibiu. Anul trecut intenția de vot era de 40% în condițiile în care actualul primar Astrid Fodor nu ar mai candida. Dacă Fodor ar mai candida, sondajul de anul trecut a arătat că tot ea ar câștiga cu 36%, iar PNL ar ieși pe locul 2 cu 29%.

img  wa
Adrian Bibu, PNL

În lipsa unui candidat oficial FDGR la Primăria Sibiu am folosit opțiunile cel mai des vehiculate anul acesta: Gabriel Tischer, Paul Mezei. Dar am oferit și opțiunea numiririi unui candidat de cetățeni. FDGR are 24,51% intenție de vot astăzi la Primăria Sibiu, unde 95% din voturi le atrage Gabriel Tischer. În continuare se păstreză tendința de la alegerile locale aceea de a avea mai multe voturi pentru FDGR la Primărie, decât la Consiliul Local Sibiu. Totuși, candidatul FDGR nenumit încă oficial va avea mult de recuperat în fața scorului de 42,15% a liberalilor.

Gabriel Tischer e
Gabriel Tischer, FDGR

Scorul liberalilor a fost de asemenea compus la funcția de primar din două opțiuni numite și una la alegerea cetățeanului. Astfel Adrian Bibu a punctat pentru 88% din opțiunile liberale, Virgil Popa pentru 12%. Numele fostului viceprimar a apărut ca o surpriză în intenția de vot liberală, acesta fiind mai retras din viața politică în ultima perioadă, deși membru activ PNL.

Candidatul PSD la Primăria Sibiu ar lua 14,71% din voturi. Aici alegătorii de stânga sunt împărțiți aproape egal între potențialii candidați Laura Barac și Cătălin Stanciu.

Nicu Ștefănuță, USR

Surpriza cea mai mare față de sondajele din anii 2020 și 2021 o aduce USR. După 10% în anul 2020 la alegeri ale candidatului Raul Apostoiu, partidul ajunge acum la 16,67%, adică pe locul 3 după PNL și FDGR. Creșterea puternică se datorează potențialei candidaturi a lui Nicu Ștefănuță, creditat de cetățeni cu 98% intenție de vot din numărul de voturi total al USR.

Un Consiliu Local liberal majoritar

Visul liberalilor de a avea majoritate absolută în 2024 în Consiliul Local Sibiu se poate adeveri. Intenția actuală de vot arată că PNL poate strânge 50,12% din voturi. Urmat de PSD cu 14,89% și FDGR cu 14,71%. USR strânge 9,80% din voturi și AUR ajunge la 6,86% intenție de vot. FDGR confirmă căderea abruptă începută de la alegerile locale din 2020 când formațiunea a scos un scor mult sub cel al primarului Astrid Fodor. Atunci FDGR lua 29% față de 43% Fodor. Sondajul de anul trecut realizat de SIBIU INDEPENDENT relevă o continuă cădere.

consiliul local sibiu

La polul opus se află PNL, care la alegerile din 2020 obținea 34% din voturi și în sondajul de anul trecut creștea la 47%. Dar aici se confirmă încă odată faptul că votul mare de la Consiliu Local pentru PNL, nu se reflectă și în votul pentru candidatul la primărie al partidului liberal.

PSD reușește aproape să dubleze scorul de la alegeri până astăzi, în timp de USR nu își mai găsește direcția. Partidul avea la alegerile locale 15%, anul trecut în sondajul nostru a căzut la 11%, acum a juns la 9,80%. Totuși aici se observă că locomotiva potențială pentru USR este Nicu Ștefănuță, care se bucură de o încredere mult mai mare decât partidul în rândul sibienilor. AUR crește față de anul trecut, când avea aproape 5%, dar rămâne la limita pragului electoral.

Daniela Cîmpean, fără griji la Sibiu

Cel mai liniștit politician din punct de vedere al intenției de vot este Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu. Cu un scor uriaș scos la Sibiu (dar și în județ) la alegerile din 2020, Cîmpean rămâne în top cu o intenție de vot în municipiul Sibiu de 65,69%. Ea este urmată de Bogdan Trif, potențial candidat PSD cu doar 17,65% intenție de vot, FDGR cu 6,86%, USR 2,98% și AUR cu 2,86%. Altfel spus, acum, o înfrângere la alegerea președintelui Consiliului Județean Sibiu a Danielei Cîmpean pare imposibilă. Depinde, însă, și de situația voturilor din județ.

daniela cimpean p cjs
Daniela Cîmpean, PNL

Situația se repetă și la Consiliul Județean, unde lucrurile nu se schimbă prea mult față de alegerile din 2020. În municipiul Sibiu, pentru Consiliul Județean, PNL este creditat acum cu 50,98%, PSD cu 16,67%, FDGR cu 15,69%, AUR 6,86%, USR 4,90%. Singura noutate este potențiala intrare a AUR și scorul la limita pragului electoral al USR.

Și la parlament sibienii merg pe mâna liberalilor

Am întrebat sibienii despre intenția de vot și în caz de alegeri parlamentare. PNL ar obține 45,09%, USR 18,63%, PSD 14,71%, AUR 8,82% iar alte partide cumulat 12,75%. Analiza răspunsurilor la chestionare arată că sibienii fac diferența între intenția lor de vot pe plan local și național. Astfel chiar dacă USR nu stă bine în sondaj la capitolul consiliu local și județean, crește la primar și Parlament. De remarcat că aproape jumătate din voturile cumulate la „Altul” au fost indicate a fi către FDGR, partid care este reprezentat ca minoritate cu un parlamentar la ora actuală.

Raluca Turcan, deputat PNL

SIBIU INDEPENDENT va continua în 2023 să realizeze, toamna, același sondaj în municipiul Sibiu privind intenția de vot. Reamintim că sondajul nu este comandat de niciun partid politic și este plătit de SIBIU INDEPENDENT. Sondajul din 2020, realizat cu puțin timp înainte de alegeri, deși criticat s-a dovedit a fi aproape identic cu rezultatul final al alegerilor locale. Recunoaștem faptul că până la alegerile locale din 2024 mai sunt doi ani și lumea politică locală poate suferi modificări, chiar și substanțiale, în funcție de candidați și politica partidelor.

Sondajul a fost realizat stradal, în municipiul Sibiu, în toate cartierele, după norme sociologice pe un eșantion de 312 respondenți.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri