spot_img
14.3 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

SONDAJ STRADAL SIBIU INDEPENDENT: Răsturnare de situaţie!

Știri din Județ

Acum o lună de zile ziarul SIBIU INDEPENDENT a realizat primul sondaj de opinie electoral stradal din Sibiu pe 604 respondenţi. Sâmbăta trecută am aplicat un nou sondaj, pe 555 de respondenţi în aceleaşi 10 locaţii cheie ale oraşului. Sondajul este reprezentativ pentru toate cartierele şi a fost ponderat după populaţia din zonele respective. Marja de eroare de această dată este de 2,1%.

Comparativ cu rezultatele înregistrate la începutul lunii august, la funcţia de primar al municipiului Sibiu s-a produs o răsturnare între primele două poziţii. Adrian Bibu (PNL) cotat în august cu 33,77% a scăzut cu aproape 10% şi a trecut pe locul 2. Astrid Fodor (FDGR), primarul în funcţie, a crescut brusc de la 30,46% la 45,03% şi a preluat şefia clasamentului cu aproape dublu scor faţă de Bibu. Fodor a preluat şi din voturile candidatului Partidului Verde, Christian Hirsch, care era surpriza lunii august cu 9,93%, dar s-a prăbuşit la 3,31%. Raul Apostoiu de la USR-Plus a căzut şi el în sondaj de la 9,27% la 3,97%. Pe creştere, dar mică, este doar Cătălin Stanciu de la PSD, de la 5,96% la 7,28%.

Rezultate comparative august (roşu) şi septembrie (albastru)
pentru funcţia de primar al Sibiului
Rezultate sondaj septembrie pentru postul de primar al Sibiului

La Consiliul Local şi Consiliul Judeţean Sibiu, FDGR revine în forţă

PNL a scăzut şi la intenţia de vot pentru Consiliul Local Sibiu, dar mai puţin, doar 7,28%. FDGR însă a câştigat 7% în plus în această perioadă. Căderi semnificative au înregistrat şi USR-Plus şi Partidul Verde. Pe creştere sunt PSD, ALDE şi PMP. Acum diferenţa dintre PNL, primul clasat şi FDGR s-a micşorat la doar 6%.

Situaţia stă la fel la intenţia de vot pentru Consiliul Judeţean Sibiu, unde FDGR a câştigat procente şi PNL le-a pierdut. PNL rămâne în municipiul Sibiu cu o intenţie de vot pentru CJ de 35,1%, iar FDGR urcă la 25,17%. Şi la judeţ USR-Plus şi Verzii sunt în scădere şi PSD în urcare.

Rezultate sondaj pentru Consiliul Local Sibiu
Rezultate sondaj pentru Consiliul Judeţean Sibiu

Daniela Cîmpean, tot fără emoţii

Daniela Cîmpean a pierdut în intenţia de vot aproape 10% de la ultimul sondaj, dar conduce în continuare detaşat în municipiul Sibiu cu 43,71%, urmată de Gabriel Tischer (FDGR) cu 17,88%. Supriza este creşterea în continuare a candidatului, ALDE, Cosmin Balcu. Fostul şef ISU Sibiu ajunge la 10,6%. Bogdan Trif (PSD) creşte şi el la 8,61%.

Concluzii

Orice sondaj de opinie, fie el şi stradal ca acesta, pe un număr mare de respondenţi, nu înlocuieşte votul. Dar sondajul de acum a scos la iveală o situaţie îngrijorătoare: prezenţa la vot estimată este de 33%, mult sub prezenţa cu care sibienii ne-au obişnuit la alegerile locale. Există o apatie în rândul populaţiei, cauzată şi de frica de pandemie.

Între cele două sondaje PNL a pierdut 10%, iar Astrid Fodor (FDGR) a câştigat aproape 15%. Ea este încă mult peste partid, situaţie în care se găseşte şi preşedinta Consiliului Judeţean, Daniela Câmpean (PNL). Aproape jumătate din sibieni sunt mulţumiţi cu această conducere FDGR la Primăria Sibiu şi PNL la Consiliul Judeţean Sibiu. Situaţia se complică la Consiliul Local Sibiu şi cel Judeţean unde opţiunile sunt mai variate şi vor include mai multe partide decât situaţia de la ora actuală.

O posibilă interpretare a creşterii bruşte a actualului primar al Sibiului, Astrid Fodor este şi prezenţa la Sibiu ca un gest de susţinere a preşedintelui Ioahnnis. Înainte de a fi primar, Fodor a fost ani buni viceprimarul de bază al primarului Iohannis.

Scăderea PNL se datorează probabil şi măsurilor haotice de la începutul anului şcolar ale Guvernului, care se pare au afectat intenţia de vot pe plan local.

SIBIU INDEPENDENT îndeamnă toţi cetăţenii judeţului să meargă la vot şi să îşi exprime voinţa. Este un exerciţiu democratic care este în datoria civică a fiecărui cetăţean.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului

Floriile, sărbătoarea Regelui care vine…