4.1 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

EDITORIAL: Când faci presă pentru profit. Cazul Daniela Cîmpean

Știri din Județ

Am urmărit scandalul inițiat de articolul de presă publicat de ziarul online Turnul Sfatului despre presupusele afaceri între Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu și o firmă condusă de omul de afaceri Ioan Domnariu. Ca jurnalist, apreciez anchetele făcute de mine, dar și de alți jurnaliști de pretutindeni. Presupun multă muncă. Și fără beneficii pentru jurnalist, altul decât propria satisfacție a dezvăluirii unui adevăr. Cel puțin pentru mine.

Din păcate, însă, nu este peste tot așa. Sunt jurnaliști pretutindeni care se vând unora și altora de la un pahar de votcă la mii de euro. Își creează în comunitățile lor o reputație, în anumite cercuri. Poporul de rând, care este doar consumator de presă, nu știe. Dar furnizorii de informații știu. Și tac. De ce? Pentru că mulți au plătit ca unele subiecte să fie închise.

Ani la rând am urât această parte a meseriei: marketingul. Vânzarea de publicitate este singurul mod de a susține financiar un ziar. Singurul mod onest. De când am pornit alături de colegii mei proiectul Sibiu Independent am oferit tarifele cele mai mici din piață, în ideea să ne acoperim costurile minime. Atât. Pentru că eu nu trăiesc din presă. În schimb, alții, da. Și cum unii nu se mulțumesc cu puțin în viață, trebuie să producă mai mulți bani. Oricum.

Am aflat, cu îngrijorare, de mulți ani, că și la Sibiu se practică, de unii, șantajul de presă. Se găsește un subiect scandalos de presă. Nu neapărat important, dar montat de scandal. Apoi se merge la patron, medic, director etc și se prezintă subiectul sub pretextul de a avea și opinia lui. Nimic anormal. Apoi apare buba. După această întâlnire, vine unul de pe marketing și îi propune respectivului publicitate. De o sumă mai mică sau mai mare, în funcție de subiectul de presă. Majoritarea acceptă și chiar la mulți li se promite îngroparea subiectului. Cei care refuză plata se trezesc cu articolul în presă. Ați înțeles schema?

Dacă practici onest meseria aceasta, lucrurile ar trebui să stea altfel. Firma noastră avea un contract în plină campanie electorală cu un partid. Acesta garanta DOAR apariția comunicatelor de presă marcate. În timpul campaniei, am descoperit un subiect de presă despre cineva din partid, foarte important. Am publicat subiectul fără niciun stres. Chit că mereu îmi aud comentarii, mesaje, telefoane… Așa am considerat că este onest față de cititor. Ciudat, însă, că restul presei locale, deși știu că au aflat de subiect, NU au publicat nimic. Nici cei mai deontologi în declamații publice. Acum vedeți diferența?

Exemplele pot continua. Acum să ne oprim la cazul Cîmpean. Da, firma TOTAL NSA are mari întârzieri la lucrările la ceva secții din spital. Da, s-a mărit bugetul pentru că au apărut noi lucrări și prețurile ante-Covid și de acum sunt total diferite. Am scris și noi despre aceste întârzieri. Dar de aici, până la a asocia forțat contractele Total NSA câștigate la licitație publică și aprobate de o armată de birocrați din Consiliul Județean Sibiu și verificate de o altă armată de birocrați din terțe instituții, cu un apartament închiriat din piața imobiliară este cale lungă.

Firma cu contracte la spital este deținută de Ioan Domnariu. Cea cu apartamentul de închiriat este deținută de cumantul acestuia și fiica unui frate al acestuia. Pentru un venetic de Sibiu, adică unul care nu știe istoria locală mai departe de data mutării în oraș, cum este cazul multor jurnaliști, familia Domnariu este un fel de Cosa Nostra. În realitatea din Mărginimea Sibiului, de unde provine această familie înstărită funcționează de sute de ani o vorbă: frate, frate, dar brânza-i pe bani! Altfel spus doi frați și o soră dețin diferite afaceri, fără legătură unii cu alții.

Este adevărat că Daniela Cîmpean este prietenă foarte bună cu soția lui Dumitru Domnariu. Pentru că au fost colege de birou ani buni în avocatură. Și este firesc ca de la aceasta să primeacă o chirie ieftină. Oricine ar face-o pentru un prieten la nevoie.

Ca să înțelegem mai bine, voi face o paralelă. Dacă mâine o vedem pe Daniela Cîmpean că mănâncă la KFC și după 3 luni KFC deschide un nou restaurant prin județ cu aviz de la Consiliul Județean, înseamnă că au fost ajutați? Exemplele pot continua. Se numește asociere forțată. Probabil de interese.

De altfel, am observat de mai bine de doi ani, din campania electorală locală din 2020, o tendință de demolare a unor mituri politice locale. Două tentative clare contra primarului Astrid Fodor și a președintei Daniela Cîmpean. Ambele nereușite, atunci. Dar continuate. Dincolo de suspiciunea de misoginism politic, înțeleg prea bine interesele din spatele acestor atacuri pe termen lung. Când dintr-un subiect de presă, prin atentă scriere și asocieri forțate generezi o bombă de presă.

Ca și povestea cu spitalul și cu omorâtul pacienților. Nu pot să uit și să iert niciodată fapta intenționată a jurnaliștilor care au distrus mii de vieți în România cu acel fals subiect de presă. Aștept decizia instanțelor, mai ales dacă dosarele rămase vor fi finalizate corect de magistrații rămași în funcții, după pensionările atât de așteptate. Dar acesta este alt subiect.

Publicitate

1 COMENTARIU

  1. Va pun la dispoziție decizia procurorului de caz cu privire la moartea tatălui meu în ATI Sibiu CÂND O VOI PRIMI. Daca tot faceți referire la subiecte false. Știți ca încadrarea medicilor în cauza este de ucidere din culpa, nu? Lăsați deontologia profesionala în seama celor care chiar știu cum e sa spui adevărul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri