spot_img
10.2 C
Sibiu
marți, 23 aprilie, 2024
spot_img

5 lucruri la care trebuie să fiți atenți când cumpărați un domeniu web

Știri din Județ

Publicitate

Achiziționarea unui nume de domeniu este un pas interesant pentru o afacere nouă, dar înseamnă mai mult decât găsirea unui nume de domeniu perfect. Înainte sa înregistrați un domeniu web exista câteva lucruri pe care ar trebui sa le știți.

Nu toate companiile care ofera servicii de înregistrare pentru nume de domenii web (cunoscute ca registrari de domenii) sunt la fel. Unele folosesc tactici precum ascunderea taxelor sau vânzarea informațiilor dvs. personale pentru a câștiga mai multi bani, ceea ce poate avea un impact negativ asupra afacerii dvs. Vestea buna este ca daca sunteți informat puteți ști la ce sa va așteptați inainte de a cumpara un domeniu web.

Ce este un domeniu web?

Un nume de domeniu (sau domeniu web) este un nume web ușor de retinut care este asociat cu o adresa IP pe Internet. Este numele unic care apare dupa www. in adresele web – de exemplu google.com sau wikipedia.org. Utilizarea unui nume de domeniu pentru a identifica o locatie pe Internet, mai degraba decat adresa IP numerica, face mult mai usor de retinut si de tastat adresele web.

Oricine poate achiziționa un nume de domeniu insa trebuie sa gasiti un registrar de domenii (detalii aici), sa gasiti un nume de domeniu unic si disponibil pentru inregistrare si sa platiti o mica taxa anuala pentru a-l detine (inchiria) o anumita perioada de timp.

 

La ce sa fiti atenti cand cumparati un domeniu web

1. Taxele ascunse

La fel ca in orice proces de cumparare, pretul poate fi un factor important. Este usor sa fiti „ademenit” sa cumparati un domeniu web la un pret mic – dar nu va lasati pacaliti. Unii registrari de domenii ofera preturi promotionale la un cost extrem de scazut, dar apoi mascheaza alte taxe in contract, va blocheaza domeniul si percep taxe mai mari de reinnoire.

In general, fiti constienti de faptul ca registrarii care ofera preturi mici pentru domenii pot avea alte modalitati, mai putin etice, de a castiga bani. Aceste tactici includ:

Adaugare de costuri ascunse

Multi registrari se bazeaza pe faptul ca majoritatea utilizatorilor nu citesc clauzele scrise cu litere mici. Inainte de a cumpara un domeniu, consultati „Termenii si conditiile” registratorului pentru orice termeni, obligatii sau taxe neobisnuite. Asigurati-va ca verificati care vor fi preturile de reinnoire sau transfer si asigurati-va ca achiztionati doar ceea ce aveti nevoie si doriti.

Va solicita o taxa pentru modificari ale datelor  WHOIS

Detaliile oricarei inregistrari de domeniu trebuie publicate in directoarele publice WHOIS iar registratorii ar trebui sa va permita sa modificati aceste detalii dupa cum este necesar, fara costuri suplimentare. Atentie la registratorii care percep o „taxa de administrare” atunci cand trebuie sa editati inregistrarile WHOIS.

Servicii suplimentare

Unii registrari vor incerca sa va vanda suplimentar servicii de care nu aveti nevoie. De exemplu, anumite extensii de domenii care nu va sunt utile pe piata pe care operati sau sa va ofere servicii pe care s-ar putea sa nu le utilizati niciodata.

Perceperea unor taxe pentru transfer domeniu

Daca doriti, va puteti transfera numele de domeniu la alt registrar oricand doriti. Poate ca ati gasit alt registrar cu preturi mai bune, poate actualul serviciu va nemultumeste, sau poate ca doriti sa va pastrati toate domeniile in acelasi loc. Asigurati-va ca nu exista taxe de transfer la alt registrar. Aceste taxe pot fi mari si incalca politica ICANN (ICANN este corporatia non-profit care supravegheaza utilizarea domeniilor de Internet).

Dincolo de costuri, unii registrari fac aproape imposibila efectuarea unui transfer, facand procesul de transfer greoi si dificil de navigat. Este o idee buna sa verificati cat de usor este procesul de transfer inainte de a alege un registrar.

2. Protejarea confidentialitatii

Deoarece detaliile domeniului sunt inregistrari publice in directoarele WHOIS, multe companii aleg sa-si pastreze informatiile personale private. Datele neprotejate sunt susceptibile de a fi exploatate de spammeri si infractori cibernetici.

3. Protejarea datelor

Pe langa faptul ca nu reusesc sa va protejeze datele personale de inregistrarile publice, unii registratori va vand de fapt datele unor terte parti, cum ar fi organizatiilor de marketing. Asigurati-va ca gasiti un registrar care se angajeza sa nu vanda niciodata sau sa nu foloseasca gresit datele clientilor dvs. in scopuri de marketing.

4. Concentrati-va pe transparenta

Cautati registrari care ofera transparenta in preturile si practicile lor. De exemplu, ar trebui sa puteti gasi cu usurinta informatiile privind taxele de reinnoire si procesele pentru transferul sau anularea inregistrarii domeniului dvs. Unii registratori ofera inregistrare ieftina pentru achizitia initiala  dar apoi va percep preturi foarte mari pentru a va reinnoi domeniul in anul urmator.  Cautati un registrator cu informatii clare privind preturile si termenii si conditiile pentru a evita surprizele mai tarziu.

5. Faceti diferenta intre suport clienti si vanzari

Unii registrari nu au personal de asistenta  dar au in schimb agenti de vanzari care sunt instruiti pentru a va face sa cumparati servicii suplimentare de care este posibil sa nu aveti nevoie, pretinzand in acelasi timp ca ofera asistenta pentru clienti.

Cititi recenzii despre echipa de asistenta a registratorului sau incercati sa testati linia de asistenta inainte de a cumpara. Doriti un registrar care sa ofere servicii si asistenta politicoasa si profesionista, nu unul care sa va considere un client care are nevoie de alte si alte servicii.

 

Achizitionarea unui nume de domeniu ar trebui sa fie simpla, distractiva si interesanta

Asemenea unui ritual de trecere pentru orice afacere noua sau afacere online, cumpararea unui nume de domeniu ar trebui sa fie ceva distractiv si interesant. Cu o cercetare atenta inainte de a alege un registrar de domenii, puteti ocoli unele capcane nefericite si va puteti asigura ca domeniul si afacerea dvs. sunt pe maini bune pentru anii urmatori.

La HostX.ro, transparenta, confidentialitatea si securitatea fac parte din serviciile oferite. Clientii care aleg sa inregistreze domenii web la HostX beneficiaza de o suita completa de servicii si asistenta, inclusiv protectie a confidentialitatii (optional) si nu exista taxe ascunse.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

CSC Șelimbăr va juca miercuri cu FK Csikszereda