3.2 C
Sibiu
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Acvarii vs Terarii – Ce diferențe există?

Știri din Județ

Doriți să știți care este diferența dintre acvarii și terarii? Ei bine, în acest articol vă vom spune tot ceea ce trebuie să știți despre acvarii, terarii și cele mai importante diferențe dintre acestea.

În general, acvariile sunt concepute pentru a ține apa cu pești și animale marine, în timp ce terariile sunt în general pentru reptile sau plante. Prin urmare, un acvariu este impermeabil, în timp ce un terariu poate avea o scurgere sau găuri pentru circulația aerului.

La ce sunt utilizate acvariile și terariile?

Vă puteți da seama la ce sunt utilizate cele două după etimologia cuvintelor, care provin din limba latină:

● “Aqua” înseamnă „apa”

● “Terra” înseamnă „pământ”

Așadar, după cum puteți vedea, acvariile sunt destinate creaturilor de apă, în timp ce terariul este destinat creaturilor care vor trăi pe uscat.

După cum am menționat mai sus, un acvariu este făcut pentru pești și creaturi de apă. Aceasta înseamnă că vorbim despre un mediu etanș în care apa este conținută 100% în interiorul acvariului. Nu vrem ca apa să se scurgă din acvariu, motiv pentru care trebuie să ne asiguram că acesta este construit pentru a reține apa.

Terariile, pe de alta parte, nu sunt construite pentru a conține apa. Terariile vor conține de obicei reptile precum șerpi si scorpioni. Deci nu avem nevoie ca acesta sa fie impermeabil. S-ar putea chiar sa ne dorim sa NU fie etans, astfel incat aerul sa poata circula prin sistem atat de jos, cat si de sus.

Cu toate acestea, există unele reptile pe care le puteți păstra în interiorul acvariului uscat.

Puteți tine reptile într-un acvariu uscat?

Depinde. Un lucru la care trebuie sa acordati o atenție deosebită este temperatura din interior. Temperatura nu este identică în cele două. Acest lucru se datorează faptului ca pereții de sticlă ai acvariului sunt mult mai grosi, astfel încât sa puteți avea o temperatura diferită in interiorul acestuia.

Astfel ca, daca țineți serpi in interiorul unui acvariu, trebuie sa urmariti indeaproape temperatura in orice moment. Daca temperatura este prea scăzută, s-ar putea sa aveți nevoie de o lampa de caldura pentru a asigura cel mai bun mediu pentru micile creaturi. Asigurați-va ca animalelor nu le este nici prea cald, nici prea frig.

Trebuie sa va ganditi la cele doua lucruri (acvarii si terarii) ca la configuratii diferite, cu diferente semnificative, si va trebui sa monitorizati temperatura separat.

Sa vedem in continuare ce animale vor duce un trai bun intr-un acvariu uscat.

Serpii pot trai intr-un acvariu?

Majoritatea raselor de serpi se vor descurca bine intr-un acvariu. Important este sa aveti un capac pe acvariu care sa tina serpii inauntru. Si sa existe un sistem de circulatie a aerului.

Atata timp cat ati indeplinit aceste doua conditii, nu exista niciun motiv pentru care sa nu puteti tine serpii intr-un acvariu uscat, in loc de terariu. Nu uitati sa urmariti temperatura asa cum am mentionat mai sus. In mod obisnuit, serpii necesita o temperatura de 29 grade Celsius in timpul zilei si putin mai rece noaptea. Asigurati-va ca monitorizati indeaproape acest lucru, deoarece temperatura se va comporta diferit in interiorul acvariului.

Soparlele pot trai intr-un acvariu?

La fel ca serpii, veti descoperi ca majoritatea soparlelor pot trai bine intr-un acvariu drenat – in special soparlele mai mici, precum soparla Gecko.

Retineti doar ca soparlele terestre ar trebui sa traiasca intotdeauna intr-un mediu orizontal, in timp ce speciile arboricole (animale care traiesc in mod natural in copaci) vor prospera intr-un spatiu vertical. Deci, ar putea fi necesar sa inclinati acvariul in lateral.

Cameleonii pot trai intr-un acvariu?

Cameleonii nu o vor duce bine intr-un acvariu. Motivul este ca au nevoie de mult mai mult flux de aer, asa ca aici va trebui sa folosim ceea ce se numeste „Vivarium”. De asemenea, cameleonii pot fi speriati de toate reflexiile de pe partile laterale din sticla. Cameleonii au nevoie de mult mai multa ingrijire si atentie decat soparlele sau serpii, care vor sta intr-un colt aproape toata ziua.

Broastele testoase pot trai intr-un acvariu?

Cu testoasele, este mai greu de spus daca s-ar descurca bine intr-un mediu inchis. Depinde de marimea lor si de rasa. Doar asigurati-va ca nu inghesuiti o testoasa destul de mare intr-un acvariu mic, deoarece aceste creaturi au nevoie de spatiu pentru a se plimba.

Puteti transforma un terariu in acvariu?

S-ar putea sa nu fie o idee atat de buna. Motivul este ca acvariile sunt etansate cu un tip special de silicon pentru a pastra apa in interiorul acestuia. Materialul siliconic este foarte important pentru a etansa suprafetele de sticla la margini si colturi. Dar ceea ce conteaza cu adevarat aici nu este daca reusiti sa-l sigilati suficient de bine. Problemele apar cu tipurile de silicon pe care le puteti utiliza.

Tipul de silicon pe care il puteti cumpara in mod normal dintr-un magazin nu trebuie folosit pentru a sigila terariul. Acest lucru se datoreaza faptului ca acesta contine substante toxice care sunt daunatoare pentru pesti si vor lasa apa toxica si pentru majoritatea creaturilor de apa. Asadar, aveti nevoie de un acvariu, pentru ca nu veti putea transforma terariul intr-un lucru etans. Cel putin, nu fara a crea un mediu contaminat pentru animale.

 

Acvarii & Terarii – 5 Diferente concrete

1. Acvariile au sticla mai groasa

Acvariile sunt construite mult mai robust, deoarece ar trebui sa poata contine multa apa. Aceasta inseamna ca au pereti de sticla mai grosi pentru a nu se sparge atunci cand presiunea apei creste. De asemenea, sunt construite diferit, cu etansare cu silicon in jurul marginilor si colturilor. Testati etanseitatea acvariului umplandu-l cu apa.

2. Acvariile sunt de obicei mai inalte

Acvariile tind sa fie putin mai inalte decat terariile. Dar probabil vei putea gasi si acvarii mai joase. Doar asigurati-va ca ajungeti cu un terariu suficient de mare pentru reptile. De obicei, sarpele va avea nevoie de un spatiu de doua ori mai lung decat lungimea propriului corp. Majoritatea celorlalte reptile sunt mult mai mici si se vor descurca mai bine intr-un mediu mai mic.

3. Terariile sunt mai usoare

Deoarece terariile nu sunt construite pentru a retine presiunea apei, acestea sunt realizate dintr-un material de sticla subtire. Acest lucru inseamna, de asemenea, ca sunt mult mai usoare si mai usor de mutat. Deci, daca doriti un lucru pe care sa il mutati din cand in cand, probabil ca este mai bine sa luati un terariu, pentru ca este mai usor.

4. Terariile se vor deschide adesea in fata

Terariile vor avea adesea o usa sau un capac in fata pentru a putea accesa animalul mai usor. In timp ce un acvariu nu va avea niciodata capacitatea de a se deschide din fata. Asa ca trebuie sa va ganditi cat de usor sau dificil va fi sa hraniti creaturile in fiecare zi. Trebuie sa curatati locul des si, de asemenea, va trebui sa furnizati animalului hrana si apa. Deci, probabil, este mult mai usor sa faceti acest lucru din lateral daca vorbim despre reptile (sau plante).

5. Doar acvariile sunt impermeabile

Dupa cum am mentionat la inceput, principala diferenta dintre un terariu si un acvariu este capacitatea de a retine apa. Daca inca mai aveti indoieli daca detineti un acvariu sau un terariu, puteti incerca sa il umpleti cu apa. Veti sti imediat daca acesta este un terariu sau un acvariu. Daca picura apa, nu este un acvariu – cel putin nu este unul foarte bun.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș