10.4 C
Sibiu
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

EDITORIAL: Nici o faptă bună nu rămâne nepedepsită

Știri din Județ

În ultima săptămână, Sibiul a avut parte de două evenimente pozitive, relatate de ziarul nostru, dar care au fost mustrate public. Evenimentele, nu articolele respective.

Echipa Galbenă, un grup de voluntari non-formal, dar format în principal din membrii și simpatizanți PNL Sibiu, a aniversat 3 ani de activitate de caritate. După sute de acțiuni sociale în tot județul pentru mii de beneficiari, voluntarii au dorit să marcheze momentul cu o masă la un restaurant din Sibiu unde au invitat persoane vârstnice, persoane cu dizabilități și copii din centrele rezidențiale din județ de stat și private. 150 de oameni. A fost muzică și voie bună. Oamenii s-au bucurat de eveniment. Voluntarii au plătit tot din banii lor și au servit la mese. O acțiunea lăudabilă, ca multe altele.

Dar, ieri, la finalul ședinței de Consiliu Local Sibiu, viceprimarul Corina Bokor a avut o declarație dură fără a da nume la adresa unui partid care folosește resursele și oamenii dintr-un centru de bătrâni pentru campanie electorală mascată. Acuzația viceprimarului este gravă și a dinamitat și așa firava relație de conlucrare dintre PNL și FDGR de la Sibiu. Este, însă, discutabil dacă orice acțiune de caritate pentru oameni în nevoie poate fi interpretată exclusiv politic. De trei ani, voluntarii din Echipa Galbenă, mulți fără funcții în administrație sau politice, au folosit propriile resurse pentru a ajuta oameni. Au devenit foarte vizibili în pandemie prin multe acțiuni în tot județul. De câte ori li s-a cerut ajutorul de diferite grupuri în nevoie, au fost acolo. Au dotat școli, au dus alimente la bătrâni acasă sau în centre, au ajutat centre de copii de stat și private. Da, majoritatea sunt afiliați PNL Sibiu, dar asta nu neagă actul voluntar. Dacă ne uităm în SUA sau alte țări din vestul Europei, politicienii fac astfel de gesturi de voluntariat permanent. Pentru că un politician adevărat nu este în campanie electorală 30 de zile înainte de alegeri, ci tot timpul vieții sale politice. Iar prin fapte, nu vorbe poți arăta de ceea ce ești capabil.

Un alt episod a fost la Spitalul CFR Sibiu. Noua directoare a inaugurat secție modernizată de chirurgie. A arătat tuturor câte se pot face în timp scurt și cu bani puțini. Deși nu este membru de partid acum, se știe că a fost membru activ PSD ani buni. Totuși, nu s-a ferit să mulțumească fostului director al spitalului, un liberal, pentru eforturile inițiate de acesta în procesul de modernizare al spitalului. Dar fapta ei bună nu a rămas fără critică. O altă fostă directoare a spitalului a criticat public acțiunea sa și a pus sub semnul întrebării toată investiția făcută recent.

Sunt două exemple de fapte bune, criticate public. Din păcate, încă suntem în mentalitatea pseudo-democratică în care tindem să vedem în orice gest al unui om interese meschine. Poate pentru că mulți oameni, fie și politici, au văzut în orice investiție un interes personal. Dar există o nouă clasă politică, mai puțin focusată pe interesul personal financiar, ci mai mult pe o construcție pe termen lung, pentru comunitate, care le va aduce și beneficii politice în viitor. Sau nu. Pentru că la noi, încă, fiecare faptă bună nu rămâne nepedepsită.

În ambele cazuri prezentate, au fost voci din interiorul PNL și PSD care au criticat chia acțiunile propriilor colegi. Mai pe la colț, dar au criticat, în loc să contribuie și ei. Poate că suflecatul mânecilor nu este pentru toată lumea. Mai ales dacă nu este făcut doar pentru presă, ci exclusiv pentru cei în nevoie.

ACTUALIZARE: Surse din Primăria Sibiu au clarificat declarația ambiguă a viceprimarului Corina Bokor de joi. Aceasta nu a precizat la ședință despre ce acțiune și ce partid este vorba. Totuși, se pare că era vorba de o altă acțiune realizată tot de Echipa Galbenă mai demult, la 1 octombrie, la Căminul de bătrâni al municipiului Sibiu, unde voluntarii au gătit și servit masa beneficiarilor.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș