4.1 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

Premieră în România la Spitalul de Psihiatrie Sibiu: aparate de ultimă generație

Știri din Județ

Dr. Ciprian Băcilă, managerul medical al Spitalului de Psihiatrie din Sibiu a reușit, din nou, să marcheze o premieră pentru această instituție. Profitând de prezența la Sibiu, în aceste zile, a celor mai reputați medici psihiatri din țară, acesta a prezentat ultimele achiziții ale spitalului de echipamente folosite la tratarea pacienților. Printre acestea se numără echipamentul de terapie electroconvulsivantă (ECT) – ELECTROSOC model Spectrum 5000 Q, care este singurul de profil din Transilvania și al doilea din țară, după cel de la Spitalul Clinic de Psihiatrie ”Prof. Dr. Al. Obregia” București.

În prezența Danielei Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu, instituție care a asigurat finanțarea achiziției de echipamente moderne pentru spital, dr. Băcilă a insistat pe efectele benefice ale acestora în tratarea multor pacienți, mai ales în cazuri în care medicația nu mai are efectul dorit. El a apreciat în mod deosebit echipa de medici și asistente din cadrul spitalului care a fost pregătită în prealabil în străinătate pentru a folosi aceste aparate.

Un aparat unic în Româia este echipamentul de stimulare magnetică repetitivă rTMS. Acesta duce tratamentul depresiei la un alt nivel, non-medicamentos și non-invaziv cu o tehnică asemănătoare RMN-ului. Este cunoscut în Statele Unite ca „aparatul care vindecă depresia în 3 minute”. Medicii Spitalului de Psihiatrie au explicat că au folosit deja aparatul pe pacienți și rezultatele sunt uimitoare. Chiar dacă „vindecarea în 3 minute” este de fapt o tehnică de folosire a aparatului, în mod normal se fac 20 de sesiuni de câte 20 de minute.

În seria aparatelor noi, deja folosite cu succes la pacienți este și modulul tDCS (stimulare electrică transcraniană) și BCI (Sistem portabil interfață creier-calculator și software pentru interfață creier-calculator). Doamna dr. Marcu cu o vastă experiență clinică a prezentat utilizarea aparaturii care seamănă cu un joc video controlat cu ajutorul minții de pacienți. În fapt, aparatul antrenează creierul pacientului.

Un alt aparat extrem de important, mai ales pentru pacienții copii, dar nu numai, este electroencefalograf pentru înregistrare EEG și ERP. Modelul acesta nou aduce printre altele o mare noutate: pacientul se poate mișca în timpul EEG-ului. Acesta reprezintă un mare avantaj pentru pacienții copii sau adulți cu probleme psihice, care nu puteau sta nemișcați minute în șir pentru testarea EEG.

În ultimele decenii, domeniul cercetării a arătat că noile tehnologii și instrumentele disponibile pentru cercetarea în neuroștiințe pot elucida mecanisme care stau la baza riscului pentru tulburările psihiatrice și pot îmbunătăți semnificativ sau chiar depăși măsurile tradiționale de detectare a riscului psihiatric. Prin cercetările derulate în cadrul Colectivului de Cercetare Științifică în Neuroștiințe ne propunem să obținem rezultate concrete, prin care să creștem precizia în detectarea tulburărilor de sănătate mintală cât mai curând posibil, precum și să contribuim la îmbunătățirea tratamentelor”, precizează șef lucrări dr. Ciprian Băcilă, directorul medical al Spitalului Clinic de Psihiatrie ”Dr. Gheorghe Preda” Sibiu.

Investiția în aceste echipamente moderne a fost asigurată de Consiliul Județean Sibiu și se ridică la peste 1,4 milioane lei.

Publicitate

2 COMENTARII

  1. Sa zica si banii pe care i au bagat in buzunare. La UPU judetean au luat mobilier de cea mai slaba calitate la pretde cea mai buna calitate. La psihiatrie numa pile si relatii fura ca in codru. Sunt toti pe mana cand vine vorba de furat. Nu vreau sa ma gandesc ce o sa se mai fure cand se face noul spital daca se mai face si nu au furat deja banii.
    Grija mare sa nu ajungeti pe mana la incompetentii astia japcari

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri