7.9 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

Cooperarea dintre județul Sibiu și Raionul Dondușeni din Republica Moldova dă roade

Știri din Județ

Moldovenii au finalizat un prim proiect derulat în parteneriat cu Județul Sibiul

În perioada 2 – 6 decembrie 2022, o delegație a județului Sibiu, condusă de vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu, Marcel Luca, s-a deplasat în Republica Moldova, respectiv în Raionul Dondușeni, cu care se află în relații strânse de cooperare încă din anul 2016. Din delegația sibiană au făcut parte Dana Lupică, șef Serviciu Strategii al CJ Sibiu, reprezentanți ai Bibliotecii Județene Astra și ai Muzeului Astra, precum și ai Fundației de Perfecționare Profesională în Administrația Publică.

Vizita s-a efectuat în contextul finalizării unui proiect care a fost depus în parteneriat de Raionul Dondușeni și Județul Sibiu la Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Secretariatului General al Guvernului României, proiect intitulat ”Ion Druță, membru de onoare al Academiei Române – File și frunze de dor”.

Proiectul cultural derulat de administrația din Dondușeni a constat în repararea și dotarea Bibliotecii Publice Raionale ”Ion Druță” din Dondușeni pentru a deveni astfel un centru cultural-educațional și recreațional modern. Biblioteca urmează să primească în curând un fond de carte românească, dar și echipamente IT, din partea Asociației ”Prietenii Bibliotecii Astra” Sibiu. Proiectul a mai inclus și organizarea evenimentului cultural Festivalul ”Frunze de dor”, dedicat scriitorului Ion Druță, membru de onoare al Academiei Române, participant activ în procesul de înnoire din Republica Moldova, care a militat pentru oficializarea limbii române și revenirea la grafia latină. Nu în ultimul rând, proiectul a urmărit realizarea de schimburi de experiență și bune practici între partenerii din Județul Sibiu și Raionul Dondușeni, prin organizarea unor vizite de studiu și dezvoltarea unor parteneriate.

”Participarea delegației Județului Sibiu la activitățile prevăzute în proiect – schimburile de experiență și bune practici cu instituții culturale din Raion, precum și la Festivalul Ion Druță – Frunze de dor a ajutat mult la cunoașterea reciprocă a partenerilor și la strângerea relațiilor între cele două administrații și comunități. Întreaga noastră delegație s-a bucurat de programul cuprinzător și atent pregătit de gazde, cu multă căldură sufletească și ospitalitate. Suntem convinși că pașii ce vor urma în dezvoltarea acestui parteneriat vor fi cu adevărat în beneficiul ambelor comunități românești”, a precizat vicepreședintele CJ Sibiu, Marcel Luca.

Pe durata vizitei, delegația sibiană a avut întrevederi cu conducerea Raionului Dondușeni, reprezentată de președintele Valentin Cebotari și de vicepreședinții Svetlana Rotaru și Veaceslav Banari, cu Ion Țurcanu, Șeful Secției de Cultură, Turism, Tineret și Sport din cadrul Consiliului Raional. Totodată, au avut loc întâlniri de lucru la Biblioteca publică a satului Baraboi, la Casa de cultură a satului Dondușeni – muzeul și biblioteca, la Casa de Cultură raională și Școala de Arte Mihai Bătrânu din Donduseni (Director Tatiana Lucovețchi) și la Biblioteca publică raională Ion Druță, reparată și dotată prin proiect (Director Oxana Caramîș).

”Consiliul Judetean Sibiu, împreună cu o parte din instituțiile din subordine, precum și cu alți actori locali, are în vedere elaborarea unui plan de acțiuni concrete pentru următoarea perioadă, în special în domeniul culturii și educației, dar și în ceea ce privește accesarea în comun a unor proiecte, care să ajute la dinamizarea legăturilor dintre România și Republica Moldova, dintre Dondușeni și Sibiu, și să contribuie direct la dezvoltarea comunităților”, a declarat Daniela Cimpean – Presedinta Consiliului Judetean Sibiu

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri