spot_img
8 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: De ce admirăm femeile în politică

Știri din Județ

Publicitate

Cu riscul să parafrazez titlul după cunoscuta carte a lui Cărtărescu, mereu am avut o admirație pentru femeile din politică. Cu mici excepții. La Sibiu, cel puțin, ultimii 15 ani au adus tot mai multe femei în politică la nivel înalt, fie președinte de Consiliu Județean, prefect, primar de municipiu sau comună, consilieri județeni și locali. Deși femeile reprezintă mai mult de jumătate din populația țării, în politica românească încă își găsesc cu greu calea de acces la putere. Exemplul Sibiului este unul aparte pentru România, care, încă majoritar, colcăie în politică exclusiv doar de bărbați.

Am cunoscut multe femei politician din județul Sibiu. Astăzi voi scrie despre una. Văzută din perspectiva de jurnalist, inițial părea un candidat aruncat la plesneală de partid. Treptat s-a dovedit că femeia politician avea multe de făcut și de spus. Nu a realizat tot, dar este activă și trage după ea acum filiala unui partid mare, deși, pe acte, nu este ea locomotiva. Realitatea este însă alta.

Vorbim de o femeie pe care o vezi și la acțiuni pe munte, și la ecologizări, și la întâlniri la nivel înalt sau de vorbă cu cei mai sărmani. O vezi implicată și prezentă peste tot: fie că sunt conferințe, acțiuni sociale, proiecte europene. Când ajungi să o cunoști mai bine descoperi un om sociabil, mereu pus pe acțiune, unde fraza cheie este mereu: hai să facem! Vin la ea primari, directori, consilieri și tot felul de oameni cu idei și proiecte și ea le discută și multe le susține. Nu toate au succesul scontat în timpul dorit. Dar astea nu țin de ea, țin de politica la nivel guvernamental.

De la un simplu consilier, apoi a crescut în funcție aleasă de cetățeni și acum este văzută de majoritatea primarilor ca locomotiva județului. În spatele ușilor închise ale instituției se spune că este fermă și intransigentă cu cei care greșesc. Și ritmul pe care îl are ea în activitățile de zi cu zi, îl cere și subalternilor. În fața cetățenilor are mereu un zâmbet, chiar și în cele mai proaste zile personale, o ureche aplecată la doleanțele lor și un gând bun. Empatia este foarte importantă la un politician și o vedem foarte rar. Nu empatia mimată, ci cea reală, pe care o simți în timpul conversației cu politicianul.

Departe de mine gândul să ridic o odă pentru un politician, fie el și femeie. Dar admir mereu femeile puternice, care reușesc să facă din politică o carieră. Greșeala este omenească. Dar cât timp se învață din greșeli și se îmbunătățește este doar un instrument pentru dezvoltarea personală. Din păcate balanța noastră de valori este strâmbă și femeile în politică nu au voie să greșească deloc, în timp ce bărbații calcă în străchini mereu, fără probleme.

Am ales astăzi, această femeie politician și pentru că este ziua ei. Ținută în anonimat, departe de ochiul public. De altfel, viața privată a oricui este sfântă, deci și a politicianului. Din păcate, nu și în România, mai nou, nici la Sibiu. Iar această femeie politician a fost de mult timp ținta multor atacuri din politică și media, multe spre viața privată. Pe principiul pur românesc, dacă nu poți prinde politicianul cu ilegalități, inventează unele sau împroșcă-l cu noroi. Din fericire, oamenii care o cunosc personal pe femeia politician, și nu sunt robii unor vicii politice sau financiare, apreciază dăruirea ei pentru munca pe care o face și dedicația pentru oameni și proiecte cu real impact uman din județ.

Da, știu, puțini dintre voi tot nu știți despre cine am scris: Daniela Cîmpean.

Publicitate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri