0.2 C
Sibiu
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Europarlamentarul Nicu Ștefănuță despre șansele noului spital de la Sibiu: Dacă nu avem ceva negru pe alb de la Guvern, suntem cam în plop cu spitalul

Știri din Județ

Europarlamentarul USR (Renew Europe) Nicu Ştefănuţă a declarat sâmbătă că solicită Guvernului să clarifice dacă va finanţa construcţia viitorului spital judeţean, o investiţie evaluată la 500 de milioane de euro, de către specialiştii plătiţi deja de Consiliul Judeţean (CJ) Sibiu.

„Ajungem la concluzia că, fără sprijin guvernamental foarte clar, din partea domnului ministru Boloş şi din partea domnului ministru Rafila, eu nu văd cum avem finanţare la Sibiu. (…) Deci singura posibilitate care rămâne pe masă este ca în următoarea perioadă Guvernul României să spună că Sibiul este o prioritate. Vom da 200, spre 300 de milioane de euro, deci o sumă considerabilă”, a precizat sibianul Nicu Ştefănuţă. „Dacă nu avem ceva negru pe alb de la Guvern, suntem cam în plop cu spitalul”

Ştefănuţă a anunţat că a discutat la Luxemburg cu reprezentanţi ai Băncii Europene de Investiţii (BEI), interesaţi să crediteze construcţia viitorului spital judeţean de la Sibiu, dar care i-au explicat că numai cu implicarea Guvernului, care să ajute cu cofinanţare, această investiţie de 500 de milioane de euro ar fi posibilă. Ștefănuță a confirmat faptul că la ultima negociere avută de Guvern cu Banca Europeană de Investiții nu s-a spus nimic despre spitalul de la Sibiu de reprezentanții Guvernului. Reprezentanții BEI i-au spus lui Ștefănuță că mărimea proiectului spitalului de la Sibiu este una a unui spital regional, nicidecum județean.

„Proiectul este matur, munca arhitectei este una apreciată la nivelul BEI, însă trebuie să vedem subiectul finanţării. (…) Ce am concluzionat din ceea ce am ce am discutat acolo? În primul rând, cele trei spitale regionale Cluj, Craiova şi Iaşi au finanţare asigurată. În luna septembrie au semnat acordul cu BEI. Au primit fiecare între două 200 şi 300 şi ceva de milioane. E suma cea mai mare pe care au primit-o, ceea ce reprezintă cam 50% din costurile spitalelor regionale. BEI preferă acele proiecte care au schemă de finanţare completă şi BEI poate finanţa până la 50% şi doar în cazuri excepţionale şi bine justificate până la 75% din valoare. (…) Dacă pornim de la această premisă, înseamnă clar că Sibiul are un proiect de fapt de spital regional. Pe scurt, pentru că are o mărime de spital regional, are o amploare şi costă exact la fel ca unul din cele trei mari spitale regionale şi ceea ce a explicat BEI este că, dacă se va finanţa un astfel de proiect, trebuie să facă o parte din schema guvernamentală completă”, a arătat Ştefănuţă.

VIDEO: Declarația completă a europarlamentarului Nicu Ștefănuță despre șansele de finanțare a noului Spital Județean din Sibiu și demersurile făcute de el pentru aceasta la Banca Europeană de Investiții

Sursa info: Agerpres

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Zilele Culturale Octavian Goga la Rășinari

Risc de avalanșe în Munții Făgăraș