spot_img
9.6 C
Sibiu
vineri, 26 aprilie, 2024
spot_img

Reciclarea hainelor vechi

Știri din Județ

Publicitate

Atunci când hainele vechi sunt depozitate la groapa de gunoi, nu numai că ocupă foarte mult spaţiu, însă au capacitatea de a contamina solul, pânza freatică şi de a emite nişte mirosuri îngrozitoare. Nu mai bine le reciclăm?

În dulapul fiecărei femei, dacă nu şi în al bărbatului există cel puţin 20% haine ce sunt purtate foarte rar sau niciodată. Unele dintre noi le păstrăm în amintirea timpurilor trecute sau în speranţa că vom avea iarăşi silueta din adolescenţă pentru a putea încăpea în ele. Când în sfârşit vine vremea să le aruncăm, le aruncăm împreună cu gunoiul menajer la tomberon sau, în cel mai fericit caz le dăm unor oameni sărmani.

Hainele se demodează de la an la an, noi facem prea multe cumpărături şi astfel, din aceste două motive, ca să nu-l mai enumerăm şi pe cel legat de fluctuaţiile de greutate care face ca multe haine să nu ni se mai potrivească, se adună o mulţime de textile nefolositoare.

Cum colectăm hainele

Înainte de a preda colectorului articolele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, se va analiza dacă acestea pot fi recondiționate, pictate, reciclate creativ, astfel încât să se obțină produse „noi” frumoase, cu costuri reduse și impact redus asupra mediului, potrivit hartareciclarii.ro

Deși 95% din deșeurile textile pot fi reutilizate, repurtate sau reciclate, numărul organizațiilor care colectează deșeuri textile este foarte mic, iar majoritatea acestor deșeuri sunt duse la fabricile de ciment, în vederea coincinerării.

Îmbrăcămintea și alte produse textile trebuie colectate separat de alte deșeuri reciclabile, puse în saci curați, fiind în prealabil spălate. Dacă îmbrăcămintea este repurtabilă, aceasta va putea fi donată unor organizații caritabile sau vândută ca haină second-hand; dacă este considerată refolosibilă, se poate folosi sub formă de lavete de curățenie. În cazul în care nu poate fi folosită în scopurile enumerate, dar sunt textile reciclabile, vor fi transformate în fibre textile şi folosite la fabricarea materialelor termo- sau fono-izolante sau a umpluturii pentru scaune, banchete, saltele etc.

Costumele și uniformele școlare pot fi donate pentru a fi reutilizate de alți elevi (similar cu transmiterea hainelor bebelușilor de la un copil la altul).

Pijamalele și cămășile pot fi tăiate în bucăți mai mici – lavete, care să fie utilizate la curățenie (cârpe de șters praful, de spălat faianța, geamurile etc.), fețe de masă sau batiste textile, reutilizabile.

Nu se pot recicla:

  • Lenjerii (excepție: lenjeriile din bumbac)
  • Produsele de lenjerie intimă
  • Fibrele sintetice din poliester și alte materiale similare

ARTICOL SUSȚINUT DE ADI ECO SIBIU

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului