10.3 C
Sibiu
vineri, 19 aprilie, 2024

Primul mort pe Autostrada Sibiu – Pitești. Moartea putea fi evitată?

Știri din Județ

Duminică seara, 29 ianuarie 2023, va rămâne în istorie ca ziua primului om mort pe tronsonul deschis din viitoarea autostradă Sibiu – Pitești. Tronsonul de 13 km care merge de la Sibiu la Boița a fost realizat de firma austriacă PORR. Proiectul a fost considerat finalizat cu 6 luni mai devreme de CNAIR și dat în funcțiune. Deși proiectul nu era 100% complet.

Condiții meteo nefavorabile, cu gheață pe asfalt a dus la un accident între mai multe mașini care au derapat pe acest tronson, pe o curbă pe un viaduct. Șoferul unui microbuz, care s-a dat jos din mașină a sărit între cele două benzi de rulare pentru a se feri de o altă mașină scăpată de sub control, pe gheața formată pe carosabil. Omul, însă, a murit pentru că a căzut în gol 20 de metri. Între căile de rulare nu erau montate plase de siguranță.

Reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Brașov, parte a CNAIR au declarat astăzi că una dintre mașinile care s-a ciocnit avea cauciul uzat. Tot ei au declarat că în unele viaducte se montează grilaje pentru posibil uz pietonal ocazional, dar în acest tronson nu era prevăzut.

Însă, conform instrucțiunilor tehnice AND 590 aprobate chiar de CNAIR în 2016 pentru toate caietele de sarcini referitoare la drumuri se precizează că este obligatorie montarea de plase de siguranță pentru pasaje pe/peste autostrăzi. Nu grilaje, ci plase de siguranță. Acestea sunt prezente între toate căile de rulare ale autostrăzilor din lume în zona de poduri, viaducte, pasaje etc. Deși CNAIR se bazează pe o grămadă de norme, instrucțiuni și reglementări tehnice în cazul viaductelor, între căile de rulare nu se montează aceste plase. Dar pe lateralele exterioare căilor de rulare din viaducte se montează panouri de siguranță. Motivul este simplu: definirea pasajului din respectiva normă tehnică.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri