Dacă în anul 2014 în sistemul public funcționa un singur computer tomograf, învechit, la Spitalul Județean Sibiu, astăzi în județ sunt 13 aparate performante. 7 dintre ele sunt în spitale publice și 6 la entități private.
Informația a fost oferită de CNCAN (Comisia Națională pentru Controlul Activității Nucleare) la cererea ziarului SIBIU INDEPENDENT. Acest organism autorizează punerea în funcțiune a computerelor tomograf din România.
Acum 10 ani, un locuitor al județului Sibiu dacă avea nevoie de o investigație cu un computer tomograf trebuia să apeleze la mediul privat, unde costurile sunt foarte mari. Sau să se programeze cu multe luni de zile înainte în centre universitare mari cum este București, Cluj sau Timișoara.
Astăzi, la nivelul județului Sibiu sunt 13 aparate moderne, majoritatea în sectorul public. Din cele 7 computere tomograf de la spitalele publice, o mare parte au fost cumpărate după anul 2021. Ultima achiziție este la secția de Neurologie a Spitalului Județean Sibiu.
De altfel, Spitalul Județean Sibiu deține 3 astfel de aparate acum: unul la radiologie, unul la Unitatea de Primiri Urgențe și unul la Neurologie. Alte 3 aparate sunt tot în municipiul Sibiu la Spitalul Militar, Spitalul de Pediatrie și Spitalul TBC. Al șaptelea este la Spitalul Municipal Mediaș. Patru dintre computerele tomograf sunt achiziționate prin programe naționale de Consiliul Județean Sibiu pentru Spitalul Județean și Spitalul TBC.
FOTO: Computerul tomograf recent achiziționat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Sibiu.