19.1 C
Sibiu
vineri, 29 martie, 2024

EDITORIAL: S-a făcut mult la Sibiu. Se putea mai mult? Sau mai bine?

Știri din Județ

Cu cât se apropie anul electoral 2024, parcă și locuitorii Sibiului devin mai verbali pe tot mai multe subiecte locale. Mai ales de infrastructură. Pentru că de asta ne lovim cam toți, fie că mergem pe jos, cu bicicleta, mașina, autobuzul sau te miri ce alt vehicul. Și criticile la adresa Primăriei Sibiu s-au înmulțit. Nu doar în mediul online. Dar, oare, au acești critici dreptate?


Știu că „a avea dreptate” în filosofie este o chestiune de perspectivă. Dar pentru locuitorul de rând al Sibiului, cred că este important de văzut gradul de mulțumire cu investițiile făcute. Nu doar în infrastructură. Dar începem cu asta.

Din start șoferii au multe de spus. Mai ales cei care circulă mult prin oraș. Au remarcat, unii, că anumite străzi se repară cam la doi ani, dacă nu anual la unele gropi. Au dedus oamenii că nu a fost de calitate reparația. Bani cheltuiți!

Alții condamnă investițiile primăriei la poduri și drumuri. Cele majore. Toți le vor, dar să fie făcute cât mai repede. Și toți dau exemplu alte țări. Unde aceleași lucrări se execută într-un timp mult mai scurt. Nu vorbim de faza de aprobări și hârtii, care la noi ține mult prea mult. Ci de faza de construcție.

Podul peste Cibin de pe Șoseaua Alba Iulia este cel mai înjurat mare proiect de investiții. Pentru că a gâtuit traficul foarte mult timp. Iar rezultatul, care va veni curând, este o bandă în plus. Atât. De fapt este vorba și de modernizarea lui din temelii, mai ales că partea din amonte era din 1938. Iar cealaltă se pare a fost contruită prost.

Un alt mega proiect de infrastructură, cu multe înjurături și mulți bani cheltuiți, este Calea Dumbrăvii, numită arteră SMART. Adică, deșteaptă, mai pe românește. Încă nu am auzit șofer mulțumit de cum a ieșit. Poate știți voi pe unul. Iar accidentele se țin lanț aici. Doar tamponări, ce-i drept.

Sărim peste capitolul petece și reparații cu aceeași firmă de ani buni. Mergem direct la mega proiectul stadion. Început cu o firmă, care a dat chix. Apoi continuat cu alta. Mega proiect cu mega buget. Arată bine. Dar oamenii se plâng că a costat exagerat de mult. Cam asta este opinia. Plus că pe banii aceia se putea face de la zero unul mai mare, la ieșirea din oraș. Să aibă și parcări. Așa, după fiecare meci, circulația în zonă este complet blocată pe mai multe artere.

Sărim și peste cultură că aici stăm cel mai prost la investiții publice. Nici astăzi nu avem un teatru. Clădirea unde funcționează teatrul de stat este privată, retrocedată. Iar despre una nouă auzim de vreo 15 ani. Cam de când se vorbește și de modernizarea Pieței Cibin și amenajarea de parcări subterane. Povești.

Dar s-a făcut mega investiție pentru bicicliști. S-au vopsit drumuri în oraș, s-au alocat spații pe trotuare, s-a făcut mega-investiție pe malurile Cibinului. Apropo, aceasta încă nu arată peste tot ca în proiectul prezentat public la început. Aici eu spun pas, că nu sunt biciclist. Dar nici nu am văzut miile de bicicliști prin Sibiu ca în India sau alte țări. Puțini, fricoși etc. Oare era așa mare prioritate pentru Sibiu, atâtea piste de biciclete? Întreb și eu.

Sărim peste spital municipal, că nu avem. Bine că ne-au lăsat comuniștii cel de Pediatrie. Măcar aici s-a investit bine. Dar nu avem centru de permanență medicală. Trecem la zone verzi și parcuri. Ideea construirii unui mega parc în zona Tilișca nu știu cine a avut-o. Sincer. Aștept să îi dea drumul și să număr utilizatorii acestuia. Locația pare aleasă cu alte scopuri. Dar poate mă înșel, și peste un an văd, zilnic, sute de sibieni prin parcul-deal.

Să nu uităm, în lunga listă de critici din piață, cele legate de serviciul urbanism din Primăria Sibiu. Acesta blochează efectiv orașul. Și nimeni nu o poate schimba pe arhitecta șefă…. pentru că șeful răspunde cu capul dacă o instituție sau serviciu nu merge bine. Se pare că nu și la Urbanism. Prietenii știu de ce. Dar din cauza unui om să sacrifici dezvoltarea urbanistică a unui oraș ani de zile? Și apoi să te plângi că toți investitorii imobiliari au construit la Cisnădie, Șelimbăr, Șura Mare și Mică, Cristian etc? Păi dacă la Sibiu nu s-a putut, cine este de vină?

Cert este că în ultimii ani la Sibiu s-a investit masiv. Mai întâi din taxe și impozite. Apoi, mai nou, și din fonduri europene și naționale. Dacă s-a investit cu cap sau nu, rămâne să decidă locuitorii.

La final, în loc de concluzie, relatez o observație făcută de un internaut sibian. Strada Viitorului a intrat de curând în modernizare. Foarte bine! Dar Primăria Sibiu a uitat să se sincronizeze cu celălalt proiect cu malurile Cibinului și nu a dat în folosință noul pod pietonal peste Cibin din zona cartierelor Reșița și Lazaret. Concluzia? Toți pensionarii din zonă și nu numai, trebuie ori să facă pe jos un mega ocol de kilometri sau să se riște pe șantierul Viitorului. Cred că asta spune tot.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Ultimele Știri