spot_img
17.9 C
Sibiu
marți, 30 aprilie, 2024
spot_img

Pacienți care au învins cataracta. Salvează-ţi la timp vederea!

Știri din Județ

Publicitate

Mergem la medic doar când ne doare ceva. Cam aşa procedează mulţi oameni. Medicii oftalmologi din cadrul Clinicii iMed Oftalmologie din Sibiu trag un semnal de alarmă şi ne oferă în interviul următor informaţii preţioase cu privire la sănătatea ochilor. Dr. Popa Dorina atrage atenţia că multe boli grave ale ochilor nu dau simptome şi că ar trebui să venim regulat la oftalmolog, nu doar atunci când observăm că este ceva în neregulă cu cel mai preţios lucru: vederea. În reportajul de mai jos vom afla cât de importantă este prevenţia, chiar de la o parte dintre pacienții care au fost operați de cataractă de dr. Popa.

Publicitate

Tot ce trebuie să faceți, este să sunați pentru o programare la numerele de telefon 0369.835.804 sau 0770.801.854.


Este o zi de muncă obișnuită la Clinica iMed Oftalmologie din Sibiu. Dr. Popa Dorina și echipa sa redă lumina ochilor la zeci de oameni săptămânal. Blocul operator arată ca în filme, iar coordonarea echipei medicale este extraordinară. Într-unul dintre saloane l-am remarcat pe domnul Mihai. Are un tremor accentuat al mâinilor, dar spune că nu a fost diagnosticat cu o afecțiune anume.

El crede că i s-a accentuat de la o stare de frică exagerată, de la ultimul cutremur, din februarie anul acesta. Tot de atunci spune că i s-a deteriorat vederea și mai tare, deși știe că are cataractă avansată de acum trei ani, la ambii ochi.

Frica, inamicul stării de bine

L-am întrebat de ce a amânat atât de mult, iar răspunsul a fost…teama de intervenție. Spune că a întrebat mai multe persoane și nimeni nu l-a putut lămuri clar în ce constă intervenția și că acest lucru l-a făcut să tot amâne. Până a ajuns la Clinica iMed Oftalmologie unde spune că parcă Dumnezeu i-a călăuzit pașii să ajungă aici, unde a dat de oameni profesioniști, care i-au explicat și l-au asigurat că totul va fi bine. În următoarele minute urmează să se convingă, deoarece este chemat să intre în sala de operații. Este echipat din cap până în picioare, dar i se văd ochii albaștri, care exprimă blândețe, dar se și observă teama. I-am promis că-l aștept și l-am asigurat că va fi bine.

S-a întors în circa 15 minute, cu un ochi acoperit cu bandaj, iar cu celălalt zâmbea la propriu. „Doamnă, îmi pare atât de rău că am amânat…Ce a avansat tehnologia, mi-a explicat doamna doctor cum s-a înlocuit cristalinul. Îmi era teamă că va durea, dar nu am simțit nimic. Am vorbit cu doamna doctor și vreau luna viitoare să operez și ochiul stâng. Sunt singur, nu mai am pe nimeni, mama mea a murit acum 2 ani, avea 93 de ani. Trebuie să văd ca să mă pot descurca singur”, ne-a mărturisit dl Mihai.

Sănătatea nu are preț

Doamna Maria este din Boița și spune că nu i-a fost frică de operație. Că la viața ei a trecut prin altele și mai grele, proteză de șold, etc. A tot amânat pentru că spune despre ea că este foarte zgârcită când vine vorba de ea. ”Băiatul meu este șofer de tir și are și el familia lui, 2 copii mici. Dar când a auzit că am nevoie de operație, mi-a spus că nici nu discută, că el îmi dă banii să vin să fac. Eu am crezut că pot s-o mai lungesc, că dacă nu-mi rupeau ochelarii nepoțelele, cred că mai amânam, deși am observat că nu mă mai ajuta ochelarul. Sunt foarte bine, mă bucur că a fost așa ușor și că doamna doctor mi-a dat o veste bună și anume că în august mă pot duce cu nepoțelele la mare”, a spus dna Maria și și-a luat la revedere cu mare bucurie.

Cataracta este un diagnostic care sperie?, am întrebat-o pe dr. Popa Dorina, după ce a terminat maratonul de operații. Mă așteptam să fie obosită, să nu aibă răbdare să mai povestim. Dar a răspuns cu atâta bucurie și calmitate și atunci am înțeles de ce lista sa de așteptare la consultații sau operații este tot timpul plină.

Există şanse de vindecare pentru pacienţii care suferă de cataractă?

„Cataracta este o afecţiune oftalmologică destul de frecventă după vârsta de 55 ani, dar este cauză de pierdere a vederii doar în ţările subdezvoltate unde accesibilitatea pacienţilor la tratament este redusă. Cauzele apariţiei cataractei sunt multiple. Radiaţiile ultraviolete fiind unul dintre factorii principali, dar si factori metabolici, unele medicamente cum este cortizonul local pot determina apariţia cataractei.

În ceea ce priveşte tratamentul cataractei, acesta a evoluat foarte mult . Dacă în trecut se aştepta ca să se „coacă”, ceea ce însemna că pacientul nu mai vedea nimic în momentul operaţiei, acum se operează dacă scăderea vederii îl deranjează pe pacient. În prezent operaţia este ambulatorie şi vorbim de o tehnică minim-invazivă, cu incizii mici de 1-2 mm, care are avantajul unei vindecări rapide. Durata operaţiei este de 10-15 minute în anestezie topică, cu picături. Cristalinul artificial este foldabil şi se injectează prin aceste incizii milimetrice. Contează foarte mult materialul din care sunt fabricate aceste cristaline, designul lor, calităţile optice, pentru că sunt pentru toată viața, ele odată implantate nu se mai prea pot schimba”, ne-a spus dr. Popa.

I-am spus că am povestit cu dl Mihai și crede că „a fost unul dintre cazurile dificile; datorită tremorului accentuat de care suferă pacientul, operația nu a fost deloc ușoară, a fost o adevărată provocare pentru mine ca și chirurg, iar cataracta fiind foarte avansată, trebuia operată neapărat, pacientul să își recapete vederea și să se descurce în activitățile de zi cu zi”.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri