Deși în anul 2022, în cadrul Spitalului Județean Sibiu funcționa doar un computer tomograf (CT), 16.719 pacienți au beneficiat de investigații cu acesta. Folosirea aparatului modern de investigații s-a făcut la capacitate maximă, conform conducerii Spitalului Județean. O perioadă de timp, acesta a asigurat chiar și investigații pentru Spitalul Militar Sibiu, când aparatul de acolo era în revizie.
SIBIU INDEPENDENT a publicat la finele lunii mai anul acesta o analiză a aparatelor CT funcționale din județul Sibiu. În baza informațiilor oficiale de la CNCAN, autoritatea care dă avizele de funcționare pentru aceste aparate la ora actuală în județul Sibiu sunt 13 aparate, din care 7 la spitale publice. Nu toate sunt în relația cu Casa de Asigurări de Sănătate. Doar 3 din cele 6 aparate din mediul privat, au relație cu Casa de Asigurări: cele deținute de Polisano, Phoenix și Medima.
În urma articolului nostru, o serie de pacienți au întrebat de ce durează așa mult programările în ambulatoriu la investigații CT gratuite.
Casa de Asigurări de Sănătate are fonduri limitate
Deși aproape 17.000 de pacienți au beneficiat de investigații CT la Spitalul Județean Sibiu, doar 1.478 au făcut investigația gratuit aici în ambulatoriu în anul 2022.
Problema stă în fondurile de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS). Acestea se alocă limitat pentru pacienți în ambulatoriu. Mare parte din diferența de pacienți investigați au fost cei internați. Și aceștia au beneficiat gratuit de investigații CT, dar alocarea banilor se face pe altă chemă, pentru internări, la pachet cu alte analize și intervenții.
Conform CAS Sibiu, în anul 2022, doar 3 spitale publice au primit fonduri pentru investigații CT în ambulatoriu: Spitalul Județean Sibiu 939.500 lei pentru 1.478 pacienți, Spitalul de Pediatrie Sibiu 471.410 lei pentru 960 pacienți și Spitalul Municipal Mediaș 222.710 lei pentru 493 pacienți. Spitalul TBC Sibiu și Spitalul Militar folosesc aparatul doar pentru pacienți internați. Precizăm că sumele alocate sunt doar pentru pacienți în ambulatoriu. Cei internați și investigați CT gratuit intră pe altă schemă de decontare CAS. la Spitalul Militar aparatul nu a funcționat o perioadă, pacienții internați fiind investigați la Spitalul Județean Sibiu.
Trei aparate CT funcționale la Spitalul Județean Sibiu în 2023
Datorită solicitărilor mari pe cazuistica medicală existentă, Consiliul Județean Sibiu a alocat fonduri pentru încă două aparate moderne CT. Unul a fost instalat la Unitatea de Primiri Urgențe în noiembrie anul trecut, dar a devenit funcțional abia în februarie 2023. Al treilea a început să fie folosit la secția de neurologie la finele lunii mai 2023. Deja în primele 5 luni din anul 2023, la Spitalul Județean Sibiu au fost investigați 8.666 de pacienți. Pornirea celor de-al doilea aparat la UPU în februarie 2023 și-a spus cuvântul, iar odată cu folosirea din iunie 2023 a celui de la neurologie, numărul pacienților investigați va crește și mai mult.
Trebuie precizat că din cei 16.719 pacienți investigația CT în anul 2022 la Spitalul Județean Sibiu majoritatea au beneficiat gratuit, fie că erau internați, fie prin ambulatoriu sau prin acord cu Spitalul Militar, unde erau internați. Un număr mic a plătit, fiind persoane din alte țări, fără card european, sau persoane neasigurate. Situația dfieră la clinicile private, unde numărul celor care plătesc este în procent majoritar din totalul pacienților investigați.
Casa de Asigurări de Sănătăte Sibiu împarte banii
Spitalul Județean Sibiu a primit în primele 6 luni din acest an 760.140 de lei de la CAS Sibiu pentru investigații computer tomograf în ambulatoriu. Asta în condițiile existenței a 3 aparate, față de unul anul trecut. Spre comparație, bugetul alocat anul trecut spitalului de CAS pentru aceste investigații a fost de 939.500 lei. Astfel, în tot anul 2023 Spitalul Județean Sibiu va beneficia de un buget dublu față de 2022 pentru investigații în ambulatoriu. „Lista de așteptare, în vederea efectuării investigațiilor CT din Ambulatoriu, este de 80 de pacienți, investigații care se pot face în aproximativ 2 săptămâni.” ne-a explicat managerul Spitalului Județean Sibiu, Daniel Chelcea.
CAS Sibiu ne-a pus la dispoziție și banii alocați pentru investigații CT în ambulatoriu în tot județul Sibiu în anul 2022 și la stat și la privat.