spot_img
10.7 C
Sibiu
marți, 30 aprilie, 2024
spot_img

A fost inaugurată prima locuință Maxim Protejată pentru Persoane Adulte cu Dizabilități

Știri din Județ

Publicitate

Miercuri, 14 iunie 2023, a fost inaugurat cel mai nou serviciu din cadrul Asociației Diakoniewerk România: prima Locuință Maxim Protejată pentru Persoane Adulte cu Dizabilități.

Publicitate

Anca, Doris, Carla, Liviu, Adriana, Daniel, Valeria și Vanesa s-au mutat în casă nouă și încep astfel o nouă etapă în drumul lor spre autonomie şi independență.
La eveniment a fost prezent și administratorul public al județului Sibiu, Adrian BIBU care a felicitat echipa de la Diakoniewerk pentru munca depusă în realizarea acestui serviciu social, precum și pentru activitatea de zi cu zi pe care o desfășoară în folosul persoanelor vârstnice, al copiilor din medii defavorizate și al persoanelor adulte cu dizabilități.

Asociația Diakoniewerk International este o organizație pe care Consiliul Judetean Sibiu o susține încă din anul 2006.

Asociația Diakoniewerk International a inaugurat prima Locuință Maxim Protejată pentru Persoane adulte cu dizabilități din județul Sibiu în data de 14 iunie, contribuind astfel la creșterea gradului de participare în comunitate și autodeterminare a acestora.

Diakoniewerk este activă în România de peste 17 ani. La sfârșitul anului 2022, Diakoniewerk a putut să facă un pas important spre integrare și autonomie pentru opt persoane cu dizabilități. Prin activitatea desfăşurată împreună cu Consiliul Județean Sibiu și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu, a fost atins un reper însemnat în domeniul egalității de șanse.

„Acest parteneriat ne onorează, nu putem realiza lucruri valoroase singuri, doar împreună putem forma un nucleu în jurul persoanelor vulnerabile.” Claudiu Stupar

Viață autodeterminată

Cu două apartamente închiriate de la Parohia Evanghelică C.A. Sibiu, Diakoniewerk lansează modelul de viață autodeterminată pentru persoane cu dizabilități, chiar în centrul orașului Sibiu. Cele două apartamente sunt dispuse pe două etaje. Parterul a fost adaptat pentru acces în scaun rulant, aici fiind și zona comună de living-sufragerie cu bucătărie, precum și o cameră pentru rezidenți. Restul camerelor se află la primul etaj.

Diana Mocan și echipa ei îi însoțesc pe rezidenți. Accentul este pus pe organizarea zilei, pe viața de zi cu zi din oraș și pe cooperarea cu Centrul de Zi cu specific ocupațional pentru Persoane cu dizabilitatăți al Diakoniewerk din Sibiu precum și alte inițiativele locale. Este vorba despre posibilitatea de a participa la viața socială și a comunității.

„Uneori poate fi greu dar este și frumos” spune colega noastră Marilena. Aurelia consideră activitatea în cadrul Locuințelor Protejate, „o lecție de viață”, Monica fiind de părere că acest loc de muncă este o ocazie de „autodezvoltare”.

Trăind o viață normală

Locuințele protejate reprezintă normalitatea și orientarea spre viața de zi cu zi. A fi capabil să duci o viață normală – să ai o ocupație în timpul zilei, să te orientezi între cei patru pereți ai tăi și să experimentezi comunitatea. Toate acestea sunt însoțite de o echipă pedagogică.

„Am ajuns într-o viață nouă pentru mine. Îmi place să mă ocup de gospodărie și să fiu împreună cu ceilalți. Sărbătorim zile de naştere şi mâncăm împreună. Este frumos.” spune Venesa și râde. Ceremonia de deschidere îi amintește încă o dată cât de frumos este să poată să trăiască independent.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Apă Canal Sibiu angajează  inginer