spot_img
10.7 C
Sibiu
joi, 02 mai, 2024
spot_img

Obiceiuri corecte pentru un mediu sănătos și curat

Știri din Județ

Publicitate

Beneficiile reciclării corecte a deșeurilor sunt nelimitate. Nimeni nu pierde atunci când oamenii adoptă reciclarea ca pe un obicei zilnic transmis din generație în generație. Din contră!

Publicitate
  • Beneficii pentru mediu

Prin reciclare, oamenii pot împiedica milioane de tone de material să intre în gropile de gunoi, economisind spațiu pentru gunoiul care nu poate fi reutilizat. Conform specialiștilor, pericolul gropilor de gunoi din România care sunt supraaglomerate este cea mai gravă problemă de mediu cu care se confruntă țara noastră. Acestea sunt adevărate bombe pentru mediul înconjurător și sănătatea cetățenilor. Mai mult, În Marea Britanie sunt peste 1500 de gropi de gunoi care au produs de-a lungul timpului un sfert din emisiile de metan din țară și un volum imens de gaz cu efect de seră. 

Reciclarea reduce nevoia de: exploatare minieră, în cariere și defrișări forestiere, rafinare și prelucrare a materiilor prime, toate acestea creând poluare substanțială a solului, aerului și apei. Poluanții care sunt eliberați în pământ, aer sau apă sunt drastic reduși prin creșterea procesului de reciclare.

Deoarece reciclarea economisește energie, reduce și emisiile de gaze cu efect de seră, ceea ce ajută la combaterea schimbărilor climatice care, din păcate, sunt din ce în ce mai accentuate. De asemenea, utilizarea materialelor reciclate în procesul de fabricație folosește mult mai puțină energie decât cea necesară pentru producerea de produse noi din materii prime și în comparație cu toate costurile asociate, inclusiv transportul deoarece acestea sunt materiale pregătite pentru industrie. De aceea, reduce foarte mult cantitatea de energie folosită zilnic, nefiind în același timp nevoie să fie produse materiale noi.

Totodată, reciclarea corectă a deșeurilor ajută la conservarea resurselor naturale ale Pământului, cum ar fi materiile prime, minerale, păduri etc. Protejează habitatele naturale și conservă resursele naturale pentru generațiile ce urmează având în vedere că în ceea ce privește energia, un singur bec poate fi alimentat până la patru ore cu energia economisită dintr-o singură sticlă reciclată.

  • Beneficii economice

Reciclarea contribuie la o economie circulară în care totul este mai degrabă o resursă decât o pierdere. Astfel că, programele de reciclare desfășurate în mod corespunzător costă statul, contribuabilii și proprietarii de afaceri mai puțini bani decât programele de deșeuri. De asemenea, oamenii pot câștiga bani colectând materiale aprobate la o unitate de reciclare din apropiere care va plăti pentru produse. Când materialele sunt reciclate la nivel local, stimulează economia locală prin crearea mai multor locuri de muncă în procesul de reciclare și deci, un viitor mai bun pentru toți. Eforturile de reciclare creează noi afaceri deschizând calea către un viitor cu adevărat ecologic.

3. Care sunt materialele care pot fi reciclate?

Peste 65% dintre deșeurile pe care omenirea le produce pot fi refolosite și deci, intră în circuitul reciclării? Iată care sunt materialele care pot fi reciclate cu succes:

  • reciclarea ambalajelor

Reintroducerea în circuitul economic presupune reciclarea ambalajelor având în vedere că în România deșeurile de ambalaje provin în proporție de 60% de la populație. Operatorii economici din România care se ocupă cu producerea sau cu punerea pe piață a ambalajelor trebuie să îndeplinească anual obiectivelor de reciclare a Legii 249 din 2015. De aceea, este atât de importantă consultanță de mediu pentru corporații și antreprenori în așa fel încât, aceștia să cunoască și să respecte în totalitate Obligațiile fondului de mediu. 


  • Reciclarea hârtiei

40% dintre deșeurile generale generate de țara noastră presupun deșeuri de hârtie și carton. Deși industria digitală din ultimii ani lansează provocarea de a înlocui hârtia cu tehnologie, consumul de hârtie nu a scăzut. Aceasta poate fi reciclată de până la șase ori, cu condiția să fie curată. De altfel, una dintre cele mai mari greșeli de reciclare este să fie colectate hârtii sau cartoane murdare.

  • Reciclarea metalelor

Știai că metalele pe care le folosim în viața de zi cu zi sunt adesea reciclabile? Fiind un material foarte versatil, reciclarea metalului necesită mai mult de 70% mai puțină energie pentru a produce un articol complet nou.

  • cutiile de aluminiu deoarece acesta poate fi reciclat la nesfârșit fără să-și piardă din proprietăți.
  • fierul se poate recicla având în vedere că o tonă de fier vechi poate să înlocuiască aproximativ 3 tone de minereu de fier și 1 tonă de cărbune
  • Reciclarea sticlei

Sticlele și borcanele de sticlă nu sunt la fel de versatile ca produsele din hârtie sau din metal când vine vorba de reciclare. Datorită culorilor diferite pe care le ia sticla, majoritatea articolele pot fi reutilizate în același mod, astfel că varietatea de reciclare este mai mică.

  • Reciclare plastic (PET)

Plasticul este extrem de toxic și se degradează în 500 de ani afectând solul și viața marină, multe animale hrănindu-se cu mici bucăți de plastic care prin inevitabilul circuit al naturii revin la omul care a aruncat nepăsător produsul din plastic.

Categorii de plastic:

  • PET (tereftalatul de polietilenă) este un cunoscut polimer termoplastic folosit în reciclarea recipientelor, sticlelor de plastic reciclabile, în industria textilă sau proiecte de iluminat
  • Plasticul HDPE, (polietilenă de înaltă densitate) sau PEHD este un polimer termoplastic produs din monomer etilenă și plastic netransparent, cum ar fi sticlele de șampon și alte materiale plastice colorate.
  • Reciclare baterii

Persoanele juridice și fizice au obligația, conform legii, de a preda deșeurile electronice către sistemele de colectare specializate. Atâta timp cât pot fi introdus în prize, necesită încărcare și utilizează baterii este clar că acel produs intră în categoria de tip DEEE.

3.1. Care sunt materialele care nu pot fi reciclate? 

Iată o listă a materialelor care nu pot fi reciclate:

  • oglinzi, geamuri, vase rezistente la căldură, cristale;
  • becuri care sunt predate ca sticlă, lac de unghii, vopsea;
  • recipiente din metal care conțin metale grele, ambalaje medicamentoase;
  • recipiente colorate, pungi de plastic, clorură de polivinil.

În concluzie, reciclarea este la îndemâna tuturor și devine din ce în ce mai vizibil acest aspect, nu doar la nivel micro,  dar și la nivel macro. Utilizatorii casnici și antreprenorii sunt de acord că reciclarea corectă face diferența în societatea actuală și aduce speranță generațiilor care vin din spate. 

Articol susținut de SOMA Sibiu SRL

sursa: ecosynergy.ro

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Utilitatea rulourilor exterioare

AUR Sibiu nu a primit niciun refuz! (C.P)

Programul Anii Drumeției pentru luna mai