spot_img
11.3 C
Sibiu
luni, 29 aprilie, 2024
spot_img

Dr.Blajan-Galkina Tatiana: Tusea la animale

Știri din Județ

Publicitate

 Majoritatea proprietarilor de  câini și pisici, mai devreme sau mai târziu, sunt nevoiti să observe,ca animalele lor de companie tusesc.  In multe cazuri, tusea trece de la sine , insa, uneori, trebuie să apelați la ajutorul unui veterinar.

 Tusea apare în cazul iritarii receptorilor de tuse, situati în cantități mari în laringe, trahee, bronhiile mari și esofag. Căile respiratorii inferioare au mult mai putini receptorilor, iar în alveolele pulmonare acestea  lipsesc in totalitate. Cei mai frecventi iritanti sunt secretia mucoaselor organelor respiratorii  în toate procesele inflamatorii , inima marita(insuficienta cardiaca,pericardita), corpi străini(resturi de alimente, viermi intestinali), agenti chimici și alergeni (fum, polen,spray-uri).

  În funcție de boală, tusea, poate fi asociata cu alte simptome nu mai putin importante, care se pot manifesta în grade diferite, în funcție de gravitatea afecțiunii, dar pot și să lipsească. 

Iată câteva dintre ele: 

-In cazul infecțiilor bacteriene și virale: febra, apatie, strănut, respirație sacadată, conjunctivita 

-In cazul alergiilor: lăcrimare, strănut, dificultăți de respirație, mâncărime, umflături în zona botului 

-In cazul bolilor de inima: dificultăți de respirație, slăbiciune, paloare și invinetire a mucoaselor 

-In cazul corpilor străini: dificultăți de respirație, salivare, uneori prezența de sânge în secretie

 -In cazul tumorilor оrganelor  respiratorii –  pierderea greutatii, deteriorarea stării generale, secreție sangeroasa nazală și bucală, mărirea ganglionilor limfatici.

  Pentru a determina cauzele tusei și a stabili tratamentul trebuie să va adresati medicului veterinar , care va efectua o consultatie generală și, dacă este necesar, va intreprinde investigatii suplimentare (analiza de secretii, bronhoscopie, radiografie etc).

  În mare măsură, stabilirea diagnosticului se bazează pe observațiile proprietarului de animale de companie, de aceea este foarte important să știți răspunsurile la următoarele întrebări:

       – durata și frecvența acceselor de tuse

       – circumstanțele în care se produce tuse (la ieșirea în stradă, după somn, în timpul ingestiei de alimente sau de apă, în poziție culcat, ș.a.m.d.) 

        -condițiile în care este tinut animalul (in curte sau interior, posibilitatea de contact cu altele animale, regularitatea vaccinarii și deparazitarii) 

     Retineti că : 

       – tusea extenuanta, pe fondul dificultatii respiratorii (cu o posibilă invinetire a mucoaselor,apatie sau, dimpotrivă, agitatie)  este întotdeauna  caz de urgenta si impune prezentarea la medic.

         -dacă se suspectează prezența unui corp străin în căile respiratorii(mai ales dacă aceasta nu este vizibila la deschiderea gurii) este contraindicata incercarea de  scoatere/indepartare, pentru ca poate duce la impingerea acestuia mai adânc.

         –dacă animalul tuseste înseamnă ca respiră! Și aveți timp să-l duceti la un specialist veterinar.

Nota redacţiei: Dr. Blajan-Galkina Tatiana este medic veterinar în oraşul Sibiu. Practică medicina veterinară de 24 ani. A terminat Academia de Stat de Medicină Veterinară și Biotehnologie din Moscova – MBA M.I. Skryabin.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă