spot_img
10.1 C
Sibiu
sâmbătă, 04 mai, 2024
spot_img

Recomandări pentru protejarea de caniculă. VEZI sfaturile  specialiștilor

Știri din Județ

Publicitate

Recomandări pentru populația generală

EVITAȚI
-Ieșirile/ expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18;
-activitățile în exterior, cu consum mare de energie (sport, gradinărit,
-băuturile cu conținut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucuri), care sunt diuretice
și
NU consumați alcool (inclusiv bere sau vin), deoarece acesta favorizează deshidratarea şi
diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;

Publicitate

-Purtați pălării de soare, haine lejere, fibre naturale, culori deschise;
-Beți zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzația de sete (consumați un pahar de apă la fiecare 20 – 30 de minute.
-O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă;
-Consumați fructe şi legume proaspete, deorece acestea conțțin o mare cantitate de apă;

-Pe parcursul zilei faceți duşuri călduțe, fără a vă şterge de apă;
-Limitați creşterea temperaturii în locuințe
-trageți storuri/jaluzele, închideți ferestrele ziua, deschideți-le noaptea
-închideți orice aparat electro-casnic de care nu aveți nevoie.
-Folosiți corect aerul condiționat (să fie cu 5 grade mai puțin decât temperatura ambientală)
-Nu folosiți ventilatoarele, dacă temperatura aerului depaşeşte 32 grade Celsius;
-Aveți grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilități)
-Păstrați contactul permanent cu vecini, rude, cunoştințe, care pot avea nevoie de ajutor.

Recomandări pentru prevenirea apariției de îmbolnăviri în rândul copiilor

Pentru sugari și copiii mici
a) realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de caldură, umiditate excesivă și curenți de aer.
b) sistemul de alimentație avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi, în această perioadă.
c) se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari, mama va alăpta ori de câte ori sugarul solicit.
d) copilul va fi îmbrăcat lejer, cu hăinuțe din materiale textile vegetale, comode.
e) nu va fi scos din casă decât în afara perioadelor caniculare din zi, și obligatoriu cu capul acoperit.
f) copiii vor primi apă plată sau apă cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceai foarte slab îndulcit, fructe proaspete și foarte bine spălate.
g) mamele care alăptează trebuie să se hidrateze corect, cu apă plată sau apă cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructi făcute în casă, fără adaus de conservanți. Se va evita în același timp consumul de cafea sau alcool și vor avea grijă să mențină o igienă riguroasă a sânului și evident, igiena general.
h) la cel mai mic semn de suferință a copilului sau mamei, aceștia se vor prezenta la medical de familie, care va decide conduita terapeutică.
i) atenție deosebită se va acorda condițiilor de igienă, atât pentru copil, cât și pentru mamă. Copilul va fi ținut cu hăinuțe sau scutece curate și uscate, iar mama se va îngriji de igiena
riguroasă a pielii acestuia; copilul va fi îmbăiat cel puțin o dată pe zi și obligatoriu, seara la culcare, iar în restul timpului i se va face toaleta locală ori de câte ori este nevoie.
j) copiilor preșcolari li se vor face dușuri cu apă la temperatura camerei.
2.2 Pentru copiii aflați în tabere
a) se vor asigura condiții corespunzătoare de cazare.
b) alimentele trebuie să respecte riguros normele de igienă și să fie proaspete.
c) se va avea grijă de hidratarea corespunzătoare a copiilor.
d) copiii vor fi supravegheați, iar locul de joacă va fi amplasat la umbră, în afara orelor de caniculă, având capul protejat de pălăriuțe.
e) scăldatul, acolo unde e cazul, va fi făcut sub absoluta supraveghere a însoțitorului.

Recomandări pentru persoanele vârstnice și cu afecțiuni cronice

a) creearea unui ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului.
b) hidratare corespunzătoare cu apă plată sau apă cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructe făcute în casă, fără adaus de
conservanți.
c) alimentația va fi compusă predominat din legume și fructe proaspete.
d) se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalații frigorifice funcționale de păstrare a alimentelor. Se va evita consumul alimentelor ușor perisabile.
e) este interzis consumul de alcool și cafea, în timpul caniculei.
f) se va evita circulația în perioadele de vârf ale caniculei sau, dacă este absolut necesar, se va folosi îmbrăcăminte ușoară, din materiale vegetale, precum și pălăriuțe de protecție pe cap.
g) persoanele care suferă de anumite afecțiuni își vor continua tratamentul conform indicațiilor medicului. Este foarte util ca în aceste perioade, persoanele cu afecțiuni cronice, cardiovasculare, hepatice, renale, pulmonare, de circulație, mentale sau cu hipertensiune să consulte medicul currant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente.
h) menținerea cu rigurozitate a igienei personale, efectuarea a câte 3 – 4 dușuri pe zi.

Recomandări pentru persoanele care prin natura activităților lor depun un efort fizic deosebit

a) aceștia vor încerca dozarea efortului în funcție de periodele zilei, încercând să evite excesul de efort în vârfurile de caniculă. Dacă valorile de căldură sunt foarte mari se va proceda la stoparea activității.
b) se va asigura hidratarea corespunzătoare cu apă minerală, apă plată sau apă cu proprietăți organoleptice corespunzătoare, ceai slab îndulcit, sucuri naturale de fructi făcute în casă, fără adaus de conservanți.
c) este total contraindicat consumul de cafea și alcool în această perioadă.
d) utilizarea unui echipament corespunzător, din materiale vegetale și echipament pentru protejarea capului de efectele căldurii excesive.

Recomandări pentru angajatori

5.1. Pentru ameliorarea condițiilor de muncă:
a) reducerea intensității şi ritmului activităților fizice;
b) asigurarea ventilației la locurile de muncă;
c) alternarea efortului dinamic cu cel static;
d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite, cu curenți de aer.
5.2 Pentru menținerea stării de sănătate a angajaților:
a) asigurarea apei minerale în cantitate suficientă, câte 2 – 4 litri/persoană/schimb;
b) asigurarea echipamentului individual de protecție;
c) asigurarea de duşuri.

Recomandări pentru situațiile de cod roșu

  • reduceți deplasările la cele esențiale
  • nu vă deplasați între orele 11.00-17.00
  • consumați lichide, între 2- 4 litri /zi
  • nu consumați alcool
  • dacă faceți tratamente pentru afecțiuni cronice, luați-vă medicamentele în mod regulat, cu mult apă
  • nu scoateți copii sub 3 ani afară, decât înainte de ora 9 dimineața și după ora 20.00
  • evitați mâncărurile grele și mesele copioase
  • folosiți serviciile medicale spitalicești sau de urgență doar în cazuri justificate ; pentru probleme curente de sănătate anunțați telefonic medicul de familie.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Noi fapte bune de la ECHIPA GALBENĂ