spot_img
18.1 C
Sibiu
vineri, 03 mai, 2024
spot_img

Feeric Fashion Week Sibiu 2023 va fi în premieră o ediție fur-free

Știri din Județ

Publicitate

Feeric Fashion Week, cel mai longeviv eveniment de modă din România, a acceptat propunerea lansată de Humane Society International/Europe de a se alătura programului Fur Free Retailer. Prima ediție fur-free/ fără blănuri a Festivalului va avea loc la Sibiu, în perioada 19-23 iulie 2023. Printre brandurile și designerii de modă care și-au anunțat participarea la festivalul de modă de la Sibiu se numără și studenți la creaţie de modă şi design vestimentar de la universități din Europa Centrală și de Est, Asia Centrală și Africa de Nord.

Publicitate

HSI/Europe, reprezentantul în România al programului Fur Free Retailer, salută astfel cel mai nou membru al programului și primul eveniment din lumea modei care se alătură acestui program global. 

Andreea Roseti, Director al Humane Society International/Europe în România, menționează: “Este un mesaj important, dat prin faptul că un cunoscut festival de modă din România a decis pentru prima dată să promoveze mărcile care nu folosesc blănuri pentru realizarea articolelor vestimentare. Cu ajutorul unor evenimente precum Feeric Fashion Week, reușim să schimbăm percepțiile despre blănuri în România și atragem atenţia opiniei publice asupra faptului că suferința animalelor crescute pentru blana lor trebuie oprită. Speranța noastră este că legislația privind închiderea fermelor de blană din țara noastră va fi votată în curând de Camera Deputaților, cameră decizională în această materie”.  

Elise Allart, Corporate Engagement Director în cadrul HSI/Europe, a adăugat: “Industria modei din România arată clar că viitorul modei este unul fără blănuri. Feeric Fashion Week este primul eveniment din lumea modei care se alătură programului Fur Free Retailer și care se angajează să interzică și să scoată moda blănurilor de pe scenă. Evenimentul reprezintă un mare plus pe lista tot mai mare a brandurilor de modă din România care deja fac parte din acest program, inclusiv Ioana Ciolacu, Muse um Concept, REDU și OCTAVIA CHIRU. Recent, le-am urat bun venit în program celor de la KATERINI și HOOLDRA. Facem apel la toți designerii, la comercianți și la organizatorii evenimentelor de profil să se alăture mișcării care susține moda fur-free/ fără blănuri în România, contribuind astfel la eforturile europene de a renunța la industria blănurilor”.

Mitichi, președintele Feeric Fashion Week, a declarat că organizatorii evenimentului au promovat constant sustenabilitatea și grija pentru mediu: “Acesta este cel de-al șaptelea an de promovare a modei sustenabile, însă 2023 este primul an în care ne concentrăm pe promovarea creațiilor vestimentare fur-free / fără blană. Am decis că trebuie să ne asumăm rolul de a informa publicul și de a ajuta la construirea unui mediu mai curat și a unui viitor mai bun pentru industria modei, unul care să excludă cruzimea față de animale”. 

Festivalul Feeric Fashion Week din acest an a ajuns la cea cea de-a 15-a ediție, fiind cel mai longeviv eveniment de modă din România și unul dintre cele mai importante din Europa Centrală și de Est. De-a lungul timpului, Feeric Fashion Week s-a dovedit a fi o platformă de promovare a tinerelor talente, studenții cu specializarea modă și design vestimentar având șansa de a-și expune creațiile și de a putea fi remarcați de reprezentanții brandurilor consacrate din industria modei.  

   

Aspecte legate blănuri:

  • Programul Fur Free Retailer este cea mai importantă inițiativă la nivel mondial care își propune să conecteze brandurile fur-free cu clienții interesați de achiziționarea unor produse provenite din surse etice. Brandurile se pot alătura acestui program, care își propune să ofere consultanță și să încurajeze companiile să spună NU blănurilor și să devină fur-free, promovând astfel spiritul consumerismului etic. Din program fac deja parte aproape 1600 de mărci de modă, retaileri și designeri din 25 de țări din întreaga lume, inclusiv Gucci, Moncler, Prada, Adidas, H&M și Zara. Programul este inițiat de Fur Free Alliance, o asociație de peste 50 de organizații pentru protecția animalelor, reprezentată în România de Humane Society International/Europe.  
  • România rămâne unul dintre ultimele state membre ale Uniunii Europene în care nu se aplică nicio restricție privind creșterea animalelor pentru blană.  
  • Anterior, o anchetă efectuată sub acoperire de către HSI/Europe a dezvăluit condițiile din fermele de șinșila de pe teritoriul României. S-a arătat astfel cum animalele sunt crescute în cuști murdare, de mici dimensiuni, confecționate din sârmă. Femelele crescute în astfel de ferme sunt forțate să se reproducă în permanență, într-un ciclu continuu, iar animalele sunt ucise prin dislocarea gâtului sau în camere de gazare improvizate. În urma anchetei HSI/Europe, un proiect de lege privind interzicerea fermelor de nurcă și șinșila a fost depus în Parlament, votat de Senat și va fi dezbătut de Camera Deputaților în noua sesiune parlamentară. 
  • Dorința publică cu privire la o interdicție la nivelul UE care să vizeze fermele de blană și importurile de blănuri a fost demonstrată în mod grăitor pe parcursul anului trecut, când petiția Fur Free Europe a adunat peste 1.5 milioane de semnături validate ale cetățenilor UE. Comisia Europeană urmează să răspundă solicitărilor din petiție până la finalul anului și să adopte măsuri în consecință.  
  • Peste 100 de milioane de animale sunt ucise pentru blana lor în fiecare an în întreaga lume – ceea ce echivalează cu exact trei animale ucise în fiecare secundă, doar pentru blana lor.  
  • Creșterea animalelor în ferme de blană a fost interzisă în 19 ţări europene, inclusiv Olanda, Austria, Belgia, Republica Cehă, Slovacia, Croația, Slovenia, Luxemburg, Malta, Irlanda, Estonia, Franța, Italia și, cel mai recent, din 22 septembrie 2022, Letonia. Discuții politice privind o astfel de interdicție sunt în curs de desfășurare și în România, Lituania și Polonia. Două țări (Elveția și Germania) au implementat reglementări stricte pentru a închide efectiv fermele de blană, pe când alte trei țări (Danemarca, Suedia și Ungaria) au impus măsuri care să stopeze astfel de activități în cazul anumitor specii. 
Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Mesajul de Paște din partea PSD Sibiu