spot_img
11.3 C
Sibiu
luni, 29 aprilie, 2024
spot_img

Classics for Pleasure a strâns peste 10.000 de participanți în cadrul celor cinci zile de festival de la Sibiu

Știri din Județ

Publicitate
  • Peste 10.000 de spectatori au participat la evenimentele desfășurate în cadrul Festivalului Classics for Pleasure – A Lasting Legacy;
  • Cele cinci zile de festival au însumat peste 150 de artiști, dar și 5 orchestre și ansambluri;
  • Festivalul Classics for Pleasure a fost organizat de Asociația Elite Art Club, fiind o acțiune cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu.

Cea de-a XIII-a ediție a Festivalului Classics for Pleasure, intitulată A Lasting Legacy, a reunit la Sibiu, timp de cinci zile, de pe 19 până pe 23 iulie, aproximativ 150 de artiști și peste 10.000 de spectatori.


Tema ediției de anul acesta a fost „A Lasting Legacy”, prin intermediul căreia Asociația Elite Art Club și-a dorit să lase în urmă o moștenire culturală de impact, cu reverberații la nivelul întregii societăți civile. Obiectivul principal al festivalului a fost de a organiza un festival de muzică clasică special conceput pentru publicul tânăr, prin care să promoveze o serie de valori universale, așa cum sunt acestea definite în programele culturale UE și UNESCO, în scopul contribuirii la îndeplinirea obiectivelor de dezvoltare ale orașului Sibiu.

Astfel, după o pauză de trei ani, festivalul s-a deschis, pe data de 19 iulie, cu Sounds of Reverence, tradiționalul concert din Biserica Ursulinelor care a fost suspendat pe perioada pandemiei. Cvintetul de alămuri Tromba Felix, format din Medve Sandor (trompetă), David Jurca-Zorlențan (trompetă), Alin-Ștefan Roman (corn), Ion Palagniuc (trombon) și Gheorghe Simion Ianța (tubă), a interpretat un repertoriu coral neașteptat, transpus spcecial pentru suflători, oferind, în același timp, și o lecție de istorie despre Biserica Uruslinelor și melodiile interpretate în concert.

Pe 20 iulie, festivalul a schimbat registrul cu un un spectacol de teatru și muzică, Classics for Fun, la Muzeul Astra, care s-a remarcat prin inserții de teorie muzicală, astfel încât copiii au învățat despre vioară și pian, dar și modul în care pot aprecia muzica clasică. Artiștii Clasic e fantastic, Monica Ciută, Ioana Mihalcea, Selina Colceru, Filip Ristovski, Alexadru Unguru, Valeria Cristia, Raluca Ouatu si Monica Buștean, au oferit copiilor un concert dinamic, prin intermediul căruia aceștia au avut ocazia să descopere, într-un mod inedit, viața și opera lui Mozart. La spectacol au participat inclusiv un grup de copii de la SOS Satelor Copiilor Cisnădie și un grup de copii din Ucraina, aflați la Cisnădioara, în cadrul proiectului „YOUth and MUSEums”, organizat de Asociația Alumnus, în parteneriat cu Federația Națională a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor pentru UNESCO în Japonia.

Începând cu 21 iulie, festivalul Classics for Pleasure s-a mutat în Piața Mare din Sibiu, cu spectacolul Scenery in Music, care a avut ca protagoniști Orchestra Filarmonicii din Pitești aflată sub bagheta dirijorului Cristian Lupeș, dar și solista Gina Sandu, care a interpretat la nai o serie de piese inedite precum „Lonely Shepard” de James Last,  „My heart will go on” de James Horner, „Marele blond” de Vladimir Cosma sau „Dirty Dancing” de John Morris.

Pe 22 iulie a avut loc concertul Everybody’s Music”, o expresie a conceptului care vede muzica clasică precum o forță unificatoare la nivelul societății civile, unul dintre pilonii pe care s-a dezvoltat festivalul. Concertul i-au adus pe scena pe tenorul Florin Budnaru și soprana Oana Șerban, acompaniați de MH Orchestra. Programul a fost dedicat cu precădere tinerilor, orchestra prezentând atât piese de salon din perioada 1880 – 1950 din repertoriul german și italian uitat, de compozitori precum Willi Richards și Helmut Ritter dar și interpretări în cheie clasică a unor piese precum „My Way” de Frank Sinatra și „Let There Be Rock” de AC/DC.

Festivalul s-a încheiat cu Proms of Delight, un format conceput de Asociația Elite Art Club în 2003, care a pus în prim plan crossovers originale. Concertul a adus pe scenă Filarmonica de Stat Sibiu sub bagheta dirijorului David Crescenzi și soliștii Teodor Ilincăi, Paula Iancic și Antonela Bârnat, care au interpretat arii celebre precum „Un bel di vedremo”, din opera Madama Butterfly sau „Nessun dorma”, din Turandot de G.Puccini sau Granada de A. Lara.

Festivalul Classics for Pleasure este organizat, în fiecare an, de Asociatia Elite Art Club. Acțiunea a fost cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu, cu suma de 180.000 lei. Obiectivul său este promovarea la nivel național și internațional a excelenței sibiene și promovarea muzicii clasice în randul publicului.

Sponsorii festivalului au fost: La Fântâna, MHS Truck & Bus Group, TopTech, Călimănești-Căciulata, Viva Credit, Clic Market, Turbomecanica, Temco, iar partenerii: Casa Baciu, Pensiunea Nelu&Klein, Horeum Boutique Hotel, Da Vinci Residence, Pepiniera Sibiu, Wonderful Flowers, Exclusive Print.

Partenerii instituționali ai evenimentului au fost: Filarmonica de Stat Sibiu, Muzeul ASTRA, Teatrul Odeon alături de Asociația Clasic e Fantastic, iar partenerii media: Magic FM, Zile și Nopți, TVS Media Group, TVSat Go, Centrul Cultural „Ioan Besoiu‟, The Women, Radio România Muzical, Modernism, Societatea Muzicală, Televiziunea Trinitas, Sibiu Independent, Radio Clasic, Sibiu 100%, TVR Cluj, România Pozitivă, Exclusiv News.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă