spot_img
21.3 C
Sibiu
joi, 02 mai, 2024
spot_img

Cum ai grijă de tenul tău? Sfaturi pentru o piele sănătoasă

Știri din Județ

Publicitate

Cu toții ne dorim un ten fără imperfecțiuni vizibile, însă acest lucru nu este posibil peste noapte. Acneea, tenul uscat, petele pigmentare, ridurile sunt câteva dintre problemele de piele care afectează estetica feței și încrederea de sine. Totuși, o bună îngrijire a pielii pe termen lung poate preveni și ameliora imperfecțiunile tenului. Îngrijirea acesteia presupune atât un ritual de frumusețe, cât și anumite obiceiuri de igienă. Iată cele mai importante sfaturi pentru a avea un ten sănătos!

Publicitate

Adoptă o rutină zilnică de îngrijire

Rutina de îngrijire a tenului presupune aplicarea unor produse cosmetice într-o anumită ordine.

  1. Cleanser: acesta reprezintă o soluție de curățare pentru ten, care îndepărtează machiajul, sebumul și impuritățile. Poate fi sub formă lichidă (apă micelară), gel sau cremă. Se utilizează dimineața, seara și după antrenamentul sportiv
  2. Toner facial: închide porii și echilibrează pH-ul. Astfel, pielea poate absorbi mai bine nutrienții din următoarele produse pe care le vei aplica. 
  3. Ser facial: acesta este un produs concentrat în substanțe nutritive, cum ar fi vitamine, antioxidanți, peptide, retinol, care hrănesc pielea în profunzime.  
  4. Cremă hidratantă: următoarea etapă este hidratarea pielii. Crema menține integritatea barierei hidrolipidice, prevenind uscarea tenului. 
  5. SPF: ultimul pas este aplicarea cremei de protecție solară. Se recomandă una cu SPF de minim 30, cu spectru larg, pentru o protecție optimă.

Un lucru important este să optezi întotdeauna pentru produsele potrivite tipului tău de ten (uscat, gras, mixt, sensibil, matur). Dacă ai un ten sensibil, optează pentru produsele dermatocosmetice, cum ar fi cele de la vichy.

Alege produsele non-comedogenice

Alege acele produse cosmetice care sunt etichetate ca fiind non-comedogenice, spre exemplu fondul de ten sau crema hidratantă. Acest lucru înseamnă că nu conțin ingrediente care blochează porii și care cauzează acnee. Adopatarea acestei măsuri este recomandată tuturor tipurilor de ten, dar în special celui gras sau cu tendință acneică. 

Exfoliază-ți tenul săptămânal

De 2-3 ori pe săptămână, este indicată exfolierea tenului cu un produs blând. Aceasta se efectuează în cadrul rutinei de îngrijire, după etapa de curățare. Exfoliantul curăță porii în profunzime, îndepărtează celulele moarte și catifelează pielea. Evită exfolierea excesivă, deoarece aceasta distruge bariera cutanată.

Răsfață-te regulat cu o mască facială 

Există numeroase tipuri de măști faciale pentru îngrijirea tenului, în funcție de ingredientele din compoziție. Acestea pot fi sub formă de șervețel sau cremă. În general, masca facială are rolul de a oferi un plus de hidratare și nutrienți tenului. Poate conține vitamine, aloe vera, acid hialuronic, extracte din plante (cum ar fi de ceai verde) sau alte ingrediente active. Acestea se aplică de 2-3 ori pe săptămână, înainte de a utiliza crema hidratantă.

Evită expunerea excesivă la soare

Radiațiile ultraviolete sunt responsabile de apariția prematură a ridurilor și a petelor pigmentare. Chiar dacă utilizezi cremă de protecție solară, este important să eviți expunerea excesivă la soare. Pe timp de vară, acoperă-ți capul cu o pălărie pentru protecție suplimentară și evită să ieși din casă la orele de vârf (11-16). 

Spală frecvente pensulele/bureții de machiaj

Bureții și pensulele pentru machiaj acumulează bacterii, praf, resturi de make-up și alte impurități. Acestea sunt transferate, apoi, pe ten. Astfel, blochează porii și cauzează puncte negre sau acnee. De aceea, este important să le cureți frecvent, o dată la câteva zile, folosind o soluție de curățare specială sau apă și săpun. 

Nu îți atinge fața cu mâinile neigienizate

Evită să îți atingi fața în locuri publice fără să îți dezinfectezi mâinile în prealabil. Acest lucru duce la transferarea bacteriilor de pe mâini pe ten. Dacă ai o piele cu tendință acneică, problema se poate agrava din cauza acestui obicei. 

Ține părul departe de ten

Sebumul de pe păr ajunge cu ușurință pe ten, dacă ai părul desfăcut în permanență. Dacă ai un ten gras sau cu tendință acneică, încearcă acele coafuri precum coada de cal, cocul, cozile împletite, astfel încât părul să nu atingă tenul. De asemenea, asigură-te că dormi cu părul strâns.

Schimbă regulat fețele de pernă

Fețele de pernă acumulează, de asemenea, bacterii, praf și impurități, care sunt transferate pe ten în timpul somnului. De aceea, este indicat să le schimbi săptămânal. Nu dormi niciodată cu machiaj pe ten!

Ce să nu aplici pe ten?

Evită acele măști făcute în casă care conțin următoarele ingrediente:

  • bicarbonat de sodiu;
  • zeamă de lămâie;
  • pastă de dinți;
  • zahăr;
  • usturoi;
  • vitamina E (1).

Acestea pot produce iritație la nivelul tenului, eczeme și uscăciune (1). 

Așadar, ai grijă de tenul tău în fiecare zi, folosind produsele cosmetice potrivite și respectând regulile de igienă menționate! 

Referințe:

1. Yuen, Christal. “A Guide to Taking Care of Your Skin.” Healthline, Healthline Media, 22 Dec. 2016, www.healthline.com/health/beauty-skin-care/skin-types-care.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Utilitatea rulourilor exterioare

AUR Sibiu nu a primit niciun refuz! (C.P)

Programul Anii Drumeției pentru luna mai