spot_img
14.6 C
Sibiu
vineri, 03 mai, 2024
spot_img

Ce trebuie să știi despre glet?

Știri din Județ

Publicitate

Gletul face parte din categoria materialelor prăfoase, folosite pentru nivelarea pereților și a tavanului. Acesta este esențial deoarece pregătește suprafața pentru următorii pași, respectiv aplicarea amorsei și vopselei sau montarea tapetului, a faianței sau altor materiale de finisare. 

Publicitate

Pe baza compoziției, regăsești în magazine patru categorii de glet: pe bază de ipsos, de var, de ciment și pe bază de var și ipsos. Când alegi unul dintre acestea, trebuie iei în considerare gradul de dificultate a suprafeței suport și locația acesteia. Află din acest articol mai multe informații despre fiecare tip de glet și câteva sugestii pentru aplicarea corectă a acestuia!

Tipuri de glet

Pe lângă cele 4 tipuri menționate mai sus, există două categorii generale de glet

Gleturi de umplere

Denumite și gleturi de încărcare, acestea se aplică direct peste cărămidă sau tencuială și au rolul de a umple eventualele găuri și a preveni fisurarea pereților. Dacă pereții tăi au denivelări vizibile sau crăpături, atunci ai nevoie de un glet de încărcare pe bază de ipsos sau compuși acrilici. 

Aplici gletul de umplere cu ajutorul unei gletiere din inox, folosind mișcări scurte, verticale, pentru a evita formarea bulelor de aer. Întinzi amestecul într-un strat de 2-10 mm/ strat, în funcție de natura suprafeței suport. La nevoie, aplici mai multe straturi între uscări, astfel încât să obții pereți fini, lipsiți de fisuri. 

Gleturi de finisaj

Acesta se aplică direct peste gletul de încărcare pentru a facilita aplicarea vopselei lavabile și reduce consumul acesteia, mai ales atunci când folosești vopseluri dintr-o gamă superioară. Gletul de finisaj îți asigură o suprafață extrafină și o aderență puternică, fiind realizat, în majoritatea cazurilor, pe bază de ciment alb. Deși cele mai multe nu necesită șlefuire după aplicare, la nevoie poți nivela pereții cu un șmirghel pentru a înlătura orice imperfecțiune. Poți folosi gleturile de finisaj atât în interior, cât și la exterior, indiferent de condițiile de umiditate. 

Gleturi în funcție de compoziție

Iată principalele caracteristici ale celor patru tipuri de gleturi: 

Glet pe bază de ipsos

De regulă, este recomandat să folosești acest produs în interior, pe suprafețe precum beton, beton ușor, tencuieli de ciment, plăci de gips-carton etc., în afara zonelor cu umiditate crescută, cum sunt baia și subsolul. 

Are un aspect final neted, nu se fisurează cu ușurință și este ușor de aplicat. Mai mult, îl poți folosi pentru umplerea fisurilor între 2 și 10 mm dintr-un singur strat, în funcție de scopul pentru care îl utilizezi. 

Glet pe bază de ciment

Poți aplica acest glet deasupra celui de ipsos pentru a spori duritatea stratului realizat, chiar dacă produsul are un aspect mai brut. Ai posibilitatea să-l folosești în siguranță atât pentru finisarea fațadelor exterioare, cât și a celor interioare. Gleturile din această categorie sunt impermeabile, rezistente la acțiunea intemperiilor, iar aplicarea acestora se poate realiza la temperaturi cuprinse între 5 și 30 de grade Celsius. 

Glet pe bază de var

Destinat aplicării pe suprafața pereților interiori, acest tip de glet este potrivit atât pentru lucrările noi, cât și pentru renovări. Nu este necesar să ții cont de umezeala din încăpere înainte de a-l aplica, deoarece compoziția materialului prăfos are capacitatea de a împiedica formarea mucegaiului. Poți utiliza produsul fie ca strat de bază pentru vopselurile naturale, fie ca glet de finisare. 

Glet pe bază de var și ipsos

Acest tip de var poate fi aplicat inclusiv în camerele predispuse umezelii, spre deosebire de produsele pe bază de ipsos. Combinația celor două materiale produce o compoziție rezistentă la mucegai, cu aderență sporită, pe care o poți întinde manual cu ușurință. Poți folosi gletul pe tencuieli de var-ciment, beton și gips-carton, fie ca glet de încărcare, nivelare sau finisare. 

Atunci când alegi gletul, este recomandat să ții cont de aderența acestuia și de tipul de finisaj pe care dorești să-l obții. Optează pentru un produs cu un grad de aderență cât mai mare, între 0.2 N/mm² și 0.5N/mm², iar pentru suprafețele importante din punct de vedere estetic, alege un produs cu finisaj fin sau extra fin. În acest mod poți aplica fără grijă vopseluri cu granulație foarte mică, unele lucioase sau tapete prețioase. 

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Utilitatea rulourilor exterioare

AUR Sibiu nu a primit niciun refuz! (C.P)