spot_img
21.2 C
Sibiu
marți, 30 aprilie, 2024
spot_img

Sărbătoare mare la Mănăstirea Nașterea Maicii Domnului din Nocrich (Sibiu)

Știri din Județ

Publicitate

La praznicul „Nașterii Maicii Domnului” altarul mănăstirii cu același Hram de la Nocrich a fost târnosit de către Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Locașul de cult al noii mănăstiri întemeiate în anul 1990, pe locul unui fost așezământ monahal distrus de prigonitorul Bukow, a fost ctitorit de către obștea mănăstirii, sub îndrumarea și cu osteneala preacuvioasei maici starețe, monahia Marina Matei, și a preacuviosului Protos. Teodor Popa, duhovnicul mănăstirii, fiind susținuți și de binecredincioșii din împrejurimi și de pretutindeni.

Publicitate

Credincioşii din comuna Nocrich și de pretutindeni au trăit clipe de bucurie duhovnicească la Praznicul „Nașterii Maicii Domnului”, când Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului a binecuvântat lucrările efectuate în ultimii ani la biserica mare a mănăstirii. În soborul slujitor s-au aflat, vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, protopopul de Agnita, pr. Andrei Iancu, Protos Emilian Man, Marele Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Sibiu,  diaconi și alți slujitori ai sfintelor altare. Alături de obștea mănăstirii s-au mai aflat domnul Ciprian Olinici, secretar de stat pentru culte, domnul Adrian Mușoaie primarul comunei Nocrich și personalități de seamă ale Sibiului.

În cuvântul de învăţătură, IPS Părinte Mitropolit Laurenţiu a vorbit credincioşilor despre dubla misiune a Maicii Preacurate, precum și despre minunea nașterii sale.

„Evenimentul de astăzi, [..] ne arată cum în chip minunat a realizat Dumnezeu această lucrare și observăm în viața Maicii Domnului că se întâmplă foarte multe lucruri care ne pun pe gânduri. Întâi de toate, observăm cum acești părinți ai ei, Ioachim și Ana, fiind bătrâni s-au rugat lui Dumnezeu cu insistență să le dea lor binecuvântarea firească și să ridice ocara din partea celorlalți care considerau că ei sunt pedepsiți ca Dumnezeu să le întrerupă neamul. S-au rugat, dar în rugăciunea lor au făcut și o făgăduință, o făgăduință pe care și-au împlinit-o, când a rânduit Dumnezeu să se nască această ființă din care Hristos să se întrupeze. Ei au și împlinit toate și la vremea cuvenită au luat-o și au dus-o la templu. A stat în pregătire specială la templu până când a venit arhanghelul Gavriil și a dus vestea cea bună. Maica Domnului are toate însușirile pe care noi ni le putem imagina pentru o ființă umană. Pe ea a învrednicit-o Dumnezeu să cuprindă în sine să întruchipeze două lucruri contradictorii să rămână fecioară și totodată să fie Năascătoare de Dumnezeu” a subliniat ierarhul.

Făcând referire la începutul anului bisericesc  ierarhul a arătat că „sărbătoarea aceasta cu care începem anul bisericesc ne dă putere şi curaj, aducând cinstire celei mai apropiate şi dragi fiinţe – mama. Fiecare dintre noi recunoaştem că am venit pe lume prin jertfa şi dăruirea mamei noastre. Mamele noastre nu se mai raportează acum la Eva cea dintâi, ci la Maica Preacurată, care este cea mai apropiată fiinţă de Fiul ei pe care L-a purtat în pântece”.

Lucrările la biserica nouă, târnosită azi, au început în anul 2004, iar în anul 2008 s-a oficiat prima Sfântă Liturghie. Biserica a fost construită din cărămidă, pe o structură de beton, după un plan întocmit de arhitectul Dorin Adam Ștefan. Ea are formă de cruce, cu două abside laterale semicirculare și o turlă centrală. Locașul de cult are lungimea de 27 de metri și lățimea de 12 metri, iar turla centrală are o înălțime de 16 metri.

La finalul Sfintei Liturghii Înaltpreasfințitul părinte Laurențiu a acordat protos. Teodor Popa, duhovnicul mănăstirii ordinul ctitoricesc „ Mitropolit Ioan Mețianu” pentru clerici, maici starețe, monahia Marina Matei Ordinul „Anastasia Șaguna”, iar domnul Ciprian Olinici, secretar de stat pentru culte, a primit în dar o icoană a Maicii Domnului. Totodată, au fost acordate acte de cinstire celor care au ajutat la ridicarea bisericii, precum și pentru obștea mânăstirii.

Sursa text si foto: Mitropolia Ardealului, Costin Chesnoiu

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri