spot_img
20.2 C
Sibiu
duminică, 19 mai, 2024
spot_img

Sibiu Jazz Festival 2023: Pasiune şi bucurie cu nume mari din lumea jazz-ului

Știri din Județ

Publicitate

Sibiu Jazz Festival, cel mai renumit festival de jazz din România, ajuns la a 51-a ediţie, îşi deschide astăzi porţile pentru publicul naţional şi internaţional.

Publicitate

Începând cu ora 19:00, Damian Drăghici ne introduce în Meditaţii lăutăreşti. Artistul urmează datina de familie a muzicii lăutăreşti, a cărei moştenire datează de 7 generaţii, începându-şi cariera muzicală la 3 ani.

Marţi pe 19 ne revedem cu Jazz For Kids, un eveniment ce face parte din modului de PR educativ de jazz pentru comunitate, respectiv un atelier şi spectacol ludic în cadrul Sibiu Jazz Festival, care aduce în prim-plan universul muzicii de jazz pentru cei mici. Artişti entuziaşti vor crea o atmosferă magică, invitându-i pe cei mici să se bucure de improvizaţii spontane.

Tot marţi, un cvartet nou The Mediterranean, reprezentat de muzicieni cunoscuţi din Israel şi Italia, va înfăţisa portretul dorinţei universale de libertate şi progres, graţie limbajului jazz-ului.

Miercuri la Sinagoga Sibiu ne amintim de muzica sufletului alături de Vili Rudihi, pendulând între improzivaţie, libertate şi bucuria de a crea.

Joi descoperim o perspectivă sonoră unică, redefinită prin note de jazz inedite, respectiv Filarmonica de Stat Sibiu, o emblemă a muzicii rafinate ce îmbină clasicul cu inovaţia.

După ne întâlnim cu un jazz impetuos şi disonant sub marca Alexey Leon Influenciado.

Datorită structurii sale armonice, Influenciado (piesa de titlu) aminteşte de standardul de renume mondial creat de Chucho Valdes, Mambo influenciado, care reprezintă încrucisarea jazz-ului cubanez.

Acest jazz impetuos şi disonant cu o melodicitate intensă şi un limbaj contemporan a fost inspirat de clasici, precum Chano Pozo, Dizzy Gillespie, Julian Cannonball Adderley, McCoy Tyner, Chucho Valdes si Irakere, Paquito D’Rivera.

Vineri, Fanfara Militară a Academiei Forţelor Terestre Sibiu înalţă o muzică pentru pace ce va continua cu Ploieşti Jazz Trio &&& Stefano Bedetti, o trupă ce a luat fiinţă în toamna anului 2017, avându-i în componenţă pe Sorin Zlat – pian, Răzvan Cojanu – contrabas şi Laurenţiu Ştefan – tobe, bas.

„Muzica mea are o bază foarte clară în muzica tradiţională cubaneză, este o muzică care inspiră Libertatea”, consideră Carlos Sarduy Groove Messengers.

Carlos Sarduy a înregistrat peste 50 de albume, multe dintre ele pentru case de discuri celebre, colaborând de-a lungul timpului cu mari artişti precum Chucho Valdes, Bebo Valdes, Steve Coleman, David Murray, Esperanza Spalding, Buika, Ainhoa Arteta, Mariza si Ojos de Brujo.

În ultima zi de festival publicul se va delecta cu Tomaselli ExNovo Orchestra, un artist care păşeste din nou pe scena festivalului în calitate de vocalist, chitarist, basist şi compozitor. Acesta are în palmares şi albumul „Let The Good Times Roll” înregistrat cu Big Band-ul Radio România, alături de Sorin Chifiriuc, Hanno Hoefer, Berti Barbera, Eugen Caminschi şi Gelu Ionescu, cu participarea lui Florin Ochescu.

Finalul va aparţine lui Adedeji Yoruba Jazz Ensemble, în frunte cu un cântaret foarte popular care a înregistrat şi cântat alături de vedete nigeriene locale precum: Imoleayo, Pasunma, Obesere, Gbenga Adewusi, Sound Sultan, Sammy Okposo. AdedejĂŹ Adetayo a început să cânte într-un cor al bisericii din Lagos la vârsta de 6 ani.

Programul Sibiu Jazz Festival 2023

Publicul se va răsfăţa cu un amplu program artistic, sub forma unui line up care celebrează peste jumătate de secol de jazz, după cum urmează:

Luni, 18 septembrie

Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia
– 19:00: Damian Drăghici: Meditaţii lăutăreşti (RO)
JazzTalks – Holisticul în muzică

Marţi, 19 septembrie

Biblioteca Judeţeană Astra – Sala Festivă (acces gratuit)
– 18:00: Jazz for Kids

Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia
– 19:00: The Mediterranean Mystery Tour (IT/IL)

Miercuri, 20 septembrie

Sinagoga Sibiu (acces gratuit)
– 18:00: Muzica sufletului tău cu Vili Rudihi (RO)
JazzTalks – Frecvenţa 432 Hz.

Joi, 21 septembrie

Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia
– 19:00: Orchestra Filarmonicii Sibiu – Jazz in the Movies (RO)
– 21:00: Alexey Leon Influenciado (CU/ES/DK/RU)

Vineri, 22 septembrie

Filarmonica de Stat Sibiu, Esplanada (acces gratuit)
– 17:30: Fanfara Militară a Academiei Forţelor Terestre Sibiu (RO)
Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia
– 19:00: Ploieşti Jazz Trio feat. Stefano Bedetti (RO/IT)
– 21:00: Carlos Sarduy Groove Messengers (CU/ES/NG/RU)

Sâmbătă, 23 septembrie

Filarmonica de Stat Sibiu, Sala Thalia
– 19:00: Tomaselli ExNovo Orchestra (RO)
– 21:00: Adedeji Yoruba Jazz Ensemble (CU/ES/NG/DK/RU)

Expoziţii, 18 – 24 septembrie

Filarmonica de Stat Sibiu, Chimniţa Filarmonicii (acces gratuit)
– ArtImpro – Gunter Czernetzky

Primăria Sibiu, Centrul de Informare Turistică (acces gratuit)
– Expoziţie: Blitz Jazz

Bilete şi abonamente se pot achiziţiona de pe platforma iabilet.ro (detalii aici https://m.iabilet.ro/bilete-sibiu-jazz-festival-editia-51-88773/?fbclid=IwAR1g0XpJ2m0q6Onj7ABIIvWGfrDip2kQuAtJYJnFkQIkMeIfYzsnHgZ2bc8).

– Abonament – 350 lei
– Abonament redus (elevi, studenţi, pensionari) – 250 lei

– Bilete de o zi (18 – 19 septembrie) – 70 lei
– Bilete reduse de o zi (18 – 19 septembrie) – 50 lei

– Bilete de o zi (21 – 23 septembrie) – 100 lei
– Bilete reduse de o zi (21 – 23 septembrie) – 70 lei

Sibiu Jazz este o manifestare culturală plenară a spiritului de jazz şi a felului în care acesta poate atinge inimile şi sufletul semenilor. Festivalul cultivă şi promovează spiritul libertăţii în oameni prin imersiunea lor în lumea jazzului.

Fondat în anii 70 de un grup de oameni creativi, longevivul festival a devenit un ambasador al jazzului românesc în toată lumea, aducând oameni din diferite culturi şi ţări împreună. Sibiu Jazz a câştigat o recunoaştere internaţională, fiind membru de 18 ani în cea mai celebră reţea europeană de jazz: European Jazz Network.

Sibiu Jazz Festival este o carte de vizită pentru România în sfera muzicală mondială prin care s-a consacrat un anume fel de a gândi muzica în termeni de jazz şi, totodată, un simbol pentru cei care caută elevaţia prin muzică în locurile comune ale sufletului ce aşteaptă să vibreze pe note.

Parteneri: Primăria/Consiliul Local Sibiu, Consiliul Judeţean Sibiu, Filarmonica de Stat Sibiu, Ministerul Culturii.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Sfințirea Bisericii Ortodoxe din Cisnădioara

VIDEO: Promenada Sibiu, raiul hoților