28.1 C
Sibiu
marți, 23 iulie, 2024

Lansare de carte la Biblioteca ASTRA: „Apoldu de Sus”, de Martin Bottesch și Ulrich A. Wien

Știri din Județ

Joi, 12 octombrie 2023, la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu va avea loc lansarea volumului „Apoldu de Sus – un sat transilvan”, lucrare monografică realizată de Martin Bottesch și Ulrich A. Wien. Evenimentul se va desfășura începând cu ora 17:00, în spațiul American Corner Sibiu, la etajul 5 al bibliotecii publice sibiene, instituție de cultură care se bucură de susținerea financiară a Consiliului Județean Sibiu. Alături de autori, invitat este dl. prof. univ. Adinel C. Dincă, istoric și cercetător.


Această monografie vine în întâmpinarea dorinței firești de a cunoaște trecutul propriei localități. Apoldu de Sus este una dintre puținele localități rurale din Transilvania a căror istorie a fost publicată sub formă de carte încă din secolul al XIX-lea. Autorii volumului „Apoldu de Sus – un sat transilvan” propun o incursiune în istorie, pentru a înțelege mai bine relațiile din această comunitate multietnică, atipică pentru sudul Transilvaniei, și viața cotidiană a oamenilor. Cartea prezintă evoluțiile în contexte mai largi, reprezentând astfel o lectură interesantă și pentru cei care nu sunt rezidenți ai localității. Asociația apolzenilor din Germania a susținut realizarea monografiei, popularizând-o și coordonând, parțial, colectarea materialului.

Publicitate

„După 1990 Martin Bottesch a început să adune date despre trecutul  localității, despre obiceiuri și tradiții și să le prelucreze, activitate întreruptă însă în repetate rânduri. În anul 2006, dr. Ulrich Andreas Wien, Președintele Societății de Studii Transilvane, a acceptat propunerea de a deveni coautor al cărții. Etapa intensă de lucru în comun a început în 2009, când cei doi și-au propus să prezinte cartea în cadrul întâlnirii apolzenilor din 2011.” (din prefața ediției germane)

Martin Bottesch, originar din Apoldu de Sus, a fost profesor de matematică și fondator al  Centrului pentru Formare Continuă în Limba Germană de la Mediaș. În perioada 2004-2012 a fost președinte al Consiliului Județean Sibiu, revenind ulterior la catedra de matematică a Colegiului Brukenthal. A publicat lucrări în domeniul didacticii matematicii și în cel al istoriei și culturii landlerilor transilvăneni. Dr. Ulrich A. Wien a fost președinte al Societății de Studii Transilvane din Heidelberg în perioada 2001-2020. Din anul 2006 este președinte al Asociației de Studii Transilvane din Sibiu. A publicat numeroase articole și cărți despre istoria regională a bisericii și este editorul mai multor antologii

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri