spot_img
15.7 C
Sibiu
vineri, 03 mai, 2024
spot_img

EDITORIAL: Alegătorii au memoria scurtă?

Știri din Județ

Publicitate

La fiecare ciclu electoral mă amuz câte vrute și nevrute promit politicienii. De la unii te aștepți să dea drumul la gură fără cap, de la alții, însă, rămâi surprins. Dar, ca locuitor al Sibiului, cele mai mari așteptări le am de la cei aleși. Indiferent cu cine votezi, cel ales trebuie să ofere ceea ce a promis. Se pare că și primarul Sibiului, ca alții, se bazează pe memoria scurtă a alegătorilor.

Publicitate

Prioritatea nr 1 pentru Sibiu este trenul metropolitan, cum a numit-o în campania electorală, primarul Astrid Fodor. Ați văzut vreun demers? Eu, nu. În campanie se vorbea că deja sunt negocieri cu ministere, cu CFR, că se va face proiect prioritar pe fonduri europene. Nu am văzut nimic.

7 creșe. Da, ați citit bine. Despre atâtea vorbea Astrid Fodor în campania din 2020. Astea 7 pe lângă cele care deja erau demarate. Abia au reușit să termine 3, din care două începute din celălalt mandat. Și s-au poticnit la darea lor în folosință. Știm cu toții scandalul.

Modernizare școli și construcție grădinițe. La acest capitol au fost, într-adevăr școli extinse. Doar că în toate cazurile s-a dovedit că extinderile nu au corespuns cerinței pieței și școlile au rămas cu cursuri de după-masă. Deși era o cerință a finanțatorului să nu mai aibă cursuri de după-masă.

S-a vorbit în campania electorală și de Zona Metropolitană. Dar ani la rând, Fodor s-a încăpățânat să refuze aderarea Sibiului. Au început liberalii un proiect adiacent Sibiului. Și cu greu au convins-o anul acesta să facă și Sibiul o Zonă Metropolitană. Dar care încă mai are mulți pași de făcut. Este în faza de nou-născut fără scutec.

Zona de agrement Gușterland, promisă în 2020 ca prioritate, abia acum a ajuns la faza de negociere cu firma constructoare. Aceași de la toate ultimele mari proiecte, CON-A. Este chiar haios să vezi cum Primăria Sibiu a organizat licitația pe o sumă. CON-A în asociere cu alții a participat… singură. Apoi au oferit un preț mai mare decât cel stipulat. Acum Fodor merge la Consiliul Local să îi mărească bugetul cu 8%, cât a cerut în plus CON-A. Spune că este legal, deși alte primării din țară spun că în asemenea caz licitația se reia cu suma stabilită de primărie, mărită.

De făcut s-au făcut alte lucruri de mare valoare în Sibiu. Avem piste de biciclete pe malul Cibinului. Și vom mai avea unele tot acolo. Vom avea piste de biciclete spre Valea Aurie, în paralel cu cele două deja existente acolo de pe Aleee Călăreților și Calea Dumbrăvii. Avem parc pe fosta groapă de gunoi, la marginea orașului, în câmp în zona Tilișca.

Avem stradă smart Calea Dumbrăvii (parțial) care a generat numeroase accidente. Vom avea și restul de Calea Dumbrăvii modernizată pe bani frumoși. Doar că vor dispărea aproape toate locurile de parcare și așa puține, deși este plin de instituții. Și mai avem câteva străzi asfaltate și o grămadă re-asfaltate, unele și de două ori pe an – asta mulțumită firmei contractate Terra Building Srl. Avem și autobuze electrice, dar și pe gaz în flotă nouă, dar fără șoferi suficienți, pentru că nu se plătește atractiv. Avem și un mare proiect prin managementul deșeurilor din oraș, dar care se tot amână în implementarea noilor platforme securizate.

Ca idee generală, avem mulți bani publici la Sibiu și multe fonduri publice atrase din surse europene și guvernamentale. Doar că, adesea, acești bani sunt folosiți la discreție de conducerea Primăriei Sibiu pe proiecte ce par supra-evaluate.

Iar promisiunile electorale ale actualului primar Astrid Fodor s-au pierdut printre celelalte proiecte anunțate, unele realizate, majoritatea doar proiectate.

Publicitate

1 COMENTARIU

  1. Dar de promisiunile nerespectate ale Consiliului Județean și ale majorității PNL de acolo, conduse de unul dintre cei mai slabi președinți de CJ din istoria orașului, doamna Cîmpean mai scrieți ceva? Sau „independența” din numele site-ului se referă la a menține poziții pro-PNL.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Noi fapte bune de la ECHIPA GALBENĂ