spot_img
16.3 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

ULBS a găzduit conferința academică internațională „Revisiting Cultural Heritage: Novel Approaches, Innovative Methods, and Transnational Connections”

Știri din Județ

Publicitate

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a găzduit în perioada 26-27 octombrie 2023 conferința academică internațională cu titlul „Revisiting Cultural Heritage: Novel Approaches, Innovative Methods, and Transnational Connections”. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului ELABCHROM (Establishing a Laboratory of Cultural Heritage in Central Romania), afiliat Alianței Universitare FORTHEM, în parteneriat cu Universitatea din Jyväskylä (Finlanda) și Universitatea Bourgogne (Franța).


Peste 70 de specialiști, români și străini, proveniți din universități, institute de cercetare, muzee și instituții culturale și-au prezentat cercetările în cadrul celor 15 secțiuni tematice și au dezbătut aspecte referitoare la politicile și managementul patrimoniului cultural, rolul instituțiilor muzeale în protejarea patrimoniului, festivalizarea și consumul patrimoniului cultural, dar și teme cu caracter istoric, metodologic și identitar.

În cadrul conferinței trei invitați speciali au susținut prelegeri (keynote speeches): Tuuli Lähdesmäki, profesor la Universitatea din Jyväskylä (Finlanda), a vorbit despre „Politics of Scale in the Making of European Cultural Heritage”, Mathieu Viau-Courville, Director OCIM (Office of Museum Cooperation and Information), a reprezentat Universitatea Bourgogne (Franța) și Ministerul Educației Superioare și Cercetării din Franța și a prezentat lucrarea „Reframing Expertise and Knowledge in the Museum: New Organizational Structures to Address the Challenges of Contemporary Society”, iar Suzie Thomas, profesor la Universitatea din Antwerp (Belgia), a susținut prelegerea „Revisiting the Darkness: Participatory Approaches for Engaging with Difficult and ‘Dark’ Heritage Places”.

„Conferința dedicată patrimoniului cultural, organizată în cadrul proiectului ELABCHROM, a reunit cercetători din țară și din străinătate, reprezentanți ai unor organizații non-guvernamentale precum și angajați ai muzeelor. Pe parcursul celor două zile participanții au discutat teme extrem de relevante și actuale cu privire la conservarea și expunerea obiectelor patrimoniului material, recuperarea obiectelor patrimoniului abandonat și resemnificarea acestora în contextul socio-politic și cultural specific spațiului în care acest procese au loc. Multe prezentări au propus abordări critice cu privire la festivalizarea și turistificarea orașelor, procese care produc nu doar efecte pozitive, ci și provocări sociale cu privire la incluziunea unor categorii sociale marginale. De asemenea, au fost discutate limitele unor taxonomii clasice precum distincția dintre patrimoniul tangibil și non-tangibil care ar putea lăsa unele activități culturale necuprinse perfect în categoriile acestor clasificări. Contribuția celor trei prelegeri speciale invitate în cadrul conferinței a constat în abordarea unor teme deosebit de provocatoare pentru abordările teoretice și metodologice contemporane la nivel internațional în domeniul patrimoniului cultural”, a declarat coordonatoarea proiectului de cercetare din cadrul ELABCHROM, conf. univ. dr. Ionela Vlase, de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

Programul complet al conferinței, dar și alte informații sunt disponibile la: https://grants.ulbsibiu.ro/elabchrom/conference/

 
Despre proiect

Proiectul ELABCHROM (Establishing a Laboratory of Cultural Heritage in Central Romania) implementat de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu în calitate de coordonator, în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2025, cu un buget total de 1.500.000 Euro, are drept principal obiectiv creșterea excelenței în cercetare prin capacitarea instituțională susținută de colaborarea cu universități europene cu profil consolidat în realizarea de cercetări interdisciplinare în domeniul științelor socio-umane. Proiectul de cercetare din cadrul ELABCHROM este dedicat explorării brandingului regional al zonei de centru a României cu accent pe trei dimensiuni socio-culturale principale: patrimoniul cultural, organizarea de festivaluri și multiculturalism.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă