spot_img
17.3 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

Portretul lui Horea, realizat de artistul Ioan Constande, expus în premieră la Muzeul Brukenthal din Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

Cu prilejul Zilei Naționale a României va fi expusă în Galeria de Artă Românească a Muzeului Național Brukenthal lucrarea realizată de IOAN CONSTANDE/COSTANDE (n. 9 decembrie 1819, Rahău, Sebeș, jud. Alba, – d. 1879, Sibiu) intitulată HOREA.


Lucrarea provine dintr-o colecție privată din București și a fost adusă la Muzeul Național Brukenthal pentru restaurare. În ultima vreme lucrarea și-a recăpătat frumusețea de la început și cu acest prilej va fi expusă temporar, în premieră, în expoziția noastră, în perioada 29. 11. 2023-1. 04. 2024.

Răscoala transilvăneană din 1784 a avut un mare ecou în Europa, lucru confirmat și prin numărul mare de stampe cu chipurile lui Horea, Cloșca și Crișan care au circulat în Europa Centrală. În secolul XIX existau numeroși români transilvăneni care aveau în casă, pe perete, chipurile lui Horia și Cloșca, lucru menționat de A. de Gerando și I. Selegeanu în 1868.

Artiștii transilvăneni Franz Neuhauser și Anton Steinwald din Sibiu, la comanda guvernatorului Samuel von Brukenthal, au realizat chipurile lui Horea, Cloșca și Crișan în timpul când erau întemnițați la Alba Iulia (a se vedea „Răscoala lui Horea”, de D. Prodan, apărut la Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1984).

În secolul XIX, datorită mișcării de emancipare a românilor din Transilvania, apare un nou val în care personalitățile marcante din istoria acestui ținut sunt pictați sau se realizează numeroase gravuri la Sibiu sau Budapesta. În această perioadă, unul dintre cei mai valoroși artiști transilvăneni care realizează diferite gravuri cu Horea, Cloșca, Crișan, Avram Iancu, Gheorghe Barițiu ș.a. este pictorul Ioan Constande sau Costande.

Născut în apropierea Sebeșului, la Alba la Rahău, a studiat între anii 1834-1843 la Academiile de Arte Frumoase din Budapesta și Viena. Din acest considerent, în marea majoritate a lucrărilor sale se semnează ca Pictor academic. A rămas în istoria artei din România ca unul dintre principalii pictori dar mai ales desenatori și litografi. A fost profesor la Institutul „Terezianum” din Sibiu, din 1841 și participant la Revoluția din 1848 în calitate de comandant al gărzilor civile din Ocna Sibiului.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă