spot_img
20.2 C
Sibiu
luni, 29 aprilie, 2024
spot_img

Alt focar de Pestă Porcină Africană, tot în localitatea sibiană Presaca

Știri din Județ

Publicitate

Un al doilea focar de Pestă Porcină Africană a fost depistat astăzi, tot în localitatea sibiană Presaca, sat ce aparține de comuna Păuca. S-a decis sacrificarea unui număr de 34 de porci.

Publicitate

În cadrul ședinței s-a prezentat și aprobat Planul de măsuri privind combaterea focarului de Pestă Porcină Africană, pentru care s-a stabilit realizarea următoarele activități:

Se instituie în jurul focarului o zonă de protecție de 3 km, pe raza localității PRESACA; fonduri de vânătoare FV 17 SANGATIN, FV 18 PAUCA, din județul SIBIU, FV 43 VINGARD, din județul Alba.

-De asemenea, pe o raza de 10 km in jurul focarului, se instituie o zonă de supraveghere, care include si zona de protecție, pe raza localităților: PAUCA, BROSTENI, BOGATU ROMAN, ARMENI, ALAMOR, GUSU, LUDOS si SANGATIN , fonduri de FV 19 vânătoare OCNA SIBIULUI, din județul SIBIU, și localitățile BOZ, DOSTAT, SPRING, UNGUREI si ROSIA DE SECAS, fondul de vânătoare FV 44 OHABA, din județul ALBA.

S-a decis uciderea suinelor existente in exploatație, în număr de 34 capete porc gras si tineret, prin metoda “ucidere prin asomare cu pistol cu glonț captiv și decerebrare prin spinalizare”, acțiune care se va efectua in cursul zilei de 08.12.2023, în vederea limitării răspândirii bolii.

Cum a fost depistat focarul de Pestă Porcină Africană

În dimineața zilei de 06.12.2023, medicul veterinar de libera practica împuternicit de la CSV Păuca s-a deplasat înexploatația din Presaca, comuna Păuca, ca urmare a notificării proprietarului privind instalarea unor semne clinice la un porc. Ajuns la fața locului medicul veterinar a găsit un porc mort de la care a recoltat un set de organe in vederea efectuării examenelor de laborator. La examenul clinic efectuat suinelor din exploatație, un număr de doua suine prezentau hipertermie 40.3ºC, inapetență și mers vaccilant. In exploatația respectivă exista un număr total de 38 de suine.

S-a înregistrat moartea unui număr total de 4 capete porcine în perioada 06-08.12.2023, neutralizarea cadavrelor realizându-se prin ecarisare alternativă, îngropare în situ, pe raza localității Presaca.

Examenul virusologic efectuat pe proba recoltată a fost POZITIV, conform B.A. 13792/07.12.2023 emis de către LSVSA ALBA.

 

 

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Apă Canal Sibiu angajează  inginer