spot_img
16.3 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu celebrează Ziua Culturii Naționale

Știri din Județ

Publicitate

În data de 15 ianuarie 2024, publicul este invitat să participe la o serie de activități prilejuite de celebrarea Zilei Culturii Naționale, evenimentele fiind organizate de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu, în colaborare cu Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu, Biblioteca Universității „Lucian Blaga” Sibiu, Școala Populară de Arte și Meserii „Ilie Micu” Sibiu, dar și cu artiști independenți. Programul cultural cuprinde vernisajul unei expoziții documentare, o lansare de carte, recitaluri de poezie, momente muzicale și o proiecție de film.


În Foaierul Bibliotecii ASTRA, la ora 16:30, va avea loc vernisajul expoziției documentare „Viață culturală sibiană în perioada ante- și interbelică”. Vor fi expuse peste 100 de documente originale ilustrând viața culturală din Sibiul de altădată. Cei interesați vor avea ocazia să observe îndeaproape materiale de promovare a manifestărilor culturale de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX: expoziții, spectacole de teatru, conferințe, concerte. Afișele, programele, foile volante și publicațiile periodice expuse cuprind diferite informări, anunțuri sau cronici ale evenimentelor din spațiul cultural sibian și oferă o imagine nuanțată asupra vieții, preocupărilor, inițiativelor oamenilor și a folosirii limbii române în perioada 1880-1939. „De ce această expoziție, în acest moment de sărbătoare națională a culturii?  Așa cum spunea Ellie Wiesel, «fără memorie, nu există cultură. Fără memorie, nu ar exista nici civilizație, nici societate, nici viitor». Mărturiile scrise pe care le aducem la lumină au o deosebită valoare istorică și lingvistică și merită a fi cunoscute de către publicul larg, deoarece sunt parte din moștenirea noastră culturală.” – precizează Răzvan C. Pop, managerul Bibliotecii ASTRA Sibiu, instituție care se bucură de susținerea financiară a Consiliului Județean Sibiu.

Ora 17:00 este rezervată lansării volumului „Fragmentarium” semnat de Dan Nanu (coordonator) și Mihai Colibaba și Cosmin Pal (editori). Publicația reunește o serie de materiale referitoare la evenimentele desfășurate cu prilejul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri reflectate, într-o analiză atentă și adeseori critică, în presa sibiană. Lansarea cărții este organizată de Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu și are loc în Foaierul Bibliotecii Astra.

Un moment inedit și mult așteptat în programul dedicat sărbătoririi Zilei Culturii Naționale la Biblioteca ASTRA îl reprezintă performance-ul itinerant intitulat „EMINO(VICII)”. De la ora 18:00, artiștii Claudiu Fălămaș (voce) și Andrei Crețu (chitară) propun publicului o experiență artistică originală, desfășurată în diferite spații ale bibliotecii. Alături de aceștia, participă actorii Paul Bondane, Andrada Grosu, Alex Ciobotaru, Ana Lupu și Liana Coțofan. „Eminescu underground? Cât de underground e astăzi poezia lui Eminescu? Oare putem spune  că a fost «primul rapper» din România? Atunci când România era departe de a se fi format ca stat? Sau primul rapper moldovan? EMINO(VICII) este un performance poetico-muzical (bolnă)vicios, cu pretenții underground. În acest show se va scuipa cu vorbe eminesciene la greu. La propriu și la figurat. Da, o ardem underground, o rupem în hip-hop. Dacă nu vrei să îți intre-n ochi vreun iamb sau vreun troheu, ascultă bine versu’, acum și iar, mereu.”, transmit tinerii artiști referitor la intervenția propusă.

 Programul complet al activităților și manifestărilor dedicate sărbătoririi Zilei Culturii Naționale 2024 se regăsește mai jos.

PROGRAM:

▪️ 12:00 Întâlnire cu poezia și muzica – Ioana Frunzescu & Lucian Dragotă

Biblioteca ASTRA Sibiu, Corp B, Foaier

▪️ 15:30 Proiecție de film artistic românesc „Cealaltă Irina”

Biblioteca ASTRA Sibiu, Corp B, Compartimentul Arte, et.2

▪️ 16:30 Vernisaj expoziție documentară „Viață culturală sibiană în perioada ante- și interbelică”

Biblioteca ASTRA Sibiu, Corp B, Foaier

▪️ 17:00 Lansarea volumului „Fragmentarium” Direcția Județeană pentru Cultură Sibiu

Biblioteca ASTRA Sibiu, Corp B, Foaier

▪️ 17:00 „În chip poetic” Spectacol de lectură Școala Populară de Arte și Meserii „Ilie Micu”

Biblioteca ASTRA Sibiu, Corp B, American Corner Sibiu, et. 5

▪️ 18:00 EMINO(VICII) Performance muzical-poetic itinerant

Biblioteca ASTRA Sibiu, Corp B, American Corner Sibiu, et. 5

▪️ 18:00 „Poezie românească scrisă de femei” Recital și dezbatere

Biblioteca Universității „Lucian Blaga” Sibiu, parter

Accesul publicului la evenimentele anunțate este gratuit.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă