spot_img
20.2 C
Sibiu
duminică, 28 aprilie, 2024
spot_img

EDITORIAL: Avem Aeroport modern la Sibiu. Așteptăm companiile aeriene

Știri din Județ

Publicitate

Astăzi am luat parte, alături de colegii din presă, la un tur organizat la Aeroport de Consiliul Județean Sibiu. Prilejul a fost finalizarea a 99,5% din lucrări. Mai sunt mici detalii legate de recent aprobata aderare aeriană la Schengen. Putem spune că, acum, avem un aeroport spațios, cu multă tehnologie de ultimă oră. Așteptăm mărirea numărului de destinații. Asta doar dacă vin companiile aeriene.


De un an de zile, de când se lucrează la modernizarea Aeroportului Internațional Sibiu am citit și auzit o grămadă de minciuni referitoare la folosirea banului public. Asta în condițiile în care, personal, am scris despre cum folosește total aiurea, părerea mea, banul public Primăria Sibiu.

Și am să dau câteva exemple. Modernizarea aeroportului făcută de Consiliul Județean a costat 64 milioane de euro. Banii au venit din fonduri europene. Adică nu de la mine din buzunar sau de la alt contribuabil. Cu ei s-a extins foarte mult terminalul și s-au introdus tehnologii de ultimă generație. Nu una, două, ci sute. Tehnologii care multe nu se văd, dar ne fac viața, de călători, mai ușoară.

Spre comparație, tot din fonduri europene, Primăria Sibiu a cheltuit 11 milioane de euro pe o pistă de biciclete. Mai este ceva de comentat?

Dar hai să nu ne oprim aici. În 12 luni, toată extinderea a fost gata. Și a fost un efort uriaș, mai ales în ce privește partea de securitate. Și știu ce vorbesc, având pregătire și în respectivul domeniu. Comparativ, Primăria Sibiu a renovat o fântână arteziană pe bulevardul Mihai Viteazu în 6 luni. Mai este ceva de comentat?

Sunt doar două exemple pentru cei care au încercat, în ultimul an, să minimalizeze importanța investiției de la Aeroport. Ce uită ei, este că această investiție este cea mai mare din istoria județului Sibiu. Și este din bani europeni, atrași de Consiliul Județean Sibiu prin proiect.

Dar gurile rele nu se opresc aici și spun că nu mai sunt destinații aeriene multe de la Sibiu. Asta este adevărat. Dar în piața competitivă actuală aeronautică, Consiliul Județean Sibiu a ales să vină cu un Aeroport modern, ușor accesibil pentru călători. Acum vor veni și companiile aeriene.

Poate nu așa multe low-cost. Dar, cumva, nu vrem să transformăm Sibiul în grajdul pe post de aeroport de la Beauvais (Paris) sau maghernița de Luton (Londra). Pentru că asta au făcut companiile low-cost. Au căutat aeroporturile cele mai ieftine și cu cele mai proaste servicii. Nu spun că trebuie închisă poarta companiilor low-cost, dar nici favorizați mai mult decât trebuie.

Să nu uităm că Ryaniar a venit la Sibiu cu surle și trâmbițe și a plecat rapid, pentru că nu a fost rost de profit rapid. La fel și Wizz Air au redus zborurile, din același motiv. Ambele companii au dat vina pe … călători. Da, sau nu știați că principala lor plângere a fost numărul mic de călători de la Sibiu? A doua plângere a fost legată de taxele de aeroport.

Poate că este vremea ca Sibiul să se orienteze pe companiile mari. Dincolo de Luftahnsa, care zboară deja de la Sibiu alături de partenerii lor Austrian Airlines. Poate deschidem porțile și către alte companii mari europene și nu numai. Acum avem Aeroport ce poate gestiona o capacitate mare de 2,5 milioane pasageri pe an. Iar cei care doar critică investiția, politicieni fiind și ei, să aducă una-două companii aeriene la Sibiu. Că de vorbe toți sunt buni, doar la fapte își arată impotența… politică!

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă