spot_img
10.7 C
Sibiu
luni, 29 aprilie, 2024
spot_img

Vii și morții din Tălmăciu nu au liniște! Acuzații grave aduse unui preot

Știri din Județ

Publicitate

Pentru o femeie din Tălmaciu, finalul anului 2023 a fost unul plin de suferință și încercări. A vărsat atât de multe lacrimi încât și-a pierdut orice urmă de speranță. Autoritățile competente, dar și Mitropolia Ardealului au tratat-o cu tăcere, fără să-i rezolve punctual doleanțele. De câteva luni bune, NIMIC!


Toate problemele au pornit de la dorința unui fiu de a-și dezgropa mama, la 16 ani de la deces. În anul 1996, decedata și-a cumpărat de la părintele Rusu Simion două locuri de veci. În 1998, în familia Drăghici a avut loc un deces, al unei fetițe în vârstă de 9 ani. Din cauza că părinții nu aveau locuri de veci cumpărate, răpusă de durere, i-a transmis fiului că îi permite să-și îngroape fiica în unul dintre locurile ei de veci. Însă la câteva luni după decesul fetiței, s-a realizat un monument funerar dublu, ocupând ilegal ambele locuri de veci. Practic, proprietarul de drept a fost deposedat de încă un loc, asta după ce l-a donat pe primul, din bunăvoință. Răposata Drăghici Floarea, credea la aceea vreme că îi face un bine fiului, însă s-a trezit că trebuie să-și caute alt loc de veci. A primit ca și consolare, ca să nu mai fie ceartă-n familie, de la fiu, un loc simplu de veci, nu dublu cum avea în 1996. Înainte să moară, dorința femeii a fost următoarea: să fie înmormântată lângă nepoata ei. Lucru care a fost respectat în anul 2007.

Despre cele relatate în acest articol am cerut un punct de vedere și Mitropoliei Ardealului, însă din data de 13 decembrie 2023, nu am primit nici un răspuns.

Disputa moștenirii și amplasarea plăcuței funerare, cele mai mari probleme

Toate problemele ar fi pornit de la fiul decedatei, care nemulțumit de pierderea moștenirii, a încercat prin orice mijloc să se împiedice afișarea unei plăcute spre veșnică pomenire. Tensiunile au atins apogeul în anul 2012, atunci când s-au făcut adrese către Mitropolie pentru acordarea dreptului de a se afișa o plăcuță comemorativă, cu nume și poză. Venit special la Tălmaciu, părintele Vasile Gafton, împreună cu alți preoți, nu au reușit să-l înduplece pe fiul decedatei. Decedata rămânea în continuare anonimă pentru vizitatori. Motivul? În percepția sa, o plăcuță ar schimba automat și proprietarul locului de veci.

În procesul verbal nu apar numele membrilor din consiliu, ci doar niște semnături mâzgălite

În anul 2023, alte și alte adrese la Mitropolia Ardealului

Nepoata, văzând că în regulamentul Bisericii ortodoxe Române scrie clar faptul că orice defunct, are dreptul la o plăcuță de identificare. După sesizarea la Mitropolie, femeia a primit un răspuns prin care se preciza faptul că are dreptate, orice decedat are dreptul la o plăcuță comemorativă. Imediat după acest lucru, femeia a lipit plăcuța în locul unde era îngropată bunica sa. Însă surpriză! S-a trezit reclamată la Poliție și amenințată cu deshumarea bunicii sale. Lucru care, din păcate, s-a și întâmplat. La presiunile „proprietarului” locurilor de veci, preotul de la parohia II Tălmaciu a sunat-o în repetate rânduri ca să îi aducă la cunoștiință că decedata va fi deshumată.

„Am insistat să se întrunească Consiliul Parohial și ambele părți să discute amiabil. Însă acest lucru nu s-a realizat. Am încercat să fac ca să fie liniște în familia noastră și văzând că bunica nu este dorită acolo, am zis că o să fiu de acord să o deshumăm. Îmi pare foarte rău că ultima dorință a bunicii, de a fi lângă nepoata sa, a fost încălcată fără pic de remușcare. În ziua de Sfântu Dumitru, m-a sunat preotul Ardelean să-mi spună telefonic, că dânsul a hotărât să-l lase pe unchiul meu să-și deshumeze mama. Nu mi-a spus data și ora. Am aflat ulterior că toată povestea spusă groparilor, dar și firmei de pompe funebre a fost falsă. Împreună cu avocatul, am depus o plângere la Poliție pentru profanare de morminte. În 27 octombrie, la ora 13:00, avea loc deshumarea, respectiv săparea gropii iar în 28 octombrie să fie și slujba parastasului. Ajunși la fața locului, echipajul de Poliție a verificat în baza căror acte se realizează deshumarea. Preotul neavând acele documente, nici certificat de deces, nimic, s-a sistat deshumarea.” a declarat pentru Sibiu Independent, femeia îndurerată a cărei bunică a fost într-un final, deshumată și mutată în alt loc de veci.

După isprava cu Poliția, preotul Ardelean i-a comunicat verbal femeii, că are 30 de zile la dispoziție să anunțe familia pentru viitoarea deshumare. Însă acesta avea obligația să ceară și să transmită acest lucru în scris, printr-o recomandată, cu 30 de zile înainte de operațiune. După îndelungi discuții cu alți preoți, femeia îndurerată a luat, după spusele ei, cea mai bună decizie pentru sufletul bunicii, de a da curs deshumării. Însă întrebările puse, de ce atâta grabă, în Sfântul Post al Crăciunului, pentru a realiza o astfel de deshumare, au rămas în sertarele Mitropoliei Ardealului, fără răspuns. Într-un final, a fost săpat în groapă și au fost scoase osemintele, însă renovarea locului de veci, invocată în cererea depusă pentru aprobarea deshumării, nu a mai fost realizată.

Fără știrea tuturor persoanelor implicate, Consiliul Parohial hotărăște totuși deshumarea, însă pe procesul verbal nu apar numele membrilor din consiliu, ci doar niște semnături mâzgălite, putând fi realizate chiar și de o singură persoană. Motivul invocat pentru deshumare, renovarea locului de veci. Lucru care, până la publicarea acestui articol, nu s-a realizat.

Locuri de veci vândute fără contract de concesiune?!

Acuzațiile la adresa preotului din parohia Tălmaciu II nu se opresc aici. Enoriașii declară faptul că preotul vinde locuri de veci fără a avea un tarif standard, fără a emite contracte de concesiune. Singurele dovezi sunt niște chitanțe de mână, în care se specifică doar suma primită pentru locul de veci, însă fără menționarea perioadei de concesiune, rândul, numărul sau localizarea locului de veci. De exemplu, la Parohia I Tălmaciu, din anul 2012 sunt emise contracte de concesiune. Acest lucru se realizează în urma unei dispoziții din 2011, atunci când Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, Dr. Laurențiu Streza a emis o adresă prin care li se comunica preoților din toate parohiilor, să li se dea oamenilor contracte de concesiune, în care se specifică clar durata concesiunii, dar și alte condiții bine definite.

CONTACTAT de jurnaliștii Sibiu Independent, preotul Ardelean Ilie se apără și spune că totul este o răzbunare, dar și că a picat în mijlocul unei dispute familiale

Întrebat despre motivul deshumării, preotul Ardelean a spus că fiul decedatei avea tot dreptul să facă demersurile acestea iar totul s-a făcut conform legii.

“Fiul decedatei a dorit deshumarea. În Biserica Ortodoxă Română, după 7 ani de zile, se poate face acest lucru. Nu trebuie neapărat un motiv. Dacă vrea să mute în altă parte osemintele, după 7 ani nu există nici o problemă. Doamna care v-a făcut sesizarea are o problemă cu unchiul ei iar eu am picat la mijloc. Am crezut că se înțeleg între ei însă ei au extrapolat problema.” a declarat pentru Sibiu Independent, preotul Ardelean Ilie

Întrebat și de contractele de concesiune, preotul ne-a dat asigurări că începând de anul acesta le va emite. De 6 ani de când este preot, deși astfel de acte se emit în alte parohii încă din 2012, preotul Ardelean nu a emis niciunul. În schimb, a emis chitanțe de mână, în care erau trecute sume de 1000 de lei. Pe o altă chitanță, sunt sume de 50 de lei. Dacă socotim suma de 50 de lei pe an / locurile de veci ar fi fost rezervate pentru 20 de ani, însă această perioadă nu se regăsește nicăieri. Nici localizarea locului în cimitir nu este specificată, lucru care enoriașilor li se pare extrem de suspect.

„Referitor la contractele de concesiune acestea o să le dau eu când termin cu sistematizarea cimitirului. Este strict problema Consiliului de Adminitratie a Parohiei și doamna cam bagă unde nu-i fierbe oala. Până acum nu am emis nici un act de concesiune. Sunt niște pași de urmat. Dacă nu pot să identific un loc, cum să il dau la om? Eu de la fostul preot nu am primit toate actele și a trebuit să iau totul de la 0. Referitor la chitanțele menționate, acestea sunt pentru 1 an. Este o taxă anuală! Sunt preot la Parohia II de 6 ani însă doar anul trecut am primit tipizate. Eu am făcut un program pe calculator și încerc anul acesta probabil voi emite, nu știu cât % din morminte. Vor fi concesionate cu siguranță. Doamna cu sesizarea, la acest moment, nici măcar nu este proprietar asupra mormântului respectiv, adică defapt nu este nimeni. Locurile de veci sunt în proprietatea bisericii. Din ce știu eu, doamna a plătit doar pe vreo 2 ani în urmă.” a mai declarat preotul Ardelean Ilie

Întrebat și despre lipsa numelor celor care au decis deshumarea, membrii în Consiliul parohial, preotul Ardelean a spus că nu este obligatoriu să apară numele acestora iar dacă sunt suspiciuni de fals, să se dovedească.

„Referitor la semnăturile de pe procesul verbal, Consiliul se alege pe 4 ani iar cei care semnează sunt clar din acel consiliu. Nu-i punem de fiecare dată pe toți consilierii cu numele. Asta trebuie dovedit dacă există vreo suspiciune de fals. Totul deja a ajuns la un fel de hărțuire.” a mai declarat preotul Ardelean Ilie

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Victorie la șapte goluri pentru Măgura Cisnădie

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Cisnădia are o Policlinică nouă, modernă