spot_img
12 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

Mega acțiune de Ziua Națională a Lecturii la Sibiu

Știri din Județ

Publicitate

Ziua Națională a Lecturii este sărbătorită de Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu printr-o amplă acțiune de promovare și conștientizare a lecturii în comunitatea sibiană. Numeroase instituții și organizații locale se alătură acestui demers în care sunt angrenate peste 50 de unități de învățământ din municipiul și județul Sibiu. Biblioteca publică sibiană, instituție care beneficiază de susținerea financiară a Consiliului Județean Sibiu, organizează alături de parteneri sesiuni de lectură în școli, grădinițe și licee sibiene, dar și în filialele proprii.



Pe 15 februarie 2024, sute de copii ‒ elevi și preșcolari ‒ vor avea ocazia de a se conecta la lumea fascinantă a cărților în timpul momentelor speciale de lectură. În aceste sesiuni, alături de bibliotecarii astriști, vor participa o serie de personalități din sfera socio-culturală, artistică și diverși reprezentanți ai spațiului profesional sibian, ai autorităților și ai societății civile.

Invitații vor citi copiilor texte literare adaptate vârstei și vor propune discuții despre importanța lecturii în viața și dezvoltarea oamenilor. Cu toții vor fi ambasadori ai cărților și tovarăși de lectură ai copiilor.

Preocuparea pentru dezvoltarea unei generații sănătoase, dotate cu gândire critică se reflectă în implicarea a numeroși actori socio-culturali care au acceptat cu entuziasm invitația de a se alătura proiectului. Cititul este o abilitate fundamentală care deschide porțile către cunoaștere, creativitate și creștere personală. Prin implicarea proprie, dar și cu susținerea liderilor locali și a partenerilor instituționali, Biblioteca ASTRA Sibiu dorește să evidențieze responsabilitatea colectivă în promovarea dezvoltării intelectuale a tinerei generații.

„Ne bucurăm că am reușit să aducem împreună comunitatea sibiană. Intelectuali, profesori, actori, muzicieni, balerini, medici, avocați, administratori, clerici, scriitori, forografi, specialiști în comunicare, oameni de afaceri și din societatea civilă au răspuns inițiativei noastre și ni s-au alăturat. Toate instituțiile de cultură din Sibiu ne sunt alături, la fel cum ne sunt școlile și liceele din municipiu și județ. Așa funcționează o comunitate sănătoasă. Cred că Sibiul, încă o dată, oferă o lecție despre modul în care se construiește o comunitate. A citi este un prim pas spre cultură. A face pasul spre cultură înseamnă a crea o bază pentru propria formare ca om. A avea un oraș sau sat care citește înseamnă să clădești un viitor.” – declară dl. Răzvan C. Pop, managerul Bibliotecii ASTRA.

Biblioteca publică sibiană este o instituție culturală dinamică și versatilă, care oferă membrilor comunității acces la cunoștințe, la resurse culturale din toate domeniile cunoașterii și la servicii specializate. În egală măsură, Biblioteca ASTRA se mobilizează constant în acțiuni care stimulează comportamentul cultural al membrilor comunității, așa cum trebuie să facă un adevărat hub cultural.

***
Începând cu anul 2022, data de 15 februarie este dedicată sărbătoririi Zilei Naționale a Lecturii în România. Acest eveniment își propune să încurajeze lectura în toate formele sale, prin desfășurarea de activități educaționale și proiecte culturale dedicate în special copiilor și tinerilor, cu sprijinul unităților de învățământ, al instituțiilor culturale, bibliotecilor, editurilor, librăriilor sau al altor organizații. Cu acest prilej, pasionații de lectură îi pot inspira și pe alții să citească, oferindu-le cărți sau recomandări de lectură, susținând astfel formarea culturală pe tot parcursul vieții.

***
Ziua de 15 februarie marchează datele de naștere a două personalități care au avut un rol important în dezvoltarea culturii române și a educației: Titu Maiorescu (n. 1840), critic literar, eseist, pedagog, filosof, politician și scriitor român, fondator al societății literare „Junimea”, și Spiru Haret (n. 1851), reputat matematician, ministru al educației și membru titular al Academiei Române, recunoscut pentru organizarea și consolidarea sistemului modern de învățământ românesc.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

ACS Mediaș va întâlni liderul clasamentului