spot_img
17.3 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

„Prin educație, la locuri de muncă decente!” – proiect pentru elevi, desfășurat de Asociația Filantropia Ortodoxă Sibiu a Arhiepiscopiei Sibiului

Știri din Județ

Publicitate

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, Asociația Filantropia Ortodoxă Sibiu a Arhiepiscopiei Sibiului, în parteneriat cu Fundația HEKS desfășoară proiectul „Prin educație, la locuri de muncă decente!”, ce se adresează elevilor ciclului gimnazial prin meditații și consiliere, iar pentru elevii de liceu, clasele a X-a și a XI-a, presupune o mediere pentru înscrierea lor cu o orientare potrivită pe piața muncii cu ajutorul consilierilor.


Coordonatorul proiectului, Nicolae Blaga, a avut inițiativa de a iniția o colaborare cu Teatrul Gong în cadrul proiectului pentru a produce în premieră un spectacol experiment de teatru social „Examen”. În această săptămână, peste 500 de elevi sunt așteptați la teatru pentru a viziona spectacolul „Examen”, ce aduce în fața publicului frânturi din problemele generației actuale de adolescenți și are ca scop principal conștientizarea cauzelor care duc la apariția fenomenului de abandon școlar. Un spectacol cu adolescenți pentru adolescenți.

„Astăzi se desfășoară o părticică a proiectului nostru, și anume de a descoperi în elevi instrumente, și am ales chiar astăzi un instrument — piesa de teatru —prin inspirația unuia dintre colegii noștri, Nicolae Blaga, coordonatorul acestui proiect, tocmai pentru a-și descoperi ei sentimentele care ar trebui să fie cele care să primeze în fața altora pe care cred ei că ar trebui să le aducă în fața publicului, care de fapt este scena lor de la școală sau de acasă. Așa încât lucruri pe care ei le disimulează încearcă aici să și le descopere, pentru ca mai apoi să le pună în față, să acționeze cu ele. Este un lucru psihologic, am putea spune,cel pe care noi îl încercăm aici prin piesa de teatru și s-a văzut că prin reacțiile lor și-au descoperit deja problematicile din familie, ale lor, ale profesorilor și ale părinților, pentru că și în proiectul nostru sunt cu toții înscriși — părinți, profesori și elevi în același timp. A fost și o bucurie pentru ei, a fost și amuzament, însă totul este amestecat cu tragicul și cu dramele din viețile lor și mai ales cu cele care se întâmplă în școală. Am observat că de-a lungul spectacolului ei s-au regăsit și au spus nume, s-au regăsit în personajele din piesă anumite probleme pe care probabil ei le au, deși poate nu și le-au asumat imediat în fața colegilor, ci au încercat să găsească un alt personaj lângă ei, să recunoască pe altcineva. […] Or, cultura și cultul urmăresc de fapt cultivarea sufletului, modul în care sufletul trebuie să-și descopere care-i sunt lacunele, iar mai apoi să și le vindece și să se desăvârșească, să devină și ei din copii, din adolescenți, oameni maturi, care pot să discearnă prin puterile lor sufletești, cele care le stau în față, în viață, iar apoi alegerile lor să fie unele bune, așa încât și prin teatru, prin artă, ca și în Biserică, să încercăm de fapt să devenim oameni mai buni, să îmbogățim de foarte multe ori și cunoștințele noastre, dar și calitățile noastre sufletești”, a afirmat părintele dr. Adrian Roman, consilierul social al Arhiepiscopiei Sibiului și președinte AFOS.

Spectacolul are premiera în această seară începând cu orele 18:00, de ziua internațională a teatrului, la Teatrul Gong. Tinerii prezenți au avut ocazia după spectacol de a participa la o sesiune de Q and A cu trupa de actori compusă din elevi de liceu și actori profesioniști, moderată de Andrei Șerban, profesor în cadrul Departamentului de Artă Teatrală, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu.

CITEȘTE ȘTIREA COMPLETĂ AICI

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri