spot_img
17.3 C
Sibiu
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
spot_img

Clubul Copiilor din Transilvania rurală dă rezultate pentru copiii vulnerabili, cu probleme legate de alfabetizare

Știri din Județ

Publicitate

Proiectul educațional a fost realizat de Asociația Casa Naturii, cu sprijinul celei de-a doua finanțări consecutive obținute în cadrul programului Granturi Nouă ne pasă, al Fundației Nouă ne pasă.


23 de copii vulnerabili din satele Laslea (jud. Sibiu), Seleuș (jud. Mureș) și Valchid (jud. Sibiu) au făcut progrese decisive pentru viitorul lor printr-o intervenție educațională de alfabetizare adaptată la nevoile lor specifice, între noiembrie 2022 și august 2023. Comunitățile din care provin copiii se confruntă cu rate mari ale analfabetismului și abandonului școlar și au nevoie de sprijin pe termen lung pentru a depăși aceste probleme.


Scopul proiectului a fost să scaleze progresul în alfabetizare înregistrat de Asociația Casa Naturii în anii anteriori în satele dezavantajate, extinzând numărul de comunități în care copiii au acces la module interactive unde învață să citească, înțeleg ce citesc, se exprimă. Proiectul a adus în aceste sate o soluție în care formatoare cu experiență pedagogică în interacțiunea cu copiii vulnerabili s-au întâlnit săptămânal cu grupe restrânse de copii pentru a citi, a se juca, a folosi instrumente digitale. Copiii au beneficiat și de o masă caldă care i-a ajutat să se concentreze mai bine la fiecare atelier.

Printre subiectele abordate în proiect s-au numărat drepturile copilului, diversitatea și toleranța, cultură generală despre diferite regiuni de pe glob, educația civică, educația ecologică. Activitățile au fost adaptate nivelului și nevoilor fiecărui copil, astfel că în timp ce unii beneficiari au învățat literele alfabetului, alții au reușit să citească fluent, iar alții au progresat în a își prezenta propriile argumente pe subiectele date.

Rezultatele pe termen lung ale proiectului țin de capacitatea sporită a copiilor de a recupera abilitățile educaționale specifice vârstei lor, de a înțelege beneficiile lecturii și educației pentru viitorul lor și de a fi motivați să continue studiile dincolo de educația de bază. În perspectivă, aceste rezultate vor conduce la copii educați, care au puterea să iasă din cercurile vicioase create de vulnerabilitatea socială, economică și comunitară ale satelor în care s-au născut.

„A evoluat foarte mult la acest club de lectură pentru că a învățat multe lucruri.” – este de părere un părinte

„Eu sunt S, sunt înscris la club de la începutul clasei a doua. Acolo am învățat să citesc mai bine.” – ne-a spus un copil beneficiar

„Clubul îi ajută pe copii să se dezvolte foarte mult pe partea vorbitului, cititului și cunoașterii” – a adăugat un alt părinte

„Clubul copiilor din Transilvania rurală” face parte dintr-o intervenție pe termen lung, începută în 2020, care se bazează pe adaptarea la nevoile din teren ale copiilor, potențarea resurselor locale, identificarea de parteneri în comunitate. Astfel, proiectul s-a bucurat și de contribuția Primăriei Hoghilag și a Școlilor Laslea, Valchid și Seleuș care au găzduit atelierele. Asociația Casa Naturii își propune să continue lucrul de durată alături de beneficiari pentru a asigura un impact sustenabil în comunitate.

Despre Asociația Casa Naturii

Casa Naturii este un ONG activ în mediul rural, a cărui misiune este să sprijine tinerii să devină liderii satelor lor prin programe educaționale care încurajează gândirea critică, inițiativa, munca în echipă.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri