spot_img
16.8 C
Sibiu
joi, 02 mai, 2024
spot_img

EDITORIAL: Haos înainte de alegeri. Pariuri

Știri din Județ

Publicitate

Deja m-am obișnuit, ca înainte de alegerile locale, județul Sibiu să intre în haos… politic! Diferiți aleși locali aleg să treacă la alte partide. În toate direcțiile, după cum bate vântul. În 2020, vântul era prielnic PNL la nivel național și aleșii se îngrămădeau spre acest partid. Acum sondajele creditează PSD cu șanse la nivel central, așa că este rost de căpătuială pentru încă patru ani. Nu mai contează doctrinele.

Publicitate

Deși sunt obișnuit cu aceste dezertări pe ultima sută de metri, parcă anul acesta lucrurile au luat-o razna în județul Sibiu. Nu contest dreptul PSD de a recruta oameni aleși pe funcții acum patru ani. Așa au făcut și cei de la PNL în 2020, doar că trecerile în multe cazuri sunt nefirești. Așa, de la natură.

Acum patru ani, primari PSD fugeau în barca PNL. Acum, alți primari, viceprimari și consilieri PNL fug în barca PSD. Deși la nivel județean PNL stă foarte bine în sondaje. Nu și la nivel central. Cum cele două partide deja guvernează împreună și o vor face și de acum încolo, nu este prea mare baiul.

Ce te faci însă cu cei din partidele care au înjurat ani la rând atât PSD, cât și PNL? Alianța Dreapta Unită numită unită nu mai este. În județul Sibiu au pierdut toți primarii de la USR și PMP. Plus viceprimari și consilieri locali rurali. Din cei puțini, câți aveau. Toți fugiți la PSD. Acum îmi și imaginez USR-iștii care stăteau acum ceva ani, zilnic, în fața sediului PSD cu „Vă vedem” și acum sunt la ședințe PSD, ca membrii. Dar de ce mă mai mir?! Doar și liberalii au stat în fața sediului PSD cu „Vă vedem”, apoi au făcut guvern cu PSD.

Mi se tot spune că la comune nu contează partidul, ci omul. Candidatul la primărie este votat pentru el, nu pentru partidul pe care îl reprezintă. Așa o fi, dar parcă unele treceri de la un partid la altul sunt caraghioase.

Nici PSD la Sibiu nu este doar în roz perioada asta, deși așa pare. Mai ales de când au recrutat și viceprimarul FDGR al Sibiului. Bătălia internă din partid se ascute. Candidați mulți, poziții eligibile insuficiente. La fel este și la PNL.

Cât privește ADU, au pornit cu stângul, chit că sunt de dreapta. USR se destramă pe zi ce trece prin tot județul. Doar organizația Sibiu mai rezistă. Dar nu poate înlocui un județ întreg. PMP s-a dus pe copcă, cred că au rămas cu o mână de membri. Iar Forța Dreptei s-a dezumflat instant în prag electoral și s-a divizat înainte de vot.

Am umblat prin județ mult ultimele săptămâni. Situația este la fel peste tot. Primari în funcție siguri pe un nou mandat, deși votul îi poate oricând răsturna. Organizații USR, PMP, Forța Dreptei destrămate. Structuri AUR în construcție chiar și acum, după patru ani de la ultimele alegeri. Candidați independenți sau de la partide de la scara blocului vocali pe internet, dar fără nicio șansă reală. Și două partide mari și bine structurate, PNL și PSD, care guvernează la București și își dau la gioale în tot județul.

În 9 iunie, unii vom merge la vot. Cam 35% sau mai puțini. Și fiecare va vota cum crede sau cum a fost convins să creadă. Se anunță o bătălie aprigă la municipiul Sibiu între Adrian Bibu (PNL) și Astrid Fodor (FDGR), o creștere pe județ a PSD-ului și, posibil, surpriza de proporții în multe localități a celor de la AUR. Indiferent de rezultate, va fi haos până în 9 iunie pe scena politică a județului.

PS: PSD va mai anunța câteva „achiziții” din tabăra PNL. Așa ca de sezon!

PARIURI:

Pentru că nu suntem în campanie electorală, îmi permit câteva pariuri politice privind rezultatele. Dincolo de sondaje de partid sau independente, votul oamenilor va decide rezultatul final. Dar niște prognoze personale merită expuse în baza analizei proprii:

Candidați câștigători la primării, fără emoții: Gheorghe Roman (Mediaș), Gheorghe Huja (Cisnădie), Horațiu Răcuciu (Săliște), Nicolae Dancu (Păuca), Maria Greavu (Loamneș), Marius Grecu (Șelimbăr), Alin Schiau (Agnita), Nicolae Cocoș (Boița). Restul vor avea emoții, cred eu, până în ultimul minut.

La președintele Consiliului Județean Sibiu victoria, din nou, a Danielei Cîmpean este clară.

La Primăria Sibiu, Adrian Bibu (PNL) are prima șansă să detroneze hegemonia FDGR după 24 ani.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Utilitatea rulourilor exterioare

AUR Sibiu nu a primit niciun refuz! (C.P)

Programul Anii Drumeției pentru luna mai

Mediașul intră pe piața de vehicule militare