spot_img
22.4 C
Sibiu
luni, 29 aprilie, 2024
spot_img

INFO JURIDIC: Beneficii pentru donatorii de sânge

Știri din Județ

Publicitate

A intrat în vigoare  Legea nr. 74 din 2 aprilie 2024 pentru modificarea şi completarea Legii  nr. 227/ 2015 privind Codul fiscal, în sensul introducerii unor beneficii pentru donatorii de sânge.

Publicitate

Principala prevedere se referă la faptul că persoanele care donează sânge de cel puțin trei ori pe an vor putea beneficia de reducerea impozitelor pe clădiri și terenuri.În legea promulgată,  se prevede că autoritățile locale pot hotărî acordarea unei reduceri procentuale a impozitului pe clădiri pentru persoanele fizice care au în proprietate o clădire situată în România şi care fac dovada a cel puţin trei donări de sânge în cursul unui an calendaristic, realizate în conformitate cu prevederile aLegii 282/2005  privind organizarea activității de transfuzie sanguină, donarea de sânge şi componente sanguine de origine umană, precum şi asigurarea calității şi securității sanitare, în vederea utilizării lor terapeutice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. 

 Mai mult, se prevede că această reducere se va putea cumula cu bonificația de 10% de care beneficiază cei ce plătesc anticipat impozitul datorat pentru întregul an.   În mod similar, se introduce o nouă prevedere în conformitate cu care donatorii de sânge vor putea beneficia de reduceri și în cazul impozitului pe terenuri. Astfel, consiliile locale pot hotărî acordarea unei reduceri procentuale a impozitului pe teren pentru persoanele fizice care au în proprietate un teren situat în România şi care fac dovada a cel puţin trei donări de sânge în cursul unui an calendaristic.

De asemenea, se introduce o prevedere potrivit căreia și persoanele cu dizabilități pot beneficia de aceeași reducere procentuală a impozitului pe clădiri, respectiv a impozitului pe teren.

 Procentul reducerii, precum şi documentele justificative necesare dovedirii efectuării numărului minim de donări de sânge se stipulează în cuprinsul hotărârii de consiliu local care instituie reducerea impozitului acordată în baza prezentei legi.
Scutirea sau reducerea de la plata impozitului/taxei, stabilită conform noului act normativ se aplică începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care persoana depune documentele justificative.Reamintim că donatorii de sânge au dreptul să primească, la fiecare donare, o alocație de hrană sub forma tichetelor de masă, precum și o zi liberă de la locul de muncă, în ziua donării, în cazul donatorilor de sânge salariați sau o zi scutire de frecvență, în ziua donării, în cazul elevilor, studenților și militarilor.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Apă Canal Sibiu angajează  inginer

Bogdan Trif (PSD): Alege înțelept! (C.P)