spot_img
9.1 C
Sibiu
vineri, 10 mai, 2024
spot_img

EDITORIAL: Asfaltări electorale fără viziune

Știri din Județ

Publicitate

Am reținut dintr-un articol, cu iz electoral, publicat de Primăria Sibiu, despre primarul Astrid Fodor că este un primar cu „viziune”. Asta în contextul în care a primit și un premiu pentru un „primar smart”. Și zilele acestea am văzut un bun exemplu, din multe strânse în decursul anilor, despre ce înseamnă „viziune” la primarul Astrid Fodor.

Publicitate

Dacă vă gândiți la construcția stadionului municipal, a cărui tribună principală a fost demolată la puțin timp după modernizare, nu mă voi referi la asta. Nici la pistele de biciclete de peste 11 milioane de euro care se termină în neant.

Subiectul de astăzi este despre asfaltările cu mare zel ale companiei Terra Building, favorita Primăriei Sibiu la toate reparațiile stradale. Două astfel de mari asfaltări, care de fapt sunt răzuire de asfalt și punerea unui strat nou, au loc pe Calea Dumbrăvii la Zoo și strada Frigoriferului.

Să începem cu Dumbrăvii. Artera SMART modernizată cu milioane de euro. Dar nu toată. Doar o bucată. Pentru restul de bucăți se vor atrage noi milioane de euro pentru a fi cheltuiți. Bucata dintre Școala de Câini și Zoo a început să fie modernizată de Terra Building, firma contractată de Primăria Sibiu pentru toate aceste lucrări. Un fel de DPC, fosta firmă din domeniu a Primăriei, pusă pe butuci și a cărei activitate este acum prestată de firma privată Terra Building.

În primul rând au eliminat tot trotuarul de la Școala de Câini până la Zoo de pe partea stângă cum mergi spre Zoo. Au făcut locuri de parcare, iar trotuarul a rămas o fâșie greu accesibilă. Mai ales că îți iei o creangă în cap. Stați liniștiți că nu puteți circula pe acolo, pentru că nu este gata. Se lucrează să se vadă că se lucrează, adică se ține strada în șantier săptămâni la rând.

Se mai adaugă un alt șantier cu traversarea străzii Calea Dumbrăvii cu un șanț pentru o conductă de apă. Deși Primăria Sibiu se laudă chiar în aceste zile că a adus o firmă din Austria să le bage țevi pe sub pământ fără să spargă asfaltul. Firma lucrează de fapt de vreo 3 luni de zile în Zona Calea Poplăcii – strada Cristian. Dar nu a terminat. Opțiunea cu țeava introdusă direct prin pământ se pare că nu a mers pentru a traversa Calea Dumbrăvii.

Și acum vine cireașa de pe tort în cazul Dumbrăvii. Într-o zi, când șantierul cu noile parcări stagna pentru a fi văzut de toți șoferii, Terra Building rașchetează toată strada. De ce? Asfaltul era bun, dar nu-i așa că bugetul firmei crește mai bine când asfaltezi toată strada nu doar niște amărâte de parcări? Iar trotuarul de pe partea stângă va fi impracticabil și inaccesibil tuturor oamenilor, indiferent de dizabilitate, vârstă (bebeluși în cărucioare) etc.

Cazul doi de astăzi este strada Frigoriferului din Sibiu. Din nou frezată cap – coadă și păstrată așa cât să o vadă toți șoferii. Apoi se anunță asfaltarea de noapte. Apropo și pe Dumbrăvii se asfaltează noaptea. Că doar suntem în campanie electorală! Dar ce se întâmplă pe Frigoriferului frizează absurdul.

Pe această stradă, un trotuar era foarte îngust și plin de stâlpi de iluminat plantați în mijlocul său. Deși era loc să fie extinsă strada într-o parte și ajustat acest trotuar sau măcar mutați stâlpii, Primăria Sibiu a preferat să comande o cârpeală. Adică să se rașcheteze tot asfaltul vechi care nu erau rău și să pună unul nou. A lăsat trotuarul la fel de îngust și cu stâlpii în mijloc. Iar firma executantă și-a mărit bugetul.

Acum să nu ne mirăm că o anume firmă contractată de Primăria Sibiu se regăsește pe lista sponsorilor FDGR. Direct sau indirect. Asta este cea mai mică problemă. Ce mă deranjează este lipsa de viziune a primarului Astrid Fodor. Păi dacă tot vă ambalați electoral în asfaltări de străzi mari cu asfaltul bun, de ce nu ajustați trotuarele să fie practicabile? Sau să veniți cu soluții tehnice pentru modernizare și îmbunătățire a străzilor respective?

Sau poate totul are altă miză. Poate doamna primar simte că nu mai prinde un mandat la Primăria Sibiu și se grăbește să pompeze în firmele de casă bugete mari, că știe că, după, acestea vor fi tăiate de la prosperul robinet de bani publici al Primăriei Sibiu? Întreb și eu, așa… retoric!

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri