spot_img
16.2 C
Sibiu
luni, 20 mai, 2024
spot_img

La Mănăstirea Prislop a fost sărbătorit hramul de primăvară

Știri din Județ

Publicitate
Joi, 8 mai 2024, zi în care se face pomenirea Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan Teologhisitorul și a Sfântului Arsenie cel Mare, la Mănăstirea Prislop a fost sărbătorit hramul de primăvară. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Părinte Gherontie Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, împreună cu soborul de preoți și diaconi. La Sfânta Liturghie a participat și Preasfințitul Părinte Daniil Densușeanul, fost Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a rostit cuvântul de învățătură despre Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos în viziunea iconografică a părintelui Arsenie Boca.

Publicitate

„Este icoana care exprimă cu adevărat realitatea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, cealaltă icoană ortodoxă fiind cea a coborârii la iad, când Mântuitorul, stând în mormânt, coboară sâmbătă cu sufletul în iad și scoate din iad pe strămoșii noștri, pe Adam și Eva, dar și pe drepții Vechiului Testament, și deschide Raiul, aceasta fiind de fapt cea mai populară icoană. Icoana în care Îl vedem pe Mântuitorul deasupra gropii și deasupra mormântului și piatra dată la o parte, iar El având un steag în mână nu este una care să exprime teologia răsăritului ortodox. Părintele Arsenie pictează Învierea purtându-l pe Mântuitorul Hristos din mormânt, ieșind prin piatra pecetluită, și se văd picioarele Lui transparente, deci minunea pe care a săvârșit-o, Învierea întâi, a fost asupra propriei Sale Persoane, Trupul omenesc, care era trupul tuturor oamenilor, s-a îndumnezeit, s-a spiritualizat. Dacă a mers cu ucenicii peste tot și a mâncat și a fost nevoie să se deplaseze într-un loc sau altul, acum apare altfel și apariția aceasta ne dă și nouă curaj, pentru că ea este o prezență pe care noi o avem continuu și acum, la Sfânta Liturghie. Mântuitorul Iisus Hristos a fost aici prezent și este în continuare prin Duhul Sfânt, Care a sfințit pâinea și vinul. Prinoasele pe care le-am adus noi, ofrandele pe care le-am adus noi, au fost  transformate în Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, cu care noi ne împărtășim. Ne-am împărtășit deja și vă veți împărtăși și frățiile voastre, devenind astfel purtători de Hristos”, a spus ierarhul.

La final, Preasfințitul Părinte Episcop Nestor a mulțumit ierarhilor pentru împreuna-slujire.

După Sfânta Liturghie, cei cinci arhierei alături de soborul slujitor au oficiat o slujbă de pomenire la mormântul părintelui Arsenie Boca, aflat în cimitirul mănăstirii, un loc de pelerinaj neîncetat de 36 de ani de la trecerea în veșnicie a părintelui Arsenie.

Sursa: Mitropolia-ardealului.ro

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Noi zboruri directe din Sibiu cu FlyLili