30.2 C
Sibiu
duminică, 07 iulie, 2024

Sfințirea Bisericii Ortodoxe din Cisnădioara

Știri din Județ

Părintele Mitropolit Laurențiu a poposit astăzi în mijlocul comunității din localitatea Cisnădioara, arondată orașului Cisnădie, unde noua biserică așezată sub ocrotirea Sfinților 40 de Mucenici, ridicată aici cu multă trudă și aflată acum în faza finală a lucrărilor de pictură a fost târnosită. Alături de Mitropolit a fost și primarul orașului Cisnădie, Gheorghe Huja.


În continuarea sfințirii noului locaș de cult, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească, sub protia Înaltpreasfinției Sale aflându-se pr. dr. Vasile Gafton, protopopul Avrigului, părintele paroh Radu Tănase și părintele asist. univ. dr. Gheorghe-Radu Gârbacea, fost paroh la Cisnădioara, preoții de la parohiile din jur și diaconi.  

Publicitate

La finalul Sfintei Liturghii, preotul paroh Radu Tănase a fost hirotesit Iconom Stavrofor pentru toată activitatea desfășurată în mica și pitoreasca parohie sibiană.

Credincioșii au participat în număr mare la Sfânta Liturghie și au ascultat cuvântul de învățătură al ierarhului în care le-a explicat rânduiala de târnosire a bisericii.

„Am ieșit afară și am înconjurat lăcașul acesta simbolizând pe Hristos, care a venit să primească darul pe care dumneavoastră l-ați făcut. Am intrat apoi în biserică să sfințim altarul, punctul central al bisericii, spre care se focalizează toată atenția noastră și unde în mijloc este Sfânta Masă. Aceasta este jertfelnicul unde prinoasele aduse de dumneavoastră, se prefac în Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, pentru ca toți să fim chemați, apoi să gustăm din ele la masa Împărăției. Deci, este un lucru tainic pe care îl simțim și îl vedem în mintea și în sufletul nostru cum Duhul Sfânt pogorât peste daruri, le transformă în Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos pentru ca să ne împărtășim cu El noi și să devenim una cu El. În mijlocul Sfintei Mese s-au așezat părticele din moaște de martiri și acel înscris pe care l-a citit părintele protopop, ca mărturie peste veacuri. Am spălat masa cu apă sfințită, am înmiresmat-o cu apă de trandafiri, am uns-o cu Sfântul și Marele Mir și apoi, în cele patru colțuri ale mesei am pus icoanele celor patru evangheliști Matei, Marcu, Luca și Ioan. […] Am sfințit și icoanele de aici, pictura minunată și pictura la care se lucrează cu mult sârg și se va termina toată în curând” a explicat ierarhul.

Ctitoria bisericii „Sfinții 40 de Mucenici” a început în anul 1999 cu familia de preoți Ciprian și Gheorghe Gașpar, tată și fiu, tatăl paroh și ctitor la Cisnădie, iar fiul paroh și ctitor la Cisnădioara. Odată cu plecarea pe calea veșniciei prea devreme a părintelui Ciprian Gașpar, lucrările de la această biserică, singura din localitate (această așezare fiind una săsească) ctitoriaa fost continuată timp de opt ani de părintele Gheorghe-Radu Gârbacea, iar ulterior lucrările au fost finalizate de către părintele paroh Radu Tănase.

Părintele paroh Radu Tănase i-a mulțumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă peste comunitate și pentru părintească grijă avută pentru finalizarea lucrărilor.

La finalul Sfintei Liturghii Înaltpreasfințitul părinte Laurențiu Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a acordat Ordinul „Anastasia Șaguna” doamnelor preotese Anca-Maria Gârbacea și Raluca Maria Tãnase, precum și acte de cinstire epitropilor, consiliului parohial și binefăcătorilor lăcașului de cult.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Mașină distrusă complet de foc la Dumbrăveni