17.4 C
Sibiu
duminică, 08 septembrie, 2024

Cei mai buni tineri pianiști din lume se întrec pe scena Filarmonicii din Sibiu

Știri din Județ

Aproximativ 30 de tineri pianiști din România, dar și din țări precum Bulgaria, Croația, Franța, Japonia, Turcia și Ungaria participă la cea de a XXVIII-a ediție a Concursului-Festival Internațional de Interpretare Pianistică și Compoziție „Carl Filtsch”, organizat de Filarmonica de Stat Sibiu în perioada 9-13 iulie 2024.

Proiectul își propune, pe de o parte, să omagieze personalitatea copilului minune al muzicii transilvănene, Carl Filtsch, iar, pe de altă parte, să ofere o rampă de lansare tinerilor pianiști. Valoarea totală a premiilor este de aproximativ 10.000 de euro.

Juriul este alcǎtuit din personalitǎţi ale lumii muzicale recunoscute pe plan internaţional: Csiky Boldizsár – pianist, prof.univ.dr. Academia Națională de Muzică “Gheorghe Dima” Cluj-Napoca – președintele juriului; Silvia Sbârciu – pianistă, conf.univ.dr. Academia Națională de Muzică “Gheorghe Dima” Cluj-Napoca, manager Filarmonica de Stat Transilvania, Cluj-Napoca; Cristian Lupeș – dirijor, manager Filarmonica de Stat Sibiu; Nadja Preissler – profesor Münchener Musikseminar;Valentin Doni – dirijor Filarmonica “Mihail Jora” Bacău; Adela Liculescu – pianistă, Viena; Andrey Yaroshinsky – pianist, profesor Liceul “Katarina Gurska” Madrid.

Astăzi și mâine, la Sala Thalia se desfășoară probele de concurs pentru Categoria C (concurenți născuți între 27 mai 1993 și 26 mai 2008). Joi, 11 iulie, scena le aparține concurenților din Categoria A (născuți după 27 mai 2012) și Categoria B (născuți între 27 mai 2008 și 26 mai 2012). În afară de concursul de interpretare, juriul va aprecia și recompensa cele mai valoroase compoziții pentru pian ale competitorilor. Accesul publicului în sala de spectacol, pentru a urmări prestația concurenților, este permis cu acordul juriului și al organizatorilor.

Tot pe 11 iulie, de la orele 18.00, la Sala Oglinzilor a Forumului German se va desfășura muzical-literar „Franz Liszt și Carl Filtsch – doi copii minune”, coordonat de Dagmar Dusil, cu participarea pianiștilor Adela Liculescu (Viena) și Kozma István Levente (Cluj-Napoca) și a actriței Lerida Buchholzer în ipostaza de narator.

Vineri, 12 iulie, între orele 10.00 și 14.00, finaliștii Categoriei C au programate repetiții cu orchestra, iar de la orele 19.00, publicul larg este invitat la un recital al celebrului pianist Andrey Yaroshinsky, membru al juriului acestei ediții. Biletele pentru recital se găsesc la casieria Filarmonicii și pe iabilet.ro, la prețul de 30 lei (50% reducere pentru elevi, studenți și pensionari), iar posesorii pachetelor de bilete pentru al III-lea trimestru al Stagiunii 2023/2024 beneficiază de acces inclus.

Ultima și cea mai importantă zi a concursului-festival este sâmbătă, 13 iulie. În prima parte a zilei, finaliștii vor repeta din nou alături de orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu, iar începând cu orele 19.00 se va desfășura Gala Carl Filtsch 2024, sub conducerea muzicală a dirijorului Valentin Doni, urmată de premierea câștigătorilor. Biletele pentru concertul de gală sunt disponibile la casieria Filarmonicii și pe iabilet.ro, la prețul de 60 lei (50% reducere pentru elevi, studenți și pensionari), iar posesorii pachetelor de bilete pentru al III-lea trimestru al Stagiunii 2023/2024 beneficiază de acces inclus.

Pe lângă organizatorul principal, Filarmonica de Stat Sibiu, proiectul este susţinut de numeroase structuri instituționale și culturale: Consiliul Judeţean Sibiu, Primăria municipiului Sibiu, Consulatul General al Germaniei la Sibiu, Haus Des Deutschen Ostens München, Münchener Musikseminar, Forumul Democrat al Germanilor din România, Münchensiebenbürgisch-Sächsische Stiftung, Heimatgemeinschaft der Deutschen aus Hermannstadt, Landmannschaft der Siebenbürger Sachsen in Deutschland, Bayerisches Staatsministerium für Arbeit und Sozialordnung, Familie und Frauen, YAMAHA MUSIC EUROPE GmbH.

Publicitate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele Știri

Trenul periurban Sibiu, face un pas mare spre implementare

Premierul Marcel Ciolacu în vizită la Sibiu